Tăblițe pe care scriau altădată elevii, vechi rechizite, cataloage, dar și o reproducere a unei săli de clasă și a unui laborator sunt expuse în cadrul unei inedite expoziții vernisate joi de către Muzeul Județean de Istorie și Artă, la Galeriile de Artă „Ioan Sima” din Zalău. . .

Având ca temă „Școala de altădată — De la tăbliță la tabletă, de la cercetași la pionieri”, expoziția prezintă prin obiecte recuperate de la școlile din Sălaj un istoric al învățământului din județul menționat, pe două paliere.

„Făcând o paralelă și văzând asemănarea dintre tăblițe și tablete, ne-a venit ideea organizării unei astfel de expoziții. Asemănarea este foarte mare și se tot discută în ultimul timp că veți avea și la clase tablete, pentru a lucra pe ele, așa cum se lucra în trecut pe tăblițe. De aici am pornit și am organizat expoziția pe două paliere. Pe de o parte, scopul a fost acela de a evoca istoria învățământului sălăjean, de la tăbliță până în zilele noastre, a mijloacelor de învățământ, manualele folosite, revistele care au apărut — și existau în Sălaj reviste precum „Școala Noastră”, a problemelor cu care se confrunta în perioada respectivă (…). Un al doilea palier este cel al organizațiilor care au fost, pornind de la cercetași, o organizație care are ca scop educarea fizică și morală a tineretului, (…) străjeria și, după Al Doilea Război Mondial, organizația de pionieri”, a declarat joi, la vernisajul expoziției, istoricul Marin Pop.

Unul din principalele puncte atracție ale expoziției l-a constituit, pentru elevii prezenți la eveniment, reproducerea unei săli de clasă cu catedră și bănci de lemn și tablă neagră, tot din lemn. Alături de sala de clasă, muzeografii au amenajat un laborator cu tot instrumentarul întâlnit în trecut într-o asemenea încăpere școlară.

„Astăzi am ales pentru această expoziție o temă cu care ne confruntăm toți. Toți, într-o oarecare măsură și pentru un anumit timp trecem prin școală, ne dedicăm timpul învățării, formării și, sigur, poate mai mult ca niciodată, școala face astăzi obiectul unor dezbateri intense. Este dorința noastră de a prezenta ce se însemna școala altădată și în ce măsură făceam școală în alte perioade de timp, sigur, cu predilecție expoziția se referă la perioada regimului comunist”, a subliniat Corina Bejinariu, directorul Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail