Avem din nou o informație interesantă legată de activitatea Filarmonicii brașovene. Deși Pandemia ne dă mari bătăi de cap, artiștii se luptă să susțină moralul populației (așa cum se întâmpla în urmă cu multe decenii pe timpul…Războiului !) susținând felurite concerte, spectacole, recitaluri de mare interes.

Unul dintre aceste evenimente în derulare este Turneul Internaţional al Ansamblului „Violoncellissimo” din București ce a avut momentul de apogeu la începutul acestei săptămâni la Paris. A urmat un popas strălucit la Bruxelles, urmând să ajungă  duminică-seara, pe 10 octombrie 2021 la Brașov în Sala „Patria”, ne-a informat P.R. al Filarmonicii brașovene, Iosif Trif, instituție care este și ea Partener instituţional.

Aceste Concerte Extraordinare au fost gândite să reprezinte un Omagiu împlinirii a 65 de ani de la Aderarea României la UNESCO. Ca atare, Delegaţia Permanentă a țării noastre la acest înalt for european, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris și Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română au organizat la sediul  „Maison de l’UNESCO”, la începutul săptămânii, un Concert Extraordinar marca „Violoncellissimo”. La Gala din „Orașul Luminilor” au fost invitate înalte oficialități ale acestei organizații. Sediul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură se găsește într-o elegantă clădire în Place de Fontenoy din Capitala Franței.

Cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la Aderarea României la UNESCO, a începutului de An universitar european și a Aniversării a 100 de ani de existență a Fundației Universitare Bruxelle a avut loc pe 6 octombrie 2021, în Sala Félicien Cattier, un nou Concert de excepție intitulat nostim „Du baroque au… rock”, susținut de același celebru Ansamblu „Violoncellissimo”, creat și condus de maestrul Marin Cazacu.

La spectacol au asistat Audrey Azoulay-director general UNESCO, Bogdan Aurescu-ministrul Afacerilor Externe al României, numeroși diplomați acreditaţi, personalități culturale române și franceze. Îmbucurător a fost faptul că istorica sală a fost arhiplină cu această ocazie, după o lungă perioadă, concertul putând fi urmărit și online.

Doamna Audrey Azoulay a declarat printre altele că „UNESCO este foarte fericit să sărbătorească cei 65 de ani de prietenie și cooperare care ne leagă de România. Acești 65 de ani de istorie comună formează o carte frumoasă în care mai avem multe capitole de scris. Această poveste ne obligă să rămânem fideli idealurilor fondatorilor noștri, pentru a construi cu adevărat apărarea păcii.“

Excelența Sa, Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la UNESCO preciza: „Organizarea acestui concert extraordinar a fost o provocare pentru noi, aceea de a reitera, fără echivoc, atașamentul profund al țării noastre la multilateralism și la valorile specifice UNESCO, cum ar fi cultura păcii și a diversității expresiilor culturale. Am ținut să marcăm astfel și Ziua Internațională a Profesorilor. Și mă bucur că am putut prezenta distinsului auditoriu de la UNESCO un profesor foarte special, maestrul Marin Cazacu, fondatorul și mentorul Ansamblului «Violoncellissimo», un virtuoz, dar și un creator de talente remarcabile, care ne-au oferit o seară memorabilă, savuroasă și încântătoare.“

…Profesorul și violoncelistul Marin Cazacu împreună cu membrii ansamblului au entuziasmat publicul aflat în Marea Sală UNESCO, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan. Spectatorii au avut ocazia de a-i aplauda pe unii dintre cei mai buni violonceliști din România, dar şi rezultatele extraordinare la care duce excelenta relație dintre maestru și discipoli.

Într-o perioadă în care instituțiile de cultură sunt nevoite să se adapteze la situația actuală și să propună noi metode virtuale de difuzare a discursului artistic către publicul larg, aceste două concerte sunt unele dintre primele evenimente cu prezență integral românească ce s-au organizat fizic la Paris şi Bruxelles, după o lungă perioadă în care sălile de concert au fost închise pentru public din cauza Pandemiei.

După evenimentele de la Paris şi Bruxelles, Ansamblul „Violoncellissimo”și-a continuat Turneul Naţional Clasic la „Puterea a treia” început în luna august, cu o altă serie de concerte programate în perioada 8-11 octombrie în ţară, la Bistriţa, Deva, Braşov şi Ploieşti.

Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, liderul ansamblului, mărturisea cu acest prilej: „Pentru noi 2021 este… Anul Violoncellissimo! Suntem încântaţi să împărtăşim bucuria noastră de a emoţiona şi bine-dispune prin muzică un număr cât mai mare de oameni şi suntem pregătiţi să cucerim inimile ascultătorilor din Paris, Bruxelles şi, bineînţeles,din  România”

După succesul din anii trecuţi, „Violoncellissimo” a reînceput în vară Turneul său Naţional şi Internaţional, propunând o incursiune sonoră în lumea acestui inefabil instrument. În ultimul timp ansamblul a fost invitat să susţină concerte în diferite formule şi în diferite locuri. Motivul e simplu: de la concertele lor publicul pleacă entuziasmat, muzicienii fiind exemplul viu al succesului dat de combinația dintre profesionalism, prietenie, dialog între generații și bună dispoziție. Mentorul Marin Cazacu a conceput  formația (ce poate avea un număr variabil de instrumentiști, de la patru la …o sută ) ca pe o extensie a „Cvartetului Cellissimo”, cu care a avut, de asemenea, mari succese în țară și peste hotare.

Și în acest an, ca şi în precedenții, maestrul Marin Cazacu şi discipolii săi au încântat publicul din țară și străinătate, demonstrând că Ansamblul „Violoncellissimo” constituie, de fapt, o mare familie… profesională, compusă din studenţi, dar și elevi muzicieni, ce activează într-o formulă în permanentă modificare.

Itinerarul din luna lui „Brumărel” este următorul: 5 octombrie- Paris, Sala UNESCO; 6 oct.- Bruxelles, Sala „Félicien Cattier”; 8 oct.- Bistriţa, „Palatul Culturii”; 9 oct.- Deva, Sala „Pro Arte”; 10 octombrie, ora 19.00 – Braşov, Sala „Patria” și 11 octombrie – Ploieşti, Sala „Filarmonicii”

Pentru concertul din Brașov, biletele se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online la https://www.bilet.ro/eveniment/recital-violoncellissimo-9095-27913.

***

Invitația la ineditul concert v-a fost lansată prin intermediul acestui articol, stimați prieteni, așa că se cere…onorată!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail