Începând de ieri şi până duminică, la Sita Buzăului se desfăşoară a doua ediţie a Sărbătorii Sitenilor “De la moşii noştri”.
În cadrul acesteia, ieri, cu ocazia Înălţării şi a Zilei Eroilor, au avut loc depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor, precum şi defilarea militarilor Garnizoanei Sfântu Gheorghe, urmată de un ceremonial militar şi religios.
Programul de astăzi se adresează, în mod special, fermierilor din Zona Buzaielor care se îndeletnicesc cu creşterea bovinelor. Astfel, înainte de masă, sitenii au posibilitatea să-şi etaleze cele mai frumoase şi arătoase animalele din bătătură, în cadrul expoziţiei de vaci cu lapte ce va fi organizată în parcarea de la Căminul Cultural din Sita Buzăului. Ulterior, începând cu ora 14.00, fermierii sunt aşteptaţi să participe la întâlnirea cu specialiştii din domeniul agro-zootehnic, ce are loc la Căminul Cultural. Aceştia pot afla cele mai noi informaţii în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, de la cele mai avizate voci din cadrul Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură, ai Direcţiei Agricole, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine precum şi ai Asociaţiei Crescătorilor de bovine Sita Buzăului.
După amiază, toţi ce prezenţi la Sărbătoarea Sitenilor vor putea achiziţiona produse agroalimentare autohtone care vor fi expuse, spre desfacere, la Căminul Cultural din Sita Buzăului. Târgul meşteşugarilor şi al producătorilor din zonă se va defăşura şi pe parcursul celei de a treia zi a Sărbătorii “De la moşii noştri”.
Sâmbătă seara, de la ora 18, pe terenul de sport din localitate este organizată o seară muzicală dansantă în cadrul cărei, cei prezenţi vor avea posibiluitatea să-i asculte, în recital, pe Iulia Em şi Tituş Constantin, precum şi pe membrii cunoscutei formaţii din Întorsura Buzăului-Nini Călitu. De asemenea, pe scenă vor urca şi alte tinere talente din zonă.
Ziua de duminică este una plină în evenimente cultural-artistice. Astfel, începând cu ora 13.00, toţi cei prezenţi vor putea admira frumuseţea costumelor tradiţionale care vor fi prezentate în cadrul Paradei Portului popular, la care participă oaspeţi din comuna Măieruş, jud Braşov şi din judeţul Bistriţa, precum şi păstrătorii de tradiţii din Întosura Buzăului, Barcani şi Sita Buzăului. Artmosfera va fi întreţinută de Fanfara din Târgu Secuiesc. Apoi, de la ora 14.00, pe terenul de sport are loc un program artistic la care îşi dau concursul cunoscuţii interpreţi de muzică populară Nineta Popa şi Ioan Brie, Adrian Petrescu, solist al Filarmonicii «George Enescu» din Bucureşti, Ansamblul folcloric « Doiniţa » al Cercului Militar Bistriţa, Taraful «Ţara Bârsei» din Graşov, Ansamblul de dansuri populare «Alunişul» din Măieruş, Corul «Plai Întorsurean», Ansamblul «Ciobănaşul» precum şi artişti de la Palatul Copiilor din Întorsura Buzăului, Fanfara din Târgu Secuiesc, Grupul vocal bărbătesc «Pădurenii» din Barcani precum şi Ansamblul de dansuri populare «Brâuleţul» din Sita Buzăului.
Primarul comunei Sita Buzăului, Constantin Filofi, a precizat că, pentru organizarea celei de a doua ediţii a Sărbătorii Sitenilor “De la moşii noştri”, a fost alocată suma de 25.000 lei, din venituri extrabugetare. În numele organizatorilor, acesta îi invită pe toţi toţi locuitorii din Zona Buzaielor, dar şi pe locuitorii judeţului Covasna, iubitori de tradiţii, să ia parte la sărbătoarea locuitorilor comunei.
Maria Graur