26 de copii din Covasna, cu vârsta între 7 și 17 ani, au efectuat joi o excursie în Poiana Palfei (Poiana lui Pavel) din apropierea orașului-stațiune, descoperind frumuseți nebănuite ale zonei, în cadrul unui proiect ce are ca scop să dezvolte tinerei generații respectul față de natură.
Ei au fost însoțiți de doi adulți din cadrul Asociației GRIT, dar și de doi jandarmi montani montani. Excursia a făcut parte din proiectul VOLUNTARIAT PENTRU NATURA COVĂSNEANĂ, realizat de Asociația GRIT cu sprijinul Orașului Covasna.
Potrivit organizatorilor, proiectul are ca obiective educarea capacităţii de a ocroti, proteja şi respecta natura; cultivarea dragostei pentru natură cu tot ce are ea: apă, animale, plante; educarea copilului în sensul păstrării sănătăţii mediului în care trăieşte; antrenarea în activităţi menite să contribuie la îngrijirea spațiilor verzi din comunitatea și din jurul orașului Covasna.
„Poiana lui Pavel sau Palfei, cum i se mai spune, este renumită pentru faptul că primăvara este acoperită cu mii de ghiocei. Covăsnenii născuți în anii ’70 își aduc cu drag aminte că domnul profesor Dumitru Munteanu organiza, în fiecare primăvară, o excursie cu elevii Școlii Generale din Voinești, <<în Palfei, la ghiocei>>. Noi nu am reușit să ajungem primăvara, deși ne propunem, însă și în miezul verii, poiana este la fel de frumoasă. A fost un urcuș de peste două ore, în ritm adaptat copiilor, dar a meritat fiecare picătură de transpirație! Un pic de febră musculară nu ne sperie pe noi, voluntarii Asociației GRIT! Noi iubim munții aceștia care înconjoară Covasna. N-or fi ei Alpii elvețieni, dar ni-s dragi. Că-s ai noștri! Și au frumusețea lor, pe care, ca s-o percepi, trebuie să îți iei încălțăminte de munte, rucsacul în spate și să-i parcurgi, într-o zi cu soare, cu multă voie bună. În drumeția noastră de joi, ne-au însoțit jandarmii montani covăsneni George Dumitraș și Ionuț Munteanu, care le-au explicat copiilor reguli de mers pe munte, le-au vorbit despre marcajele de pe traseele turistice, le-au arătat o parte din echipamentul lor și le-au dezvăluit din secretele meseriei de jandarm montan. Și, pentru că nouă ne-a plăcut colaborarea, le-am smuls promisiunea că o vom repeta.” – a declarat coordonatoarea proiectului, Florentina Teacă.
Drumeția a fost apreciată atât de cei mici, cât și de cei mari, oferind experiențe deosebite și, în unele cazuri, amintind de istorisiri și oameni dragi:
„Pe vremuri, poienile erau denumite după cel care își avea stâna în acel loc, mai mulți ani la rând. Așa există, în jurul Covasnei, Poiana lui Iacob, Poiana lui Pavel și altele. Ne spunea tata că în această poiană, unde am fost astăzi, la sfârșit de secol 19, își avea stâna Pavel Hulpoi, străbunicul lui. Așa că astăzi, copiii mei au fost în locul unde a ciobănit străbunicul bunicului lor, motiv pentru a fi interesați de istoria familiei, a locurilor noastre atât de frumoase.” – a declarat vicepreședinta Asociației GRIT, Flavia Elena Lungu, născută Hulpoi.
Proiectul „Voluntariat pentru natura covăsneană” cuprinde acțiuni de ecologizare a zonelor limitrofe localității Covasna, în funcție de vremea prielnică; acțiuni de plantare, împreună cu silvicultorii de la Ocoalele Silvice Covasna și Comandău; drumeții în pădurile ce înconjoară Covasna, în funcție de vremea prielnică; realizarea de fotografii, cu prilejul drumețiilor și publicarea unui album cu scopul de a promova frumusețile naturale ale orașului Covasna, au precizat organizatorii.
„Ideea de a aduna într-un album imagini cu localitatea noastră s-a născut în timp, de-a lungul numeroaselor incursiuni prin oraș și, mai ales, prin împrejurimile lui, împreună cu voluntarii Asociației GRIT. Am zis că ar fi egoist – și noi vrem să fim, în primul rând, altruiști – să nu lăsăm cât mai mulți ochi să admire ceea ce am descoperit noi, să nu invităm cât mai multă lume la exercițiile de admirație de care am avut noi parte în drumețiile noastre.” – a spus Florentina Teacă.
Ana Ciorici COSTACHE
Sursa foto: Asociația GRIT