Astăzi, 16 noiembrie 2021, începând de la ora 18.00 are loc un nou Recital de Muzică și Poezie Românească susținut de soprana Nicoleta Chirilă, mezzosoprana Asineta Răducan și tenorul Liviu Iftene, acompaniați de pianista Sena Ducariu. Prezintă actrița Nora Vlad. Artiști renumiți ai Operei brașovene, aplaudați în zeci și zeci de spectacole. De data aceaasta vor fi mult mai aproape de admiratori, grație unei inițiative lăudabile.
Recitalul este ultimul din cele trei organizate în perioada septembrie-noiembrie 2021 în cadrul conceptului artistic intitulat „De la Diaconul Coresi la poetul Ștefan Baciu”. Proiectul cultural este implementat de Muzeul „Casa Mureșenilor” în parteneriat cu Coresi Shopping Resort și Muzeul Prima Școală Românească, cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Brașov, Cartier Coresi și Consiliul Județean Brașov.
Demers pentru mai buna cunoaștere a istoriei limbii române scrise și tipărite
Proiectul „De la Diaconul Coresi la poetul Ștefan Baciu” este un demers cultural care și-a propus să faciliteze cunoașterea de către concetățeni a istoriei limbii române scrise și tipărite, dar și a personalităților române din domeniul literaturii și publicisticii care dau numele unor străzi din cel mai nou cartier al Brașovului – Coresi.
Prima acțiune a vizat organizarea Atelierului interactiv de tipărire susținut de istoricul Ovidiu-Constantin Savu, în data de 22 septembrie a.c., la Ludoteca din cadrul marelui complex Coresi Shopping Resort. Timp de trei luni s-au organizat în acest spațiu ateliere interactive de printare, în cadrul cărora vizitatorii și-au putut realiza propriul „ziar”, de fapt o… foaie de gazetă imprimată la teascul model Coresi, pe care o vor păstra peste ani ca o frumoasă amintire.
Prin tematica culturală aleasă organizatorii au dorit să celebreze cei 500 de ani de la redactarea celui mai vechi document în limba română, anume „Scrisoarea boierului Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului, Hans Benkner”, act de o valoare extraordinară aflat în patrimoniul Arhivelor brașovene.
Fiind acum un moment potrivit, să precizăm pentru lectorii mai puțin informați, că documentul cel mai vechi redactat în română și care s-a păstrat până în zilele noastre datează taman din anul 1521 !!! Prin vestitul răvaș boierului Neacșu Lupu din Câmpulung dorea să-l înștiințeze pe înaltul oficial brașovean despre atacurile iminente ale turcilor. Înștiințarea era caligrafiată cu alfabetul chirilic, la fel ca majoritatea scrierilor românești din acea perioadă.
Prețiosul document a fost găsit de Friedrich Stenner în 1894 printre documentele aflate la Arhivele din Brașov, fiind scris pe hârtie, având pecetea oficială aplicată pe verso, relatând despre mișcările militare ale otomanilor la Dunăre și trecerea lui Mohammed-Beg prin Țara Românească. Epistola lui Neacșu nu are menționată data redactării, stabilirea acesteia făcându-se pe baza evenimentelor istorice descrise și a persoanelor implicate, scrierea ei efectivă realizându-se probabil între 29 și 30 iunie 1521 la Dlăgopole, numele slav al urbei Câmpulung Muscel.
Comunicarea scrisă la care ne referim se încadrează în contextul relațiilor strânse dintre negustorii din Țara Românească și Moldova cu cei din Brașov. Numele lui Neacșu Lupu apare într-un document mai vechi, făcându-se referire la un proces de datorii pe care îl avea cu negustorii sași brașoveni, iar primarul Hans Benkner era cunoscut ca jude încă din 1511.
Recitaluri de muzică și poezie românească
În perioada septembrie-noiembrie 2021 se derulează două tipuri de activități de educație susținute de specialiști din cadrul Muzeului Casa Mureșenilor. Pe de-o parte este vorba de organizarea unor ateliere interactive, în cadrul cărora vizitatorii și-au realizat, așa cum arătam mai înainte, o foaie „de jurnal” unicat imprimată la teascul model Coresi, primind informații cu privire la evoluția procesului de tipărire. Iar pe de altă parte, ne referim la derularea unor ateliere de lucru pentru scriere creativă, în care persoanele interesate sunt stimulate să-și descopere talentul literar prin crearea unui autoportret în …versuri.
Au fost planificate, de asemenea, și trei Recitaluri de muzică și poezie românească, primele două bucurându-se de o bună apreciere din partea spectatorilor (ultimul fiind planficat pentru diseară), manifestări în cadrul cărora au evoluat muzicieni și actori brașoveni consacrați.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, prin rezervare solicitată la e-mail [email protected]. Evenimentul va respecta și de această dată toate reglementările legale în vigoare.
Nu ratați, stimați prieteni, o seară agreabilă de poezie și muzică de calitate!
Horia C. Deliu