Proiectele de investiții privind reabilitarea imobilelor Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sf. Gheorghe – corpurile A și B, internatul și sala de festivități- bat pasul pe loc, iar noul an școlar 2020 va începe fără ca din promisiunile autorităților locale din luna august a anului 2019, cu privire la demararea lucrărilor, să se fi înfăptuit ceva.
Și asta nu ca urmare a lipsei de fonduri sau a neatribuirii contractelor de execuție, ci datorită neobținerii avizelor necesare.
„Ne dorim să se realizeze investiții, dar să respecte nivelul de securitate cerut prin reglementarile tehnice.”
Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat, recent, că vinovat de neînceperea lucrărilor în cele două proiecte, respectiv <<Creșterea calității arhitectural ambientale. Reabilitarea termică la Colegiul Național “Mihai Viteazul>>, internat și sala de festivități” și „Reabilitarea clădirii principale, corp A și B, clădire bibliotecă la Colegiul Național <>”, este nimeni altcineva decât Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, care nu aprobă cererea pentru avizul de securitate la incendiu.
„În acest moment sunt foarte multe proiecte, inclusiv și cel de la Mihai Viteazul. Nu putem face pasul următor pentru că nu avem avizul de la ISU. Sunt foarte mulți proiectanți care vin și se plâng că ei lucrează în zece județe din țară și în niciun județ nu se întâlnesc cu ceea ce întâlnesc în județul Covasna din partea autorizării investițiilor din partea ISU. Eu am spus acest lucru și public, deci nu este un secret, și am rugat ISU să ne ajute nu în sensul să ne dea autorizații pentru investiții care nu pot fi autorizate, dar când vine un proiectant care lucrează în 10 județe și spune că în 9 județe nu are probleme de autorizare, și în județul Covasna are probleme de autorizare, atunci probabil avem niște probleme în instituția ISU Covasna. Dar fără autorizație de la ISU nu putem merge mai departe și proiectul de la Mihai Viteazul este blocat.”– a declarat Antal Arpad în cadrul unei conferințe de presă.
De la inspectorul șef al ISU Covasna, lt. col. Adrian Simtea, am aflat că afirmațiile și acuzațiile primarului Antal Arpad nu au acoperire în realitate. Potrivit acestuia, cererea de avizare pentru investiția privind internatul și sala de festivități a fost depusă în luna mai a acestui an, în timp ce pentru proiectul de reabilitare a corpurilor Ași B doar la sfârșitul lunii iulie.
„Pot să vă spun că ne aplecam cu foarte mare interes la tot ce înseamnă clădire de înățământ și avem totala deschidere pentru a acorda asistența tehnică în limitele legale. În ceea ce privește solicitarea pentru obținerea avizului de securitate la incendiu pentru clădirea internatului și la sala de festivități de la Colegiul Mihai Viteazul, pot să vă comunic faptul că am avut o primă solicitare în luna mai (2020-n.red) la care am transmis un răspuns cu problemele identificate. Ulterior, în luna iunie a fost o revenire din partea lor, cu probleme rezolvate parțial. Cererea pentru obținerea avizului de securitate la incendiu pentru reabilitarea clădirii principale, corp A și B, și clădire bibliotecă este în lucru, aceasta fiind depusă la sfârșitul lunii iulie. Și noi ne dorim să se realizeze investiții, dar să respecte nivelul de securitate cerut prin reglementarile tehnice.”- a declarat inspectorul șef al ISU Covasna, lt. col. Adrian Simtea
Contactată telefonic, și viceprimarul Stakicsi Eva, care se ocupă îndeaproape de realizarea acestor două proiecte de investiții de la CNMV, deși a susținut declarațiile edilului municipiului Sf. Gheorghe, a afirmat că „nu este problemă între proiectant și ISU” și se încearcă urgentarea fiecărei avizări.
„Acuma este depusă pentru prima dată documentația pentru clădirea principală A+B, pe data de 28 iulie (…), iar pentru internat și sala de festivități acuma urmează să redepunem după ce am obținut, astăzi (12.08-n.red), de la Gospodărie Comunală, avizul cu debitele de apă. Acest proiect a fost depus de mai multe ori și-l va redepune proiectantul după ce pregătește documentația cu adresa de la Gosp-Com. Eu cred că și ei (ISU-n.red) au dreptate, eu nu contest că dpdv tehnic nu au dreptate, dar ce se întâmplă la noi niciunde în țară nu se întâmplă. Noi avem, la diferite investiții, firme din Sf. Gheorghe, firme din Iași, Cluj-Napoca, și la fiecare proiectant, la fiecare lucrare așa este. Și eu personal m-am dus odată la avizări să ne spună, să îndrume în fața mea pe proiectant ce să schimbe, cum să schimbe.”
Mai îndrăzneață din fire și din dorința de a găsi soluția pentru rezolvarea „problemei” avizelor de securitate la incendiu, am propus ca actorii implicați să aibă o întâlnire în cel mai scurt timp, lucru ce se va întâmpla. „Am vorbit cu dl Simtea și am convenit că ne primește pe mine împreună cu proiectantul. I-am rugat pe colegi să-l sune pe proiectantul din Cluj- Napoca pentru a stabili data când vine, să mergem la ISU să redepunem documetația.”- ne-a spus viceprimarul Sztakicsi Eva.
Aceasta a precizat, totodată, că la această dată municipalitatea nu riscă să piardă finanțările europene și guvernamentale pentru aceste proiecte, dar nici departe nu stăm dacă se mai trage de timp. „Deocamdată nu suntem în fază să pierdem banii, dar dacă se prelungește prea mult, se poate să ajungem în această situație.”- a declarat viceprimarul Sztakicsi Eva.
Ce se spunea, în urmă cu un an, despre investițiile la CNMV
Pentru că arhiva ziarului ne ajută, inserăm mai jos declarațiile făcute anul trecut cu privire la acest subiect.
Viceprimar Sztakics Eva: „Colegiul Național <>, este implicat în două proiecte, primul se numește: <<Creșterea calității arhitectural ambientale. Reabilitarea termică la Colegiul Național “Mihai Viteazul>>, internat și sala de festivități”. Valoarea estimată este 5,2 milioane lei plus TVA. Pentru acest obiectiv este semnat contractul de finanțare, avem un proiect câștigat la Programul Operațional Regional (POR). Finanțarea este în proporție de 98%, deci 2% va fi contribuția din bugetul local. Am pornit pentru prima dată achiziția publică în octombrie 2018. Până în decembrie SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice-n.red.) nu a aprobat, deoarece se știa că va veni o schimbare legislativă. Au intervenit de două ori modificări legislative, motiv pentru care trebuia să actualizăm de fiecare dată procedura, conform noilor prevederi legale. Am primit deja oferte, deocamdată procedura de achiziție publică este în desfășurare, și nu pot da detalii, este confidențial. Procedura se află în faza a doua a evaluării tehnice, după fiecare fază raportul trebuie trimis către ANAF, iar după acceptul acestei instituții putem trece la următoarea etapă. Următoarea etapă va fi evaluarea financiară a ofertei, solicitarea documentelor justificative, apoi trecem la semnarea contractului. Dacă nu vor fi contestații, estimăm sfârșitul lui august sau începutul lunii septembrie să încheiem contracte pentru proiectare și execuție. Din momentul în care se semnează contractele, firma poate deja să lucreze, întâi la proiectare și apoi la execuție. Proiectarea durează cel puțin 3 luni, iar execuția alte 6 luni. Având în vedere că școala este monument istoric, este nevoie de mai multe avize, iar până la obținerea lor este nevoie de timp. Asta înseamnă că abia la începutul anului viitor firma câștigătoare se va apuca de lucrări. Va trebui să ne gândim ce facem cu internatul, ce facem cu sala de festivități, trebuie să reorganizăm activitatea pe perioada lucrărilor. Contează faptul că execuția și proiectarea sunt împreună, nu mai este nevoie de o altă procedură de achiziție, contează doar să găsim o firmă serioasă care să respecte graficul contractat și care să își facă treaba.
Al doilea proiect este „Reabilitarea clădirii principale, corp A și B, clădire bibliotecă la Colegiul Național <>”. Aici este vorba despre reabilitarea completă a clădirilor, care sunt monument istoric. Acest proiect conține și reabilitarea totală a curții. Valoarea aproximativă a investiției este de 20 milioane de lei din care avem aprobat un proiect la Programul de Dezvoltare Locală, PNDL, de 8 milioane lei. Restul se va asigura din bugetul local. Nu este nicio problemă de finanțare, eu garantez că în momentul în care se va încheia contractul, nu vom întâmpina nici aici probleme de finanțare, primăria va asigura fondurile din bugetul local. Pentru acest proiect am organizat întâi licitație pentru proiectare, având în vedere că este puțin mai dificil, deoarece clădirile fac parte din categoria monument istoric. Am primit deja oferte, iar pe data de 21 august 2019, am invitat câștigătorul licitației să semnăm contractul de proiectare, dacă nu vor fi contestații. Vreau să discut cu el, să-i atrag atenția că este monument istoric, să aibă în vedere refacerea în forma inițială. Durata proiectării este de 6 luni, asta înseamnă la începutul anului viitor putem obține autorizația și toate avizele, va trebui să organizăm o altă procedură de achiziție publică prin care să găsim firma care să execuție lucrările pe baza proiectului pe care îl vom primi peste 6 luni de la firma de proiectare. Acest proiect este mult mai complex și necesită mai mult timp pentru realizarea lui, circa doi ani și jumătate. Am fi vrut să obținem finanțare prin POR și pentru reabilitarea clădirilor principale, însă liceele teoretice nu erau eligibile, iar clădirile monument istoric nu se pot reabilita prin acest program.”
Consilierul local Andrei Cochior: „Nu cred că se vor începe lucrările în 2019 la Colegiul Național Mihai Viteazul. Aș dori să fiu contestat de către cineva din cadrul Consiliului Local Sfântu Gheorghe. După atâția ani de la Hotărârea care a fost luată în 2011 de către Consiliul Local, prin care s-a hotărât reabilitarea CNMV, nu s-a făcut aproape nimic. Îmi pun întrebarea de ce? Cine se face vinovat? Au trecut 8 ani de atunci, timp în care s-a bătut pasul pe loc. La CNMV au fost mereu probleme, au existat greșeli în documentația proiectului. Una se vorbește și alta se face.
Cei din Consiliul Local nu spun că nu vor să se facă, dar, concret, nu se face.
În cazul unităților de învățământ cu predare în limba maghiară, lucrurile s-au mișcat mai repede. De exemplu, la Colegiul „Szekely Miko”, s-a depus proiect și deja s-a realizat.
Mai am o nedumerire. Ținînd cont că lucrările nu se vor face anul acesta, ce se va întâmpla cu banii alocați pentru asta la rectificarea bugetară? Din punctul meu de vedere, acești bani se vor pierde.
Toată instalația de încălzire termică trebuia s-o facă vara. Ce-o să facă în această iarnă cu copiii, dacă ei se apucă de reabilitare?
Eu cred că se impune ca Ministerul Educației și Învățământului să numească o comisie de control, care să vină aici, să studieze dosarele, să facă o analiză și să ne comunice exact cum stau treburile la CNMV. Vreau și eu să înțeleg, dar și părinții care mă tot întreabă despre această problemă, de ce în atâția ani nu s-a reabilitat acestă unitate de învățământ. Degeaba vorbim noi, deoarece nu știm exact care sunt motivele pentru care nu s-au făcut lucrările.
Colegiul Național Mihai Viteazul este un simbol pentru acest oraș și consider că ar fi fost mai bine să învețe laolaltă și ungurii și românii, la fel și în celelalte școli din oraș. Separatismul ăsta nu este sănătos. Dacă erau la un loc, copiii învățau atât româna cât și maghiara, se jucau împreună și nu se ajungea la discriminare.”
Toate autoritățile trebuie să tragă căruța în aceeași direcție!
„Eu cred că toate autoritățile trebuie să tragă căruța în aceeași direcție. Dacă nu tragem căruța în aceeași direcție, atunci ne blocăm și stăm în loc. Până la urmă ceea ce este cel mai important e că acei cetățeni, acei copii nu beneficiază de condiții mai bune de a învăța sau, până la urmă, de a avea posibilitatea de a obține niște servicii de calitate”- a concluzionat primarul Antal Arpad.
Noi sperăm că așezarea la aceeași masă, în cel mai scurt timp posibil, a reprezentanților Primăriei Sf.Gheorghe, ai firmei/firmelor contractante și ai ISU Covasna să miște căruța și să o pună pe singurul drum pe care trebuie să meargă, cel al INTERESULUI COMUNITĂȚII.
DOAMNE AJUTĂ!!!
Maria CREȚU-GRAUR