Doi cetăţeni din Sfântu Gheorghe, tată şi fiică, au demarat ieri, pe banii lor, o campanie publică de informare a locuitorilor judeţului despre bolile pe care le răspândesc câinii şi pisicile comunitare, dorind să îi determine să nu le mai hrănească, pentru a limita astfel înmulţirea lor.

Campania iniţiată de Kosa Istvan, sociolog şi cadru universitar, şi fiica sa, Szaraz Anna-Andrea, este intitulată „De ce să nu hrănim animalele comunitare?” şi se va derula pe parcursul următoarelor două luni prin intermediul unor afişe, pliante, scrisori către cetăţeni şi site-uri de socializare. Aceştia au reuşit să capaciteze în acest proiect şi alţi parteneri, printre care Direcţia Sanitar-Veterinară, Primăria Sfântu Gheorghe, Spitalul Judeţean, Poliţia locală, adăposturile de câini de la Câmpu Frumos şi Târgu Secuiesc, precum şi asociaţia de protecţie a animalelor „Nez Perce”.

„Campania o vom face pe buzunarul nostru pentru început, dar pe parcurs sperăm să găsim sponsori pentru a populariza cât mai mult aceste informaţii deosebit de utile pentru sănătatea şi siguranţa oamenilor”, a declarat prof. Kosa Istvan. Acesta a menţionat, în context, că peste 70% dintre animalele comunitare sunt infestate cu diverşi paraziţi care se pot transmite oamenilor şi pot provoca boli extreme de grave, unele dintre ele nevindecabile. Paraziţii pot fi luaţi nu doar prin contactul direct cu animalul, ci şi prin contactul cu iarba sau solul infestate.

„O soluţie pentru a limita înmulţirea câinilor şi pisicilor comunitare este să nu le mai hrănim, pentru că atunci ele îşi vor canaliza energia spre procurarea hranei. O pisică îngrijită poate da naştere la 15-20 de pui pe an, dar dacă nu are condiţii prielnice îşi va apăra teritoriul de intruşi, iar numărul lor se va regla în mod natural. La fel se întâmplă şi în cazul câinilor”, a mai spus Kosa Istvan.

Afişele vor fi postate în diverse spaţii publice, respectiv cabinete medicale, farmacii, şcoli, intrarea în blocuri şi vor conţine informaţii relevante despre diverse boli provocate de animalele comunitare, cum ar fi spre exemplu hidatidoza. Pe blogul campaniei vor fi postate şi interviuri cu persoane care au suferit de aceste boli.

Iniţiatorii proiectului consideră că această campanie de informare şi responsabilizare a cetăţenilor trebuie să continue pe viitor şi cu o acţiune de strângere şi sterilizare a animalelor comunitare.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail