Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari și sunt originari din Sri Lanka. Din reportajul Agerpres publicat astăzi pe www.mesageruldecovasna.ro am aflat că unul dintrei ei este catolic, celălalt budist şi au venit în România să îşi ajute familiile, în condiţiile în care în ţara lor câștigau echivalentul a 50 de euro. Aceștia au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la o fabrică de pâine din Ditrău, județul Harghita.
Până aici, povestea celor doi asiatici veniți să trăiască visul occidental în secuime seamănă ca două picături de apă cu povestea a mii de maghiari și români din această parte de Europă, care și-au căutat fericirea într-o altă țară.
Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica, a declarat că a încercat să angajeze dintre oamenii zonei, a pus anunțuri în toată zona, dar nimeni nu s-a înghesuit la poarta brutăriei sale, fiind nevoit astfel să aducă oameni de pe alte meleaguri.
Cum a dospit xenofobia în Ditrău
Din aceeași sursă citată aflăm că Piumal şi Amahinda spun „că le place România, că oamenii de aici sunt buni şi că se înţeleg bine cu colegii lor”. Aceștia din urmă le laudă calitățile profesionale și pe cele umane: muncitori, îngrijiți, învață rapid ce au de făcut și s-au adaptat la cerințele postului.
Ditrău este o comună de 5.500 de locuitori, maghiari de toate felurile printre care se numără și câteva sute (o proporție însemnată) de naționaliști și xenofobi, care au beneficiat din plin de propaganda antimigrație ce a fost făcută pe toate canalele de comunicare în masă de limba maghiară din Ungaria și din România.
Așa s-au trezit Piumal şi Amahinda în mijlocul unui scandal antimigrație, dirijat pe rețelele sociale de HVIM (organizația extremistă care a dat României doi teroriști, certificați ca atare de o instanță supremă dintr-un stat european) și, de pe „trotuar”, de un preot catolic.
Concret, Solomon Csaba Attila, membru HVIM originar din Sfântu Gheorghe, a creat pe Facebook grupul „Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără migranţi), un spațiu în care xenofobi maghiari din toate părțile au postat mesaje pline de ură împotriva celor doi brutari și a patronilor firmei.
Oameni instigați de discursurile pline de ură de pe această pagină au mers până într-acolo încât i-au obligat pe proprietarii locuinței pe care o închiriaseră patronii pentru cei doi angajați ai lor, să-i dea afară. De la Ditrău, brutarii s-au mutat la Lăzarea, dar și de acolo au fost alungați și acum, patronii le caută o locuință la Gheorgheni.
Tot pe grup s-au mobilizat cetățeni cu orientări xenofobe din comună, ca să protesteze în timpul ședinței Consiliului Local din Ditrău (ce a avut loc miercuri) împotriva migranților și să le ceară patronilor brutăriei să-i alunge.
Ne iubim creștinește, dar numai între noi
La protest au venit vreo 200 de „credincioși” aduși de preotul catolic din comună, Biro Karoly, care își motivează gestul ca fiind o reacție a oamenilor la ceva ce și-ar avea originea în… 1986. Din informațiile de la acea vreme știm că, în acel an, un bărbat a fost ucis în mijlocul unui conflict între comunitatea maghiară și cea… romă (nu srilankeză, nu siriană, ci autohtonă). Ei, frica de ce-ar putea să le facă oameni care au o altă culoare a pielii, frică ce pare că-i bântuie pe locuitorii comunei de 34 de ani, i-a scos din case pe cei câteva sute de locuitori cărora nu le mai priia pâinea pentru că era făcută de niște… asiatici.
Culmea e că în aceeași brutărie mai lucrează sau au lucrat și cetățeni din Ungaria și din Elveția. De ce n-ar fi ieșit xenofobii în stradă să le ceară să plece și aceștia, că doar și în Ungaria și în Elveția sunt criminali, violatori, pedofili etc.?
Dincolo de faptul că un preot catolic (prelatul pare să ignore îndemnurile șefului său, Sanctitatea Sa Francisc I, de a-i primi pe migranți cu brațele deschise, în favoarea discursurilor mult mai laice, pline de ură, ale lui Viktor Orban) a mobilizat o masă de oameni pentru a alunga din sânul comunității doi semeni aflați în nevoie (culmea, unul dintre ei era chiar catolic, nu doar că era… om), spune multe despre intoleranța la care a fost adusă o parte a populației din această zonă, îndoctrinată de politicieni a căror grijă a fost să-și țină electoratul aproape doar prin îndemnuri la șovinism, la xenofobie.
Din fericire, există și oameni de bună credință în Ditrău, care au înțeles că mulți alți concetățeni de-ai lor, poate chiar rude, s-au dus în alte țări pentru a-și găsi fericirea. Ei înțeleg cel mai bine cum ar fi ca fiii, fiicele sau nepoții lor să fie alungați din case, din firmele în care cu greu și-au găsit locul, pentru simplul motiv că au avut ghinionul să se nască… în România.
Mâine, 1 februarie, în cadrul adunării populare în care se va dezbate „problema angajaților sri-lankezi”, la care sunt invitaţi şi proprietarii fabricii de pâine.Rămâne de văzut dacă locuitorii vor prefera pâinea sau puritatea etnică a localității.
Petre Andrei
Sursa foto: AGERPRES