Pentru al doilea an consecutiv, clasa pregătitoare dă bătăi de cap atât părinţilor ce au copii pe care ar trebui să îi înscrie în viitorul an şcolar 2013-2014, precum şi reprezentanţilor inspectoratelor şcolare. 

În cadrul unei conferinţe de presă ce a  avut loc ieri, Keresztely Irma, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean  (IŞJ) Covasna ne-a spus că mâine va lua parte la o videoconferinţă pe această temă, după ce astăzi urmează să se ia o hotărâre, la nivelul ministerului de resort. Însă, potrivit acesteia, pe baza datelor existente, a studiilor şi analizelor efectuate până în prezent, reprezentanţii IŞJ Covasna au pregătit tre  variante de lucru care să corespundă celor trei posibile situaţii, respectiv – clasa pregătitoare rămâne la şcoală; clasa pregătitoare revine la grădiniţă; clasa pregătitoare se poate ţine la şcoală sau la grădiniţă.

„Această incertitudine în ceea ce priveşte modul în care se va constitui şi va funcţiona clasa pregătitoare îşi va pune din nou amprenta asupra şcolilor şi a părinţilor interesaţi. Eu cred că efortul nostru de anul trecut, câteodată supraomenesc (ca să ajungi să comunici cu toţi, să-i informezi şi să pregăteşti  cadrele didactice care au preluat aceste clase, nu a fost uşor),  precum şi efortul extraordinar al conducerii şcolilor şi al primarilor de a pregăti sălile corespunzător, nu trebuie irosit”, a spus Keresztely Irma.

Aceasta a  menţionat că în cursul lunilor  noiembrie şi decembrie inspectorii şcolari au  făcut vizite la şcolile în care funcţionează clasele pregătitoare, începând din acest an şcolar,  iar cele constatate la faţa locului îi dau dreptul să afirme că acest început este unul bun. Astfel, în respectivele unităţi şcolare din judeţul Covasna spaţiile în care învaţă elevii sunt corespunzător amenajate şi dotate iar cadrele didactice care au parcurs stagiul  de formare sunt bine pregătite, şi cel mai important, micuţii se simt bine la şcoală, fiind chiar mândri că merg la şcoală, şi nu la grădiniţă.

Şefa IŞJ Covasna a declarat că în cursul zilei de ieri a avut o întâlnire cu directorii şcolilor în care există clase pregătitoare, ocazie cu care aceştia au confirmat că „totul a fost pus în mişcare şi funcţionează foarte bine”, motiv pentru care ei îşi doresc ca această clasă să rămână la şcoală. „Dacă ne raportăm la lege, situaţia e clară. Legea Educaţiei  prevede că această clasă pregătitoare este  componentă a învăţământului primar. Ca atare, în opinia mea, nu se poate discuta unde să aparţină această clasă, ci se analizează şi se doreşte să se ia o decizie cu privire la locul în care să funcţioneze. În ţară sunt judeţe şi localităţi unde au existat mari probleme cu plasarea în şcoli a acestor clase, din lipsă de spaţiu. (…) În cazuri izolate, unde sunt probleme cu spaţiul, soluţiile trebuie găsite la nivel local, şi nu trebuie generalizat, la nivel naţional. Nu mi se pare corect ca regulile jocului să se schimbe pe parcurs, când un sistem este pus în mişcare” a declarat Keresztely Irma.

Potrivit acesteia, în anul şcolar 2014-2015, în judeţul Covasna un număr de 2695 preşcolari de 6 şi 7 ani ar trebui să intre în clasa pregătitoare. Dar, pentru că legea prevede că pentru copiii născuţi după începerea anului şcolar, adică în perioada septembrie-decembrie 2007, părinţii pot opta dacă-i vor înscrie la şcoală, sau la grădiniţă, în viitorul an şcolar în jur de 2.100 de copii vor începe clasa pregătitoare.

Copii de 7 ani, la grupa mare

Keresztely Irma, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna a arătat că din datele centralizate la nivelul instituţiei reiese că, în prezent, un număr de 109 preşcolari care au împlinit 7 ani frecventează cursurile grupei mari, la grădiniţă. Aceasta a spus că, după ce nu au dorit să-i înscrie în clasa pregătitoare, în cursul anului trecut, unii dintre părinţii  acestor copii se interesează dacă îi pot înscrie direct în clasa I-a, în viitorul an şcolar. „Acest lucru nu este posibil, deoarece ciclul primar începe cu clasa pregătitoare, care este obligatorie”, a precizat şefa IŞJ.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail