33 de elevi talentaţi şi cu rezultate deosebite la învăţătură au fost premiaţi ieri de către Asociaţia Club Kiwanis Sfântu Gheorghe.
Festivitatea de decernare a Premiilor Kiwanis a avut loc ieri, la Sala Albastră a Bibliotecii Judeţene „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe. Datorită Kiwanis Sfântu Gheorghe, 33 de elevi din şase licee din municipiu îşi vor putea continua traseul profesional şi îşi vor putea duce la îndeplinire visurile.
Din 2002, de când s-a înfiinţat, Clubul Kiwanis Sfântu Gheorghe premiază copii de sărbătorile tradiţionale, mai precis de Crăciun şi de Paşti. „Kiwanis Internaţional serveşte copiii în general, fără a lua în considerare situaţia materială. Ei ajută şi copiii aflaţi în situaţii medicale dificile. Având în vedere, însă, că resursele noastre sunt oarecum limitate într-o comunitate atât de mică, noi am ales în 2002 să premiem excelenţa (…) Am avut câteva momente de excepţie (…) Un moment extraordinar a fost acela în care un fost elev premiat s-a întors la noi după ce terminase facultatea, ne-a căutat, şi ne-a oferit 2% din impozitul pe venit. A spus că nu ne-a uitat. Acea sumă pe care a primit-o la momentul respectiv, lui i-a deschis calea în viaţă. S-a putut înscrie la o facultate şi a ţinut neapărat să ne caute”, a explicat Locotenent Guvernator Divizia Transilvania a Clubului Kiwanis, doamna Silvia Puskas.
Astfel, rezultatele deosebite obţinute de 33 de elevi, din şase licee din municipiul Sfântu Gheorghe, în ciuda problemelor financiare, au fost recompensate. Mai precis, 32 de elevi au fost răsplătiţi cu premii în bani, iar cel de-al 33-lea, Mihalca Ludovic, elev la Liceul de Artă „Plugor Sandor” a primit un flaut nou, în valoare de aproximativ 2500 de lei, comandat din Anglia. Tânărul studiază flautul de aproximativ trei ani de zile şi îşi doreşte o carieră în muzică.
Premiul primit ieri îl va ajuta să-şi îndeplinească visul: „Acest moment înseamnă un nou început în carieră (…) acest instrument îmi dă o motivaţie foarte, foarte mare de a merge mai departe (…) Studiez acest instrument de trei ani de zile. În clasa a V-a am început cursurile de blockflote la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, cu doamna profesoară Liliana Grosar. Erau cursuri opţionale, am studiat, mi-a plăcut, şi după doi ani de zile am decis să mă mut la Liceul de Artă „Plugor Sandor”, la flaut (…) Le mulţumesc foarte mult celor din Kiwanis, nu mi-am imaginat că voi putea ajunge aici şi că voi primi acest cadou”, a declarat Ludovic. Profesorul de flaut al tânărului, domnul Muşat Gyula, ne-a spus că acesta este foarte talentat şi ambiţios: „Ludovic a venit la mine acum doi ani şi jumătate (…) flautul este un instrument destul de dificil de învăţat, dar el a avut voinţă, a avut ambiţie. Am început de la zero şi în doi ani de zile am ajuns cu el unde ajung cu alţi copii cam în patru ani”, ne-a spus profesorul Muşat Gyula.
Alţi 32 de elevi, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi, de la Colegiul „Szekely Miko”, de la Colegiul Reformat, de la Liceul „Mikes Kelemen”, şi de la Liceul de Artă „Plugor Sandor” au fost răsplătiţi cu premii în bani.
Ana Alina Costache