Referindu-se la naţiune, poetul, istoricul şi criticul de artă englez Matthew Arnold (1822-1888) spunea următoarele: „O naţiune este cu adevărat mare nu atunci când este formată dintr-un număr mare de oameni gânditori, liberi şi energici, ci atunci când gândirea, libertatea şi energia sunt supuse unui ideal mai mare decât cel al unui membru obişnuit al societăţii” (sursa: Enciclopedia înţelepciunii).

 

Foto - Silviu Ipătioaei- M.D.C

Foto – Silviu Ipătioaei- M.D.C

      Exact ceea ce-i lipseşte poporului nostru de la un timp, un ideal mobilizator care să-i accelereze dezvoltarea pe toate planurile. Se înţelege că nu putem vorbi azi de vechile „cincinale” care se făceau în „patru ani şi jumătate”, ci vorbim despre „Programul de guvernare”. Până la urmă se pare că PSD-ul a câştigat alegerile şi datorită promisiunilor incluse în programul său. Şi aşa este şi bine, adică „să ne batem în programe” şi nu pe vorbe goale şi atacuri duşmănoase. Atunci când se anunţă un cocncurs de proiecte, este firesc să câştige cel mai bun. La fel trebuie să fie şi în politică, lucru care s-a şi dovedit în rezultatul recentelor alegeri.

     Acum, după multe şi inutile tergiversări, în sfârşit s-a trecut la acţiune şi noul Guvern este deja format, urmând a fi învestit, iar după procedurile de rigoare miniştrii aleşi trebuie să se apuce de treabă, păşind cu încredere şi interes la realizarea programului propus, pentru că ei au o datorie sau obligaţie faţă de cei care i-au ales.

     Vorbind despre obligaţii, filozoful german Ludwig Andreas Feuerbach (1804-1872) – autor al lucrării „Principiile de bază ale filozofiei viitorului” şi al altor lucrări interesante – spunea că „Obligaţiile faţă de sine au sens şi valoare morală doar atunci când acestea sunt văzute ca responsabilităţi faţă de alţii – faţă de familia mea, faţă de comunitatea mea, faţă de poporul meu, faţă de patria mea”. Aşadar, rămâne de văzut în ce măsură noii guvernanţi vor şti să realizeze punctele prevăzute în Programul de guvernare, deci în ce măsură îşi vor îndeplini obligaţiile asumate faţă de alegători, căci acest popor s-a săturat de promisiuni neonorate, şi acum vrea fapte care să se reflecte în dezvoltarea economiei ţării şi creşterea nivelului de trai al populaţiei.

     Deocamdată o mare parte a alegătorilor au acordat încredere deplină noilor aleşi şi sperăm ca aceştia să nu dezamăgească şi noi să nu mai înaintăm în paşi de melc. E greu să ajungi din urmă ţările occidentale dezvoltate, dar în mod sigur trebuie să părăsim locurile din urmă şi să ne găsim un loc mai meritoriu printre celelalte naţiuni europene.

     Dragi guvernanţi, nu uitaţi, acum mulţimea vă aprobă şi vă iubeşte, după câte le-aţi promis, dar nefericirea va veni când nu vă veţi ţine de cuvânt, lucru ce s-a mai arătat şi în trecut, căci iată ce spunea un alt gânditor, Thomas Babington Macaulay (1800-1859), eseist, istoric şi om de stat englez, autor al lucrării în 5 volume „Istoria Angliei”:

     „Iubirea mulţimii se aseamănă cu iubirea acelei vrăjitoare voluptoase din poveştile arabe, care nu numai că-şi părăsea amanţii după patruzeci de zile de tandreţe din partea ei, dar îi mai şi obliga – prin cele mai îngrozitoare pedepse – să-şi ispăşească vina şi să plătească pentru că i-au fost cândva prea mult pe plac”.

     Dar să sperăm că iubirea mulţimii pentru noii diriguitori ai ţării să ţină mai mult de patruzeci de zile… Şi. Desigur, le urăm succes deplin în cele ce şi-au propus.

     Totuşi să nu uităm că şi noi, ca cetăţeni trebuie să acordăm sprijinul necesar reprezentanţilor noştri, care însă nu trebuie să uite nici cuvintele revoluţionarului, scriitorului şi jurnalistului rus Nikolai Gavrilovici Cernîşevski (1828-1889): „Bunăstarea unei societăţi scade din pricina oamenilor ignoranţi, imorali sau leneşi din acea societate; aceste calităţi rele ale oamenilor pot fi înlăturate în două feluri: prin grija ca fiecare persoană să beneficieze de o educaţie adecvată, precum şi prin ferirea omului de sărăcie”. De aceea salutăm cu satisfacţie primele măsuri anunţate de Guvern, care se referă la majorarea salariului minim pe economie şi a pensiilor, lucru ce va duce la o oarecare atenuare a sărăciei. Cât despre ignoranţi, leneşi şi imorali ce să mai spunem, avem destui pe teritoriul ţării, dar sperăm că pe măsură ce societatea noastră va intra în ascensiune se va rezolva şi această problemă care deocamdată rămâne un factor perturbator.

     Fie ca noul an în care am intrat să ne aducă schimbarea atât de aşteptată şi să ne bucurăm cu toţii în pace şi înţelegere de roadele muncii noastre.

                                                                                                                                 Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail