Impozitul forfetar ar putea fi aplicat de la 1 octombrie 2013 sau de la 1 ianuarie 2014, decizia privind data urmând să fie luată de comun acord de ministrul Finanţelor Publice şi de ministrul delegat pentru IMM-uri, a declarat, luni, Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini.

„Termenul de aplicare a impozitului forfetar încă nu este stabilit: ori 1 octombrie 2013, ori 1 ianuarie 2014. Va fi o decizie comună a celor doi miniştri. Sunt cele două opţiuni: trimestrul IV sau de la începutul anului viitor. Este o decizie care va aparţine celor doi miniştri”, a spus acesta, la „Forumul pentru diseminarea schemelor de finanţare noi pentru IMM-uri”.
În ceea ce priveşte stadiul în care se află acest proiect, Trif a precizat că acesta a fost înaintat Ministerului de Finanţe spre analiză şi s-a ajuns la o serie de coeficienţi de plată, dar că nu au fost definitivaţi.
„După ce noi am înaintat proiectul către MFP, spre analiză, au fost nişte întâlniri comune ale departamentului nostru cu reprezentanţii MFP şi ai federaţiilor patronale din domeniu. Am ajuns la nişte calcule şi coeficienţi de plată, doar că nu sunt definitivaţi şi nu sunt în transparenţă decizională, momentan. Se lucrează încă la ei şi nu aş putea da date mai multe. În momentul în care se va putea, vor fi puşi în dezbatere publică”, a explicat consilierul.
Potrivit acestuia, impozitul forfetar ce s-ar putea aplica domeniilor turismului, alimentaţiei publice, cafenelelor, barurilor, dar şi în cel al întreţinerii şi reparării autovehiculelor, va elimina impozitul pe profit de 16% şi impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de 3%.
El a mai spus că, la nivelul Departamentului, se află în curs de elaborare un studiu de impact cu privire la aplicarea acestui impozit.
„În cadrul Departamentului, la iniţiativa şi propunerile primite de la mediul de afaceri, am iniţiat un studiu de impact cu privire la impozitul forfetar care se asigură pentru domeniul turismului, al alimentaţiei publice, al cafenelelor şi barurilor şi în întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Este un studiu elaborat împreună cu reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), ai Academiei de Studii Economice şi cu asociaţiile şi patronatele din domeniu. Acest impozit, dacă va fi instituit, va elimina impozitul de 16% pe profit şi impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor. Studiul se află la Ministerul Finanţelor Publice şi vom vedea de când va fi implementat”, a subliniat acesta.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail