Cadrele didactice din comuna Vâlcele care nu au primit de aproape doi ani bani de navetă continuă protestul început luni.
Liderul grupului sindical George Moldovan a declarat marţi dimineaţă pentru AGERPRES că dascălii au intrat în clase pentru a supraveghea elevii, dar pe parcursul zilei nu vor ţine cursuri. Acesta a mai adăugat că protestul a fost anunţat în prealabil conducerii Inspectoratului Şcolar şi Primăriei Vâlcele şi va continua până când se vor plăti măcar o parte din banii cuveniţi.
„Suntem 20 de dascăli titulari care nu am mai primit bani de navetă din 2009, iar pe lângă aceştia mai sunt şi câţiva suplinitori (…) Mi-e greu să cred că de doi ani de zile Primăria Vâlcele nu a găsit bani pentru plata navetei, invocând mereu şi mereu alte priorităţi. Vrem măcar o parte din bani, altfel continuăm protestul”, a declarat George Moldovan.
Primarul comunei Vâlcele, Dumitru Marinescu a declarat pentru AGERPRES că „nu e vorba de rea-voinţă, ci pur şi simplu de bani”.
„Problema e delicată. Noi am început lucrările de extindere a şcolii în urmă cu cinci ani ca să mutăm grădiniţa care funcţionează într-o clădire a Bisericii reformate pentru care plătim o chirie lunară de 15 milioane de lei vechi. De doi ani de zile nu s-a mai construit nimic, am ridicat parterul şi placa de la etaj şi ne-am oprit că nu s-au mai alocat bani. Iată, e a treia iarnă şi deja începe să se degradeze. Dacă am fi terminat clădirea automat mutam grădiniţa, iar banii de chirie îi dădeam pentru decontarea navetei cadrelor didactice. Vedeţi, sunt chestiuni care se leagă”, a declarat Dumitru Marinescu.
Acesta a menţionat că, într-adevăr, Primăria Vâlcele are câteva priorităţi, cum ar fi asigurarea lemnelor pentru încălzirea şcolilor şi a combustibilului pentru transportul elevilor din localităţile aparţinătoare Hetea şi Ariuşd.
Marinescu a mai spus că alte localităţi au reuşit să asigure banii pentru navetă deoarece au un număr mic de navetişti. „În alte părţi sunt doi-trei, la noi sunt mai mult de 20”, a conchis acesta.
Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma a declarat că dascălii de la Vâlcele au de recuperat peste 36.000 de lei.
Acesta a menţionat că situaţia este singulară în judeţ şi a catalogat-o ca fiind „gravă” deoarece cadrele didactice din Vâlcele au dat în judecată Consiliul local şi au câştigat procesul, dar cu toate acestea autorităţile locale nu le-au acordat drepturile cuvenite.
Keresztely Irma a mai adăugat că împreună cu conducerea Prefecturii Covasna va face demersuri pe lângă Consiliul Judeţean pentru a identifica şi aloca fonduri către comuna Vâlcele în vederea achitării sumelor restante şi a făcut un apel către dascăli să dea dovadă de răbdare şi înţelegere şi să reia cursurile.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES