Costume populare, câte un volum de cântece și poezii patriotice și gânduri frumoase de la români din întreaga țară și din diaspora vor primi membrii corului Bisericii Ortodoxe cu Hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Sfântu Gheorghe, în cadrul unei acțiuni lansate de Asociația „Calea Neamului”.
Asociația a lansat recent o campanie de strângere de fonduri în vederea confecționării a 20 de costume populare pe care să le dăruiască, în preajma sărbătorilor pascale, membrilor corului Bisericii Ortodoxe cu Hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din municipiul reședință de județ. Inițiativa vizează încurajarea păstrării identității naționale și cultivarea dragostei pentru portul național, în rândul copiilor, ne-a declarat președintele „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu, care a precizat că încă din primele zile de campanie au și sosit donații în bani de la persoane din întreaga țară și din diaspora. Medicul Mihai Tîrnoveanu a transmis, ieri, un mesaj special, unei doamne din Covasna, care a răspuns acestei inițiative:
„Sărutăm mâna de o mie de ori doamna Maria, din Covasna, care este alături de copiii corului bisericii cu hramul <<Sfântul Mare Mucenic Gheorghe>> din Sfântu Gheorghe. Datorită contribuției domniei sale am putut comanda 50 de cărți <<Nu uita că ești Român, cântece și poezii patriotice>> și completa bugetul destinat costumelor naționale pe care tinerii din cor le vor primi în preajma Sfintelor Sărbători ale Paștelui. Toți copiii prezenți la biserică vor primi câte un exemplar din volumul mai sus menționat, să nu uite; să nu-i uite pe strămoși, pe cei din batalioane, pe cei din munți, pe cei din închisori. Să nu uite sfinții, martirii, luptătorii!” – a transmis, ieri, președintele Asociației „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu.
De-a lungul timpului, prin Asociația „Calea Neamului”, peste 250 de copii din Doboi (Harghita), Brețcu, Târgu Secuiesc, Mărtănuș, Ojdula și Ozun au primit din partea românilor din întreaga țară costume naționale.
Costumele au fost date în grija bisericilor ortodoxe din acele localități, pentru a fi transmise din generație în generație, a spus medicul Mihai Tîrnoveanu, care a precizat că micuții care au primit în dar costume naționale, prin Asociație, le poartă cu drag.
Asociația „Calea Neamului” s-a înființat la începutul lunii octombrie 2016, însă activitatea reprezentanților acesteia era cunoscută sub denumirea „Români pentru români”.
Grupul „Români pentru români”, format din intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, s-a constituit în decembrie 2014, de Sfântul Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan – actual Mitropolit al Banatului, inițiativele continuând cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei Moldovan, actualul Episcop al Covasnei și Harghitei.
Scopul Asociației constă în sprijinirea românilor din județele Covasna şi Harghita.
Ana Ciorici Costache