Numărul turiştilor care vizitează judeţul Covasna ar putea creşte cu cel puţin 40% după repararea drumului spre staţiunea Balvanyos şi Lacul Sfânta Ana, care a fost preluat de CNADNR, e de părere preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural şi Ecologic (ANTREC) Covasna, Daragus Attila.
„DJ 133 Târgu Secuiesc-Turia-Balvanyos-Bixad e unul dintre cele vechi drumuri din judeţ, e într-o stare deplorabilă, s-au făcut plombări peste plombări, dar degeaba se repară aşa pentru că gropile sunt una lângă alta. În unele locuri s-a şi surpat. Trebuie reparat serios, trebuie turnat peste el un strat de asfalt (…) Dacă se va face acest lucru, atunci putem spera ca numărul turiştilor că crească cu cel puţin 40%”, a declarat, pentru AGERPRES, Daragus Attila, care este şi primarul comunei Turia.
DJ 133 a fost transferat recent din proprietatea publică şi administrarea Consiliului Judeţean Covasna în proprietatea statului, pentru a putea fi reabilitat din fondurile CNADNR. În urma reclasificării acesta a fost redenumit DN 11C.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat pentru AGERPRES că acest drum a devenit o „prioritate naţională” deoarece se află într-o zonă turistică de importanţă majoră, Sfânta Ana fiind singurul lac vulcanic din Europa. „Este vorba despre un drum de 35 de kilometri, într-un cadru neprielnic, în munţi, care necesită foarte mulţi bani pentru reparaţii. De aceea a fost predat către CNADNR şi urmează să înceapă în curând lucrările de reabilitare din fonduri din bugetul de stat”, a declarat Tamas Sandor, potrivit căruia lucrările ar putea fi încheiate în cel mult un an.
Staţiunea Balvanyos, aflată nu departe de Lacul Sfânta Ana, este străjuită de o cetate veche de sute de ani. Se presupune că numele staţiunii provine de la cuvântul balvany, care tradus din limba maghiară înseamnă idol. Chiar şi după atâtea secole, zidurile se păstrează bine, inclusiv turnul vechi din mijlocul cetăţii. În zona Balvanyos mai sunt şi alte atracţii turistice, printre care rezervaţia Tinovul Mohos unde trăiesc plante carnivore şi, desigur, lacul Sfânta Ana care s-a format în craterul unui vulcan stins în urmă cu zeci de mii de ani.
În apropiere se află şi peştera Puciosul sau „Grota puturoasă” care emană o cantitate impresionată de bioxid de carbon, între 2000 şi 4000 m3 pe zi, fiind, după cum se spune, mai puternică decât celebra Peşteră a Câinelui din Napoli. Iar în localitatea Turia poate fi văzută cea mai mare poartă secuiască din lume, consemnată în Cartea recordurilor, care măsoară 15,6 metri lăţime şi 9,41 metri înălţime.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES