Un gest mic pentru o persoană aflată la nevoie, poate reprezenta pentru aceasta o pârghie pentru un destin mai luminos, iar faptele bune pot fi încurajate cu orice ocazie: este lecția pe care doi tineri părinți au oferit-o cu ocazia botezului fiului lor.
Nunta ori botezul reprezintă acel moment în care toți oamenii apropiați își doresc să ajute cuplul sau bebelușul să aibă un start avantajos în viață. Există tineri care își doresc să împartă din bucuria și norocul lor, altora mai puțin binecuvântați de soartă. Este și cazul Larisei și al lui Teodor Alexandru, doi tineri părinți. Cei doi au organizat, de curând, botezul micuțului Ianis, la Sfântu Gheorghe, iar în urma evenimentului, au direcționat o parte banii primiți în dar, către Asociația „The Social Incubator”, care are ca scop ajutarea tinerilor cu care viața a fost mai puțin darnică.
„Această idee s-a născut când a venit pe lume micuțul nostru Ianis. Am simțit o bucurie atât de mare, încât simțeam nevoia să mulțumim cumva printr-o faptă bună. Apoi, în zilele ce au urmat, am observat cum un omuleț atât de mic are nevoie de atât de multă atenție și am început să ne gândim la copii și tineri care nu au avut norocul să aibă pe cineva să le ofere această atenție și dragoste, așa că am hotărât să facem ceva să îi ajutăm să ajungă cu un pas mai aproape de împlinirea unui vis, oricare ar fi el”, ne-a spus Larisa Alexandru.
Cu toții am primit, la un moment dat, în viață, o mână de ajutor din neant, dar mulți dintre noi nici măcar nu am fost conștienți că ajutorul a venit din partea cuiva. Aceste gesturi lipsite de orice interes ascuns dovedesc că a fi om bun nu presupune în mod necesar efort sau sacrificiu, ci doar un dram de altruism. Altruismul se învață de la cea mai fragedă vârstă, devenind în timp una din valorile de căpătâi ale viitorului adult. În acest spirit și-au propus Larisa și Teodor Alexandru să îl crească pe Ianis.
„Deși inițial am fost foarte hotărâți că nu dorim să fie nimic public în legătură cu mica donație către Asociația <<The social incubator>>, ne-am dat seama apoi că dacă reușim să facem și alte persoane să se gândească măcar că atunci când li se întâmplă ceva frumos în viața lor să încerce să bucure și ei pe cineva la rândul lor, oricum ar fi și pe oricine, oricât de mic ar fi gestul, contează! Dar cel mai important, ne-am propus ca în creșterea copilului nostru să fim genul de părinți care este un exemplu, nu prin vorbe, ci prin fapte așa că nu îi vom spune să ajute când poate, îi vom spune că noi am făcut-o de câte ori am avut ocazia și am avut marele noroc ca la rândul nostru să fim ajutați de multe ori, chiar și de străini ce nu au așteptat absolut nimic în schimb, și dacă toți am face asta, lumea ar fi un loc și mai plăcut de locuit decât este în prezent”, au spus cei doi tineri.
„La cât mai multe fapte bune, oricât de mici ar fi!”
După terminarea botezului, cei doi tineri părinți au luat legătura cu conducerea Asociației „The Social Incubator”, pentru a stabili detaliile privind donația.
„Ca să fim clari, nu am obligat pe nimeni să doneze în timpul botezului. După terminarea acestuia, am stabilit o sumă pe care am donat-o către o asociație aproape de inima noastră, care știu că este implicată 100% în ceea ce face. Am intrat în contact direct cu directorul executiv al Asociației, Adriana Preda, pentru a stabili cea mai bună metodă pentru ca această sumă să ajute cât mai mulți tineri. Nu este o sumă mare, țin să precizez, de aceea nici nu am vrut să se mediatizeze, dar cum a spus și Adriana Preda: <<oricât de mic pare gestul, pentru altcineva înseamnă enorm>>. Cu această ocazie, îi mulțumim și ei și fondatorilor Asociației, pentru inspirație, dar și părinților noștri care au făcut la fel de câte ori au avut ocazia. La cât mai multe fapte bune, oricât de mici ar fi!”, au transmis Larisa și Teodor Alexandru.
Iată, deci, cum gesturile frumoase pot fi încurajate cu orice ocazie, satisfacția gândului că ai adus un zâmbet fiind răsplata suficientă.
În luna aprilie a acestui an, alți doi tineri, din Sfântu Gheorghe, Mădălina Constantin și Csongor Botos au împărtășit din bucuria adusă de cel mai important eveniment al vieții lor – nunta – cu tinerii pe care Asociația „The Social Incubator” îi sprijină. Cei doi și-au întâmpinat invitații nu cu obișnuitele cadouri – mărturii ale uniunii celor două suflete, ci cu o donație și un îndemn la o faptă bună.
Asociația <<The Social Incubator>> a fost înființată în aprilie 2014 de un grup de 5 prieteni, profesioniști în domenii diferite, care, după ce s-au implicat împreună în multiple activități de voluntariat luând forma unui sprijin punctual și pe termen scurt pentru tinerii instituționalizați, au realizat că nevoile acestor tineri sunt mult mai complexe și că, pentru a determina o schimbare reală și sustenabilă în viețile lor, e necesar ca ei să fie sprijiniți în mod individual, pe termen lung. În mai 2014 a fost lansat programul principal al organizației, al cărui scop este de a-i susține pe tinerii care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, să facă tranziția (în alte condiții foarte dificilă și împânzită cu riscuri) către viața adultă într-o manieră care să le pună în valoare aptitudinile și să le asigure independența pe termen lung.” Detalii despre Asociație pot fi aflate și accesând site-ul acesteia, https://www.asociatiasocialincubator.org/, iar un interviu amplu cu directorul executiv Adriana Preda poate fi găsit pe site-ul ziarului nostru.
Ana Ciorici Costache