În această seară, la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe va avea loc vernisajul expoziției „Dantele transilvănene”.
Expoziția este realizată de Muzeul Național Secuiesc, în colaborare cu Muzeul Ceangăiesc Zăbala, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Etnografic și Centrul de Artă Populară Kallós Zoltán din Răscruce, Asociația Etnografică Kriza János, Muzeul Sătesc din Mera, Muzeul de Etnografie Budapesta.
Pe site-ul Muzeului Național Secuiesc, www.sznm.ro, se arată că „în umbra importantelor centre europene de dantelării, începând cu secolul al XVII-lea, a existat o artă a dantelei și în regiunile noastre, artă aproape necunoscută și necercetată în zilele noastre”.
În cadrul expoziției „Dantele transilvănene” vor fi prezentate piese din colecția Muzeului Național Secuiesc, dar și din colecția a șapte muzee și a mai multor colecții particulare, punându-se în evidență mai ales dantela din secolele XIX–XX. Vor putea fi văzute și piese rare europene, însă, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Muzeului, „accentul principal va fi pus pe dantela transilvăneană: dantela cu ciocănele din Rimetea, Sâncrai, Sighișoara, zona Ciucului și a Covasnei, dantela de plasă săsească din zona Bistrița și maghiară din zona Călata, Ținutul Secuiesc, frivolitatea sătmăreană și secuiască, macrameul din Araci, dar și pe moda dantelei croșetate din secolele XIX–XX, și pe activitatea unui artist din începutul secolului al XX-lea – Szentkatolnai Bálint Benedek – care a revitalizat tehnica dantelei brodate pe văl”.
„Prezentăm piese din secolele XVIII- XIX, practic de la apariția broderitului în Transilvania, până în secolul XX (…) Este vorba și despre piese mari, veșminte, dar și despre mici bijuterii. Prezentăm începând de la veșminte bisericești, până la port popular, dar și fețe de masă, deci este o expoziție foarte interesantă și foarte vastă (…) Vizitatorul va avea o impresie generală, sperăm, despre arta broderiei din Transilvania”, ne-a spus ieri, directorul Muzeului Național Secuiesc, domnul Vargha Mihály.
Vernisajul expoziției va avea loc în această seară, de la ora 18,00, în „Sala Toleranței”. În cadrul evenimentului, elevi ai Liceului de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe vor susține un recital.
Expoziția va fi vernisată de doamna dr. Gazda Klára, profesor universitar. Va lua cuvântul și directorul Muzeului, domnul Vargha Mihály. Planul expozițional este realizat de Enikő Szőcs Gazda. Expoziția va putea fi vizitată până la mijlocul lunii decembrie (a.c.), biletul de intrare, după vernisaj, fiind 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. Pentru grupurile mai mari de 20 de persoane, prețul este unul special: 50 de lei.
Ana Alina Costache
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail