Premierul Viorica Dăncilă a explicat, joi, că Legea salarizării a avut la bază mai multe principii, între care „plată egală la muncă egală”, menţionând că acesta a dus la scăderea salariilor foarte mari.
„Legea salarizării are la bază câteva principii importante, la muncă egală, plată egală este unul dintre ele. Dacă un consilier al unui ministru, să spunem în MAE, are 11.000 de lei – 18.000 lei, acelaşi consilier are în Ministerul Sănătăţii 3.000-4.000 lei, pentru aceeaşi muncă prestată şi aceeaşi funcţie. Cred că cel din Ministerul de Externe nu ar trebui să se plângă. Cred că principiul plată egală pentru muncă egală e un principiu european şi este un principiu de justiţie socială. (…) Acesta a fost unul dintre principiile pe care le-am avut în vedere şi care, într-adevăr, la cei cu salarii foarte mari a dus la scăderea salariilor acestora”, a explicat Dăncilă, la Antena 3.
Ea a adăugat că Legea salarizării a avut la bază şi principiul sustenabilităţii. „Noi avem o creştere salarială până în 2022, dar această creştere trebuie să avem certitudinea că o putem suporta din bugetul de stat”, a subliniat Dăncilă.
Premierul a menţionat că are în vedere ca şi în România sănătatea şi educaţia să devină domenii strategice, prioritare. „De aceea, începând din martie, vom ajunge pentru medici, personalul din sectorul sanitar, la salariul din 2022 şi vom creşte salariile în învăţământ cu 20% până în 2022″, a adăugat Viorica Dăncilă.
Dăncilă a mai spus că un alt principiu care a stat la baza Legii salarizării a fost acela al reducerii decalajelor între cel mai mare salariu şi cel mai mic salariu.
„Cred că acest lucru este de normalitate că în România sunt diferenţe foarte mari între salarii. Creşterea salariului minim i-a ajutat pe cei de jos, cu salariul cel mai mic, să aibă un salariu mai mare. Deci, noi am crescut de la 1 la 15, de la 1 la 12, diferenţa dintre cel mai mare şi cel mai mic salariu. Este adevărat că, aşa cum am menţionat la început, au fost anumite categorii cărora li s-a făcut o nedreptate şi prin ordonanţele de urgenţă, pe care unele dintre ele deja le-am adoptat, am încercat să îndreptăm aceste nedreptăţi care au apărut pe măsură ce am aplicat legislaţia de anul trecut, legea salarizării şi, mai mult, trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat”, a mai spus Dăncilă.
AGERPRES