Sâmbătă, 26 aprilie 2014 pe scena Casei de Cultură „Vigado” s-a desfășurat prima ediție a concertului caritabil „Inimi unite” organizat de sucursala Covasna a Organizației Centrul Cultural Virtual  „Artist pentru artă”, eveniment cultural româno-maghiar, care a avut ca scop unirea artiștilor, dăruind atât publicului cât și copiilor din Centrul de Plasament nr. 2 din Târgu Secuiesc „un regal artistic menit să aducă un strop de armonie și purificare în suflete”, ocazie cu care s-au făcut și donații pentru ajutorarea acestora.

Evenimentul a început cu prezentarea organizatorilor : președintele, Dragoș Pop și vicepreședintele, Andrei Coman , doi tineri în vârstă de 19 ani, câștigători ai mai multor premii în cadrul Festivalelor naționale și internaționale de muzică, promotori ai artei și culturii românești. Eram uimită! Cum pot doi tineri să organizeze un eveniment de asemenea amploare în care au fost implicați artiști de muzică ușoară și populară atât din împrejurimile județului Covasna cât și din țară?!

Trebuia să aflu și singurul mod era acela de a sta de vorbă personal cu președintele.

Mare mi-a fost surpriza când, cu o dezinvoltură ieșită din tipare și cu seninătate de parcă ar fi construit un joc lego, mi-a spus că primul festival „ Ecoul pietrei Craiului ” l-a organizat la vârtsa de 16 ani  în orașul Zărnești, ocazie cu care a primit titlul de cel mai tânăr președinte fondator al unui festival. Cum i-a venit această idee? Participând în calitate de concurent la mai multe festivaluri de muzică și din dorința de a veni în sprijinul tinerilor de a se afirma și totodată de a promova orașul Zărnești unde s-a născut. Nu s-a mulțumit cu atât și din alocația lunară adunată de-a lungul timpului, a înființat și Organizația Centrul Cultural Virtual „ Artist pentru artă” .

-Cum poți face o organizație dintr-o alocație de elev în timp ce alții învârt sume uriașe și nu fac nimic?

-„Cu oameni frumoși se pot realiza multe”, mi-a răspuns o iubitoare a folclorului și tradițiilor populare, Adriana Ilie care a avut un rol esențial în organizarea și strângerea de fonduri, implicându-se cu timp și suflet, bătând la ușile mai multor societăți și oameni de bine care au răspuns pozitiv acestei inițiative, înțelegând scopul umanitar al organizației, neavând alt beneficiu decât acela de a împărți bucurii sau bunătate după cum a spus președintele Dragoș Popa : „ Viața este un câmp de luptă fără arme tangibile, în cazul de față este bunătatea noastră” iar membrii înscriși în organizație înțeleg să susțină prin voluntariat toate acțiunile noastre.La întrebarea ce urmează, mi-a răspuns că are mai multe proiecte, printre care, în iunie, ediția a patra a Festivalul de la Zărnești. Am uitat să-i urez succes, dar nici nu cred că era nevoie, miroase a Dumnezeu în tot ce face și atunci cu siguranță va izbândi.

Și uite așa am mai primit o lecție despre voință: „ Dacă vrei cu adevărat, poți! ”

               Pe sceana de la Târgu Secuiesc a fost o explozie de tinerețe, talent și prospețime, de dragoste și bucuria de a dărui. S-au perindat și ne-au încântat de la cei mai mici artiști ai Asociației Teatrul muzical „ Mozsias” , elevi ai scolilor și liceelor din oraș, Ilie Răzvan, Julia Imre, Alberto Berescu, Alexandru Baciu din Covasna, până la artiști sosiți din alte localități ale țării. Un grup de artiști din zona Brașovului: Laura Lazar, Mihail Tarnovschi, Peter Bardocz, Alma Tarnovschi, Arianna Porancea, Andrei Coman, formația „ The Crazy Plumbers ”.Din zona Maramureșului, Bianca Gudas și Alina Augusta. Un moment așteptat a fost cel interpretat de Vizi Imre, unul din finaliștii Eurovizionului din 2013 și câștigătorului locului doi la Vocea României din 2012.Un recital original, pur moldovenesc a fost cel susținut de invitatele venite din Bacău, Maria Tătaru și fiicele sale, Andra și Georgiana Bodea și nu în ultimul rând, Adriana Ilie, care, deși trăiește departe de locurile natale, nu le-a uitat, fiind o promotoare a tradițiilor din zona Moldovei.

            Momentul impresionat al serii a fost cel susținut de maestrul George Nicolescu, binecunoscut publicului mai vârstnic cu piesa de debut „ Eternitate ”, iar celui mai tânăr, cu piesa „ Viața-i de vină ” care a fost acompaniat aproape pe tot parcusul recitalului de cunoscătorii pieselor muzicale.

A fost o seară minunată. O seară a dăruirii în care sufletele umăr lângă umăr au reușit să împartă bucuria  împlinind cu succes scopul propus, acela de a sprijini și a aduce puțină lumină în sufletul celor mai puțin favorizați de soartă.

Trebuie să menționez, acest eveniment a fost realizat cu sprijinul și în parteneriat cu Primăria Târgu Secuiesc prin reprezentantul ei, primarul  Bokor Tibor, Casa de Cultură Vigodo și sponsorii : SC. New Fashion, SC. Farmacia Salvator, SC. Kaufland România SCS, SC. Producție Agrico-M SRL, SC Vivan- T SRL, SCF& O Germagic, S.C Print& Design, Office SRL, SC Toro Impex SRL, SC Complex Cetate Balvanyos, SC Brutăria Dioszegy, SC Szekely Pekseg, SC Perla Covasnei SA,SC Goldim SRL, SC Club Foryou, SC Petrică SRL,SC Triad SRL,SC Istvana SRL, SC Laurus SRL, SC Floris SRL, Pensiunea Voros și oameni care și-au dorit să se alăture acestui scop caritabil: Todor Reka, Felea Ioana, Barti Iren, Kemenes Erika,Vandiseu Iura, Paisz Ferenz, Baka Erno, Farkas Levente, Fina Maria Szidonia.

           Voi încheia cu mesajul transmis de George Nicolescu cu melodia „Imn către Dumnezeu” : „Într-o lume păcătoasă / Te rogi tu, mă rog și eu / Făne-o, Doamne, mai frumoasă / Domnul nostru Dumnezeu / (…) / Cu iubire și credință / Să ne scoți din suferință / Domnul nostru Dumnezeu / ”.

                      Mihaela Aionesei

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail