La sfârșitul anului 2023, la Editura Eurocarparica a Centrului European de Studii Covasna-Harghitam în Colecția „PROFESIONIȘTII NOȘTRI” a apărut volumul cu nr. 38 dedicat Prof. univ. Dr. IOAN MUȘCUTARIU, Cercetător și Om de Știință, Fizica și Tehnologia Materiei Condensate, Patriot Român”.
Profesorul și cercetătorul Ioan Mușcutariu este reprezentant de seamă al culturii românești transilvane, provenit din estul Transilvaniei, de unde este nativ, respectiv comuna Arini, județul Trei Scaune (actualul sat Arini, județul Brașov), După absolvirea facultății (1963) a fost repartizat centralizat pe țară la Institutul Politehnic „Traian Vuia” Timișoara, la Catedra de Fizică, e, unde a funcționat 5 ani, până în 1978, după care, a dat concurs, pe post de asistent, la Facultatea de Fizică, la Catedra de Electricitate-Magnetism-Electronică-Plasmă a Universității de Vest Timișoara. În Banat, la Timișoara, unde a obținut titlul de Doctor în Fizică, în 1972 și a promovat succesiv toate treptele universitare, până la pensionare, ca Prof. univ. Dr., conducător de doctorat, la UVT, în specialitățile Fizică și de Fizica Stării Solide, Șef al Catedrei de Fizica Corpului Solid și Știința Materialelor, fondată de Domnia Sa (1993), Director al Institutului de Cercetare a Materiei Condensate Timișoara (ICMCT), iar după fuzionarea ICMCT cu Institutul de Electrochimie Timișoara, a co-fondat (cu 50% contribuție) Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată Timișoara (INCDEMCT), în funcțiune. În INCDEMCT (înființat, cum am spus, prin HG nr. 1315/15.11.1996), a lucrat ca membru în colectivul de conducere și cercetător.
În paralel cu munca depusă în învățământul superior, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Fizică a UVT și după pensionare, de la UVT, la limită de vârstă, a funcționat timp de 19 ani în SUA ca Cercetător Dr. asociat și Prof. univ. Dr., asociat, în cercetare și învățământul superior la: „Special Materials and Technology Inc.” – c/o NASA –, Cleveland, Ohio; „Purdue University”, Hammond, Indiana și la „Baldwin Wallace University”, Ohio.
Munca științifică și rezultatele ei, de cercetător, și cea didactică, de profesor, precum și activitatea sa civică în România, dar și în SUA, prin promovarea valorilor naționale, alături de competența sa profesionala în domeniul fizicii, în învățământul superior și în cercetarea științifică, de cultivare în viața publică a cunoașterii și a respectului față de valorile perene ale poporului român, îl recomandă ca reprezentant de seamă al școlii românești de fizică și de promotor al spiritului de dreptate, adevăr și de cunoaștere a istoriei zbuciumate a poporului român.
În ultimii ani, profesorul Ioan Mușcutariu s-a implicat faptic și emoțional în cunoașterea și aprofundarea cunoașterii istoriei României, cu precădere a Transilvaniei, înainte de 1918, cu accent asupra sud-estului Transilvaniei, inclusiv asupra vicisitudinilor românilor, indiferent de etnie, din Arcul Carpaților de Curbură și a satului natal Arini.
În această perioadă a devenit un colaborator statornic al instituțiilor culturale românești din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, instituții care acționează pentru păstrarea și afirmarea identității naționale a etnicilor români, deveniți numeric minoritari, în urma unor cauze multiple, în arealul Arcului Intracarpatic. Ne referim la Centrului European de Studii Covasna – Harghita al Academiei Române și la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe.
Noua lucrare întregește galeria personalităților cuprinse în această „enciclopedie a unor oameni care fac cinste Neamului Românesc”, reprezentând un omagiu, dar și un „semn de profund respect și sinceră recunoștință” față de cărturarul și omul de spirit românesc, Ioan Mușcutariu și, nu în ultimul rând, o pledoarie convingătoare a faptului că locul omului de știință Ioan Mușcutariu este în Academia Română.
Domnia Sa a avut amabilitatea ca, la terminarea muncii de editare a valorosului volum omagial să adreseze un Cuvânt despre apariția acestui volum, în Colecția „profesioniștii noștri”, Cuvânt pe care în redăm în continuare, odată cu mulțumirile cuvenite pentru frumoasele aprecieri rostite la adresa ctitorilot și truditorilor Editurii Eurocarpatica
Biroul de presă al Editurii Eurocarpatic
***
Este o onoare pentru mine și o cinste ce mi se dă, să contribui la împământenirea, în această parte a existenței noastre ca popor, la valorile științifice create, de-a lungul timpului, de cunoaștere științifică folositoare societății și semenilor, a valorilor existențiale de continuitate pe aceste meleaguri și nu numai.
Societatea are nevoie de punți benefice care să asigure atât contribuția la dezvoltarea cunoașterii științifice, dar și a binelui social. Nu este simplu și nici ușor, și nici de acum încolo nu va fi mai simplu, ci chiar mai complicat, însă cu profesionalism, competență, toleranță, răbdare și determinare se poate statornici învățarea responsabilității de a asigura menținerea societății noastre de a fi în pas cu vremurile.
Astfel, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, ce își desfășoară activitatea în cadrul Academiei Române și Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, instituție de cultură în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Editura Eurocarpatica, precum și Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” aduc un suport de mare profesionalism, de valoare și conținut acestui efort măreț, cu obiective benefice pentru românii din Arealul Carpatic Transilvan și din întreaga Românie, pecum și pentru toți cetățenii români, de toate etniile.
Aceste instituții create de marile minți, de scrutare a necesarului și a bunei rânduieli, se manifestă plenar prin reprezentanții de seamă care au muncit și muncesc cu dăruire profesională și patriotică, cu pasiune și pricepere la ceea ce este necesar în societatea actuală și viitoare, în concordanță cu progresul științei, al tehnologiei și al vieții sociale, cu mersul timpului, de a contribui, spre bine, la existența socială, ce nici în prezent nu a ajuns la un echilibru durabil.
Mulțumesc că existați, mulțumesc pentru ce ați făcut, mulțumesc pentru ceea ce faceți, învingând greutățile mici și mari, conduși fiind de argumentul motivației profunde, de patriotism autentic, argumentat științific și istoric. Mulțumesc Înaltpreasfințitului Ioan SELEJAN, Mitropolit al Banatului, fost, timp de 20 ani, primul Episcop al Episcopiei Covasnei și Harghitei și Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, pentru munca arhierească de a proiecta și a face arhitectura, și de a pune în cadru firesc viața spirituală, civică și culturală, de a fi fondat și înființat Centrul European de Studii Covsana-Harghita, a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și a Desperțământului ASTRA Covasna-Harghita, a editurilor Eurocarpatica și Grai Românesc. De asemenea, mulțumesc colectivelor de conducere și cercetătorilor acestor instituții pentru profesionalismul lor, patriotismului dovedit, sub conducerea competentă și de mare profunzime și cuprindere profesională a Domnului Dr. Lăcătușu, Director al Centrului European de Studii Covasna-Harhita (1999-2022), mentorul formării unui număr mare de cercetători și specialiști în domeniul științelor sociale și de cunoaștere nemijlocită, prin cercetări aprofundate, a istoriei Transilvaniei, de inițiere, dezvoltare și cu contribuție uriașă la cunoașterea Istoriei României. Mă refer la munca și competența dovedită de cunoașterea istoriei autentice, din sud-estul Transilvaniei, a prea încercatei societăți românești transilvane de-a lungul istoriei sale. Generozitatea Domniei Sale de a-și dedica munca, competența și a motivatului patriotism autentic îl include în lista marilor oameni de spirit românesc, continuatori ai marilor cărturari ai neamului românesc în Transilvania.
Fiecare aduce o contribuție, semnificativă, mai mare sau mai mică, la promovarea binelui socio-cultural și al adevărului istoric, dar colectivul Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH), al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, Editura Eurocarpatica și personal, domnul Dr. Ioan Lăcătușu, sunt instituțiile și persoana cărora, ca beneficiar, trebuie să vă mulțumesc. De asemenea, mulțumesc conducerii CESCH: directorul Pr. Dr. Laurențiu-Gabriel Panciu, Prof. Tatiana Scurtu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș, domnului Ing. Ciprian Hugianu și teologului Erich-Mihail Broanăr, pentru profesionalismul și coerența acțiunilor de mare profunzime spirituală, pentru valorificarea patrimoniului cunoașterii istorice în folosul binelui social.
Am făcut, de-a lungul timpului, cred, ce trebuia, punându-mi la lucru, cu implicare și competență profesională și cu energia creatoare, în cercetare în domeniul științelor fizice, precum și al cunoașterii și al promovării cunoașterii istoriei poporului român băștinaș și al etniilor conlocuitoare minoritare din România, venite de-a lungul istoriei pe aceste meleaguri.
Publicarea acestui volum dedicat persoanei mele mă onorează, ceea ce însemnă recunoașterea și validarea de Dumneavoastră și de societate că ceea ce am făcut este benefic și necesar. Apariția acestui Volum dedicat mie, de fapt, îmi creează sentimentul că se referă la un reprezentant autentic al istoriei parcurse, cu preponderență la cei din Arcul Intracarpatic și al României, ce trudesc la a exista și dezvolta mai departe ceea ce au făcut predecesorii. Acest volum unește perioadele de formare, pe meleagurile transilvane, cu anii dedicați activității profesionale academice în învățământul superior și cercetare din Banat și din SUA.
Vă mulțumesc,
Prof. univ. Dr. Ioan Mușcutariu
Sf. Gheorghe, la 4 Decembrie 2023