Asociaţia ştiinţifică Pro Scientia Administrativa din Sfântu Gheorghe va organiza începând din această lună cursuri de limba şi cultura maghiară pentru români.
Reprezentantul Asociaţiei, Cziprian Lorand a declarat miercuri pentru AGERPRES că proiectul a avut ca punct de plecare faptul că, deşi trăiesc într-un mediu bilingv, românii din Sfântu Gheorghe nu au posibilitatea să-şi însuşească limba maghiară decât «după ureche» sau ca autodidacţi. „Discutând cu mai multe persoane, cu surprindere am aflat că există prea puţine manuale de învăţare a limbii şi culturii maghiare. Nu există nici cursuri şi atunci am găsit de cuviinţă să organizăm noi în colaborare cu cadrele didactice de la Universitatea Babeş-Bolyai”, a declarat Cziprian Lorand.
Cursurile, care vor avea o durată de patru luni, din noiembrie şi până în februarie anul viitor, vor cuprinde 80 de ore de limba maghiară şi 40 de cultură maghiară. „Am introdus şi cursuri de cultură maghiară pentru că sunt anumite mentalităţi pe care le poţi înţelege doar în cunoştinţă de cauză, prin modul în care s-a născut o anumită atitudine socială (…) Sunt, de asemenea, unele expresii uzuale pe care le poţi înţelege greşit dacă nu ai contextul, background-ul. De aceea am găsit oportună această idee”, a mai spus profesorul universitar Cziprian Lorand.
Acesta nu a ascuns faptul că organizatorii proiectului au întâmpinat greutăţi în a găsi profesorii care să predea aceste cursuri destinate oamenilor de toate vârstele, deoarece una dintre condiţiile esenţiale a fost ca, la rândul lor, să cunoască bine limba şi cultura română. Prima grupă care va începe luna aceasta va avea 20-25 de locuri, iar până acum s-au înscris două persoane, a precizat Cziprian.
Taxa de participare este de 333 lei de cursant.
Asociaţia a fost fondată în anul 2001 de către cadrele didactice şi studenţii de la Colegiul Universitar de Administraţie Publică Locală din Sfântu Gheorghe în scopul sprijinirii învăţământului superior din regiune, dar şi pentru sprijinirea dezvoltării comunităţii locale prin diferite proiecte.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES