În data de 22 aprilie (a.c.), la inițiativa compartimentului Tineret/Tabere din cadrul Direcției județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, municipiul Sfântu Gheorghe va fi gazda celor 30 de lucrători de tineret din cadrul Cursului postuniversitar „Managementul Resurselor Educaționale pentru Tineret”.
Programul postuniversitar „Managementul Resurselor Educaționale pentru Tineret” a fost propus de către Departamentul de Științe ale Educației al Facultatății de Sociologie și Psihologie, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, și are misiunea de a facilita formarea de competențe în domeniul proiectării, implementării și realizării de activități dedicate dezvoltării personale și profesionale a tinerilor, relevante participării lor sociale responsabile.
Prin intermediul cursului, cei 30 de lucrători de tineret își vor putea dezvolta abilitățile de proiectare a activităților de tineret, îndreptate spre dezvoltarea personală și profesională a tinerilor; și cele necesare dezvoltării și implementării programelor și proiectelor de educație non-formală; dar vor avea și ocazia de a-și exersa creativitatea în ceea ce privește inițierea de noi strategii, metode și instrumente pentru educația globală și drepturile omului.
„Este o mare bucurie pentru noi că putem fi gazdele acestui eveniment de înaltă ținută dedicat tinerilor. Cred, așa cum am declarat de nenumărate ori, că tinerii merită cu prisosință să fie valorizați și responsabilizați. Vedem zi de zi cum inițiativele și proiectele lor încearcă să rezolve probleme din comunitate, iar în acest sens, prin aducerea de către Compartimentul Tineret/Tabere al DJST Covasna a acestui eveniment la Sfântu Gheorghe, încercăm să creștem valoarea tinerilor implicați în asemenea proiecte, și implicit a valorii și impactului pe care le au asemenea inițiative în comunitate. Tinerii nu au nevoie decât de contexte și oportunități, și credeți-mă că investiția în tineri nu este altceva decât investiția în viitorul nostru.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, consilierul de tineret din cadrul DJST Covasna, Cătălin Lazăr.
Cursul este inițiat de către Ministerul Tineretului și Sportului, și organizat de Universitatea de Vest din Timișoara, iar programul de formare se adresează persoanelor ce activează în domeniul tineretului din sfera societății civile cât și celor ce dezvoltă programe, proiecte și activități educaționale adresate tinerilor în cadrul Direcțiilor județene pentru Sport și Tineret din țară.
„În țara noastră sunt prezente numeroase programe de finanțare ce propun soluții prin intervenție educațională cum ar fi programul Erasmus+, programul NEET, dar și campanii care folosesc metode de învățare nonformală, campania <<Fără Ură>>, ce se adresează în special tinerilor. Pentru ca acestea să răspundă cât mai bine nevoilor acestei categorii este importantă investiția în resursele umane care să desfășoare activități de tineret.”, a mai adăugat consilierul de tineret Cătălin Lazăr.
În cadrul celei de-a III-a ediții a „Galei Tineretului din România”, eveniment inițiat și organizat în anul 2014 de către Compartimentul Tineret/Tabere al DJST Covasna, ce a avut loc în Timișoara în data de 13 noiembrie 2016, sub Înalt Patronajul Președintelui României, programul postuniversitar „Managementul Resurselor Educaționale pentru Tineret” a primit distincția de „Premiul Special pentru lansare ca prim program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă”.
Ioana Ardeleanu