În această perioadă se desfășoară, la Sfântu Gheorghe, un curs pe tema energiei regenerabile din biomasă. Evenimentul este organizat în cadrul unui proiect complex- „Biomasa – o afacere verde”, implementat în parteneriat de către Asociația Green Energy (în calitate de beneficiar) și Oxford Research AS din Norvegia.

. .

„Asociația Green Energy”,  în parteneriat cu SC Fontium Training & Coaching SRL, organizează în perioada 9-12 februarie 2015,  la Sfântu Gheorghe, cursul cu titlul  „Energie regenerabilă din biomasă”.

În cadrul acestuia, sunt abordate teme precum: antreprenoriat verde, plantații de salcie energetică, centrale termice cu cazane automatizate pe biomasă – soluții pentru clădirile publice în special în mediul rural, oportunități de finanțare și se adresează antreprenorilor, potențialilor antreprenori precum și reprezentanților administratiilor publice locale și ai instituțiilor publice din Regiunea Centru, se arată într-un buletin informativ transmis de Asociația Green Energy. Conform aceleiași surse, nu se percepe taxă de participare, întrucât evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Biomass-the green business” („Biomasa – o afacere verde”), proiect cofinanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, programul „Inovare Verde în Industria din România”.

Potrivit președintelui Asociației „Green Energy”, Vajda Lajos, cursul a debutat ieri, la Liceul „Puskas Tivadar” din municipiu, în prezența a aproximativ 20 de partcipanți.

Proiectul „Biomasa – o afacere verde”, implementat de Asociația „Green Energy” din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Oxford Research AS din Norvegia este  cofinanţat din fonduri norvegiene și urmăreşte dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivelul comunităţilor locale, bazat pe biomasă, și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor de-a lungul lanțului valoric al biomasei.

Președintele Asociației „Green Energy”, Vajda Lajos, a precizat că în luna martie (a.c.) va avea loc o întâlnire cu partenerii norvegieni, la București, urmând ca în iunie să aibă loc o deplasare a opt persoane, în Norvegia: „Vom avea întâlnire la București cu partenerii norvegieni, în perioada 24-26 martie (a.c); vom avea un study tour în Norvegia, la începutul lui iunie, mai precis, 7-10 iunie, opt persoane ne vom deplasa la Oslo”, a spus președintele Asociației, Vajda Lajos. Acesta a precizat că, printre altele,  în cadrul acestui proiect, la primăvară se va înfiinţa o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, la Estelnic, în scopul obţinerii biomasei şi va fi pusă în funcţiune o centrală termică ce va asigura încălzirea pe bază de biomasă la Căminul Cultural, Primărie și școala din localitate: „La primăvară vom înfiiința o plantație de salcie energetică pe trei hectare la Estelnic, centrala termică la Căminul Cultural, Primărie și la școală, deci iarna următoare trebuie să funcționeze încălzirea pe bază de biomasă”, a spus președintele Asociației „Green Energy”, Vajda Lajos.

De asemenea. în cadrul proiectului vor fi generate câteva start-upuri (afaceri noi) în domeniul energiei verzi și proiecte de cercetare în domeniu.

Proiectul „Biomasa, o afacere verde” se desfășoară în perioada septembrie 2014 – aprilie 2016 și este cofinanțat din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, programul „Inovare Verde în Industria din România”.

Detalii despre acest proiect și informații în legătură cu Asociația „Green Energy” pot fi aflate accesând site-ul http://greenenergycluster.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail