Ați auzit de așa numitele cursuri de puericultură ? Ei bine, dacă nu, vă invităm să aflați despre ce este vorba! În acest sens am stat de vorbă, online, cu doamna doctor Ioana Vârtosu, medic de familie din Timişoara, unul dintre întemeietorii acestui proiect.

R: De unde ideea demarării acestui curs online pentru viitorii tătici?

Ioana Vârtosu: În urmă cu nouă  ani de zile am înființat Asociația Școala mamei Junior, tocmai din dorința de a ajuta cât mai mulți părinți cu sfaturi utile despre creșterea bebelușului. În acești ani am avut peste 2000 cupluri cursante, la sediu. Aici participă 80% dintre ei ca și cuplu, restul venind singuri, ori mama, ori tata,  din diverse motive.

Ideea acestui proiect online a venit stând de vorbă cu mai mulți foști cursanți care cereau informații și online pentru celălalt părinte sau pentru prieteni. Realitatea este că în România există foarte puține centre unde se țin fizic aceste cursuri. Astfel, împreună cu Călin Iepure am dezvoltat acest proiect online din dorința de a putea fi alături de cât mai mulți părinți și de a-i ajuta să își obțină drepturile legislative și să fie aproape de familie în cele mai frumoase momente.

R: Despre ce drepturi legislative este vorba?

Ioana Vârtosu: Atunci când un nou-născut este adus pe lume, fiecare tătic ce are statutul de salariat are dreptul, prin lege,  la un concediu de 5 zile lucrătoare plătite, acesta putând fi  majorat cu alte 10 zile lucrătoare plătite cu condiţia ca tăticul să obţină atestatul de absolvire a unui curs de puericultură- de îngriire a nou-născutului şi sugarului.

R: Concret, ce anume îi învăţaţi pe viitorii tătici?

Ioana Vârtosu:  Prin intermediul acestui curs, viitorii tătici  învaţă cum să aibă grijă de bebeluş, mai exact să-i schimbe scutecele, să-i facă baie, să-l îmbrace/dezbrace, să-l ţină în braţe, să-l culce, să-l hrănească cu biberonul, etc.

R: Care sunt condițiile de intrare în program?

Ioana Vârtosu: În legătură cu proiectul în sine – www.cursdepuericultura.ro, pașii sunt simpli- părinții intră pe site, urmăresc videoclipurile/cursurile, completează chestionarul (trebuie să îl promoveze), efectuează plata și primesc atestatul prin poștă,  ulterior având posibilitatea  de a primi cele 10 zile suplimentare la nașterea bebelușului.

R: Cât costă acest curs de puericultură?

Ioana Vârtosu : Costul unui atestat este de 149 lei, sumă care se poate vira în contul Asociației Şcoala mamei Junior.

R: Ce fac mamicile în timpul în care tăticii participă la curs?

Ioana Vârtosu:  Am stat de vorbă cu tăticii care au completat acest test și toți au recunoscut că l-au făcut împreună cu partenera, lucru care ne bucură, căci au luat această sarcină, a informării despre bebeluș,  împreună.

R: Cum credeţi că va evolua acest proiect online?

I.V :  Statistic, în Timișoara, după nouă ani de experiență și implicare în comunitate am reușit să acoperim 7% din părinții la primul copil. La nivel național acest procent nu este calculat, în schimb noi ne dorim să creștem acest procent  iar adresabilitatea către medici a viitorilor părinți, pentru aceste cursuri de puericultură, să fie din ce în ce mai mare. Ca și obiectiv al proiectului este ca într-un an să convingem 1 % din proaspetii părinți să participe la astfel de cursuri.

Pentru a începe programul sau pentru a arunca o privire, www.cursdepuericultura.ro vă stă la dispoziție cu niște tutoriale în legătură cu lecțiile despre copii ! Cursuri plăcute !

Diandra Pavel

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail