Un curs de competențe sociale și civice este programat să înceapă în cursul lunii decembrie (a.c.), la Sfântu Gheorghe, în organizarea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.

Cursul va fi adresat șomerilor aflați în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna și în special persoanelor de etnie romă și se va desfășura la Centrul propriu de Formare al Agenției.

Deprinderea abilităților de citire, de exprimare orală și în scris sunt câteva dintre obiectivele acestui curs.

„În decembrie, pornim doar cursul de competențe sociale, la Sfântu Gheorghe, în general pentru persoane de etnie romă, curs ce cuprinde module de scris, citit, dar și module referitoare la etică, la comportament, formule de adresare, discuții, mod de dialogare și poate și puțin antreprenoriat.”- a precizat, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o marți, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia,  luna aceasta,  AJOFM Covasna a început un curs de competențe sociale și va lansa un curs de lucrător în comerț, la Întorsura Buzăului.

Conform directorului, Agenția Județeană se va reautoriza pentru susținerea unor cursuri.

„În momentul de față, ne reautorizăm, pe lângă 25-26 de cursuri pe care le are centrul nostru de formare, ne autorizăm pentru cursul de peisagist – floricultor, pentruc are există destul de mare solicitare, respectiv vrem să ne autorizăm pentru cursuri de agent curățenie clădiri și mijloace de transport, domeniu în care putem mai ușor să angajăm persoane din grupul vulnerabil.”- a spus directorul executiv Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, planul de formare al Agenției județene, pentru acest an cuprindea în total 44 de cursuri. Doar câteva au pornit, până în prezent, din cauza unor modificări legislative și a unor neclarități generate de acestea, dar și din cauza reducerii fondurilor și a lipsei furnizorilor de formare profesională.

Subvenții pentru pentru ucenicia la locul de muncă

Conducerea Agenției își dorește să încheie în acest an și contracte de ucenicie și a derulat și desfășoară acțiuni de informare în acest sens.

Angajatorii care încheie contracte de ucenicie pot primi lunar 1.125 lei pentru fiecare tânăr astfel încadrat.

„Ucenic în muncă este persoana fizică ce a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani, şi nu deţine o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă.” – ne-a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular; încheiat pe durată determinate, în temeiul acestuia „ucenicul” (o persoană fizică) se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite „angajator”, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale. Acest tip de contract se încheie obligatoriu în formă scrisă, în limba română, şi se înregistrează în termen de 20 de zile la inspectoratul teritorial de muncă judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, și de asemenea și în REVISAL, anterior începerii uceniciei.- conform informațiilor disponibile pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței Muncă (ANOFM). Potrivit aceleiași surse, durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de: a) 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; b) 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3; c) 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

Conform Legii nr. 279 /2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile prezentei legi, beneficiază la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună, pe toată durata programului de ucenicie (între 12 și 36 luni).

Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorul trebuie să încheie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie, o convenţie. În vederea încheierii convenţiei angajatorii trebuie să depună la agenție următoarele documente: a) actul de identitate al ucenicului, în copie. b) contractul de ucenicie, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, în copie. Convenţia se încheie pentru fiecare contract de ucenicie. Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului numai dacă angajatorul face dovada implementării planului de activitate a ucenicului pe baza raportului de monitorizare.

Pentru a participa la un program de ucenicie, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM/AMOFM în raza căreia au domiciliul sau reședința, prezentând următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; actele de studii și de calificare, în original și copie; adeverință medicală din care să rezulte că persoana este aptă de muncă sau are eventuale restricții medicale, iar pentru a beneficia de un program de ucenicie, persoana înregistrată depune la AJOFM  cerere.

 

Detalii pot fi aflate contactându-i pe reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și accesând site-ul Agenției Naționale, http://www.anofm.ro/files/Ucenicia.pdf.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail