230 de persoane din județele Brașov, Alba, Sibiu, Covasna  și municipiul București au luat parte  duminică, 28 mai a.c., la „ Serbarea copiilor adoptați” organizată de Asociația „ Pro Adopt” Covasna, în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna (DGASPC).

Câmpul Benedek dinspre localitatea Vâlcele s-a umplut, începând de la ora 10.00, de zâmbete, muzică și voie bună, jocuri, plimbări cu poneii și multe alte activități. Ca și în anii precedenți,  Asociația „ Pro Adopt” Covasna, cu o experiență de 20 de ani în domeniul   adopțiilor, a lansat invitații către 300 de persoane  să ia parte la acest minunat  eveniment. Potrivit  președintei „Pro Adopt”, Clementina Trofin, o parte dintre invitați nu au mai venit la Sfântu Gheorghe din cauza prognozei meteo nefavorabile. Însă, vremea  a ținut cu organizatorii iar cei prezenți- copii și părinți- au avut parte de soare și căldură…mai ales în sufletele fiecăruia. La „Serbarea copiilor adoptați” de duminică a participat și primul copil adoptat în Covasna, Costi, care a ajuns la vârsta de  20 de ani.

Vass Maria, directorul DGASPC Covasna  ne-a spus că „Pro Adopt”, una dintre cele mai active asociații de profil din țară,  în fiecare an organizează acest eveniment  în care se implică, ca voluntari, și mulți dintre angajații instituției pe care o conduce. Aceasta a menționat că schimbările legislative ce au avut loc în domeniul adopției  au făcut ca în acest an, până la această dată, să fie finalizare 11 adopții, față de totalul de 13 din anul 2016.

„ Dintre schimbările  legislative care au avut loc în domeniul adopției le- aș aminti pe cele mai importante,  respectiv: atestatul pe care îl eliberăm pentru familia adoptatoare are o valabilitate de 2 ani, față de 1 an cum era anterior; deschiderea adopției  este valabilă până la vârsa de 14 ani a copilului adoptabil; familiile care adoptă copii beneficiază de concediu de 1 an de zile și primesc  o indemnizație pe perioada acestui concediu; un lucru foarte important  îl reprezintă introducerea profilului copilului greu adoptabil,  oferindu-li-se  copiilor care au o vârsă mai mare șansa  de a fi adoptați  și de a ajunge într-o familie adevărată. În județul Covasna, din 13 încredințări în vederea adopției în acest an, 7 copii provin de pe această listă a copiilor greu adoptabili,  iar eu consider că este un lucru extraordinar, asta și datorită faptului că colegii mei se implică și lucrează foarte mult pe aceste cazuri” – a menționat directorul DGASPC Covasna.

În mulțimea de oameni fericiți l-am  întâlnit pe scriitorul Toth Arpad  alături de soția și fetița lor,  Beata Beatrice, în vârstă de 8 ani.  „Ne-a schimbat viața,  nici  nu mă gândeam că un copil poate uni o familie în asemenea mod.   (…) Întotdeauna când scriu o carte pun și poza ei. Penultima carte apărută  se numește „Flautul care cântă iubirea divină”, și are o poezie dedicată ei. Din documentațiile mele,  Beatrice înseamnă „cea care aduce noroc”.  Odată cu venirea  ei în familia noastră, Beatrice   ne-a adus un noroc fantastic de mare, suntem mult mai uniți;  atâta iubire poate să ne dăruiască această fetiță!” ne-a spus Toth Arpad.

Ca în fiecare an, momentul mult așteptat de copii și părinți îl reprezintă înălțarea, spre înaltul cerului, a sute de baloane colorate. „În acest an am oferit copiilor 100 de baloane cu heliu. Deoarece în anii anteriori unii copii nu doreu să renunțe la boaloanele lor și chiar plângeau când îi rugam să le arunce spre cer, i-am sfătuit pe părinți să le spună că în fiecare balon ne punem o dorință care, acolo sus, la Dumnezeu, se împlinește. În această zi de povește, pe melodia lui Mihai Constantinescu  „ O lume minunată” am înălțat, spre cer,  baloanele colorate care au dus în înalturi dorințele noastre”- a conchis Clementina Trofin, președinta Asociației „ Pro- Adopt” Covasna.

Maria Crețu- Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail