Ziua de 24 februarie este un prilej de sărbătoare pentru cuplurile de îndrăgostiți din România. Și dacă tinerii preferă mai degrabă sărbătoarea preluată din Occident, și marcată în data de 14 februarie – Valentine’s Day, în majoritatea orașelor din țară cei care susțin tradițiile românești aleg să își unească destinele în data de 24.

În România, sărbătoarea tradițională a iubirii este denumită „Dragobete” și este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc, care se presupune că ar fi fost fiul Babei Dochia. România a început în ultimii ani să sărbătorească și Valentine’s Day (Ziua Îndrăgostiților), lucru care a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri și instituții. Organizația naționalistă Noua Dreaptă a condamnat de-a lungul timpului sărbătorirea Valentine’s Day în România ca fiind o activitate superficială, comercialistă, un „kitsch” importat din Occident.

La Oficiul de Stare Civilă al municipiului Sfântu Gheorghe, românii nu se înghesuie să se căsătorească în această perioadă

Deși în alte zone ale țării tinerii îndrăgostiți fac cozi pe la Oficiile de stare Civilă pentru a-și lega destinele în aceste zile, cuplurile îndrăgostite din Sfântu Gheorghe nu par a fi foarte impresionate nici de Sărbătoarea Dragobetelor nici de Ziua Îndrăgostiților. Reprezentanții Oficiului de Stare Civilă al municipiului Sfântu Gheorghe spun că nici anul acesta, ca de altfel nici în ultimii ani, nu au primit cereri de a programa cuplurile de îndrăgostiți pentru ziua nunții, zilele de 14 sau 24 februarie nefiind preferate de tineri în ceea ce privește data oficierii căsătoriilor.

Potrivit acestora, un singur cuplu a ales să își unească destinele în data de 14 februarie, în vreme ce pentru data de 24 nu este planificată nicio oficiere.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail