Lumea jocurilor este răspândită la nivel internațional, așa cum știe orice fan adevărat al jocurilor. Conectându-te la un joc online multiplayer, este mai probabil să găsești jucători care nu sunt din aceeași țară. Din ce în ce mai mult, jocurile de tot felul devin populare în întreaga lume și nu mai este adevărat că doar cele cu buget mare, mega-produsele, pot găsi un public internațional.
În mijlocul unei astfel de expansiuni, este imposibil să nu existe diferențe între industria jocurilor din Statele Unite și cea din Europa, precum și deosebiri între jucători. Deși diferențele dintre piețe și comportamente pot fi mici, ele sunt totuși importante pentru a ajuta dezvoltatorii de jocuri și companiile de producție, să își înțeleagă mai bine piețele.
Un segment al industriei care oferă o comparație utilă este industria cazinourilor online. Aceasta este populară atât în Europa, cât și în State și, deși există unele diferențe, industriile sunt relativ similare, iar aspectele contrastante sunt în jocurile în sine, cum este cazul ruletei. Roata europeană a ruletei este cunoscută pentru că are 37 de numere, în comparație cu cea americană, care are încă unul. Există doar un spațiu verde pe cea europeană (pe 0), în timp ce pe cea americană se găsesc două astfel de spații (0 și 00). Acestea și celelalte diferențe existente sunt mai ușor de observat atunci când jucătorul are capacitatea de a accesa ambele variante online, și de a vedea singur cum se rotește roata. Un lucru este sigur, în ambele cazuri, în aceeași direcție.
În America, jucătorii adepți ai jocurilor de cazinou acordă prioritate interfețelor ușor de utilizat și unui serviciu pentru clienți foarte bun. În plus, mulți jucători americani se bucură cu adevărat de noutate în platformele lor de jocuri și, prin urmare, preferă cazinourile care au o selecție largă de jocuri. Pe de altă parte, utilizatorii europeni preferă jocurile de cazinou de înaltă calitate, dealerii live și securitatea informațiilor personale și financiare.
Există o serie de diferențe între consumatorii americani și europeni, de care dezvoltatorii de jocuri video trebuie să fie conștienți atunci când propun jocuri unui anumit public. Americanii au o viziune diferită asupra eșecului, față de alte țări și culturi. În America, eșecul este văzut ca un defect inerent jocului, mai degrabă decât jucătorului. Ei consideră așadar că, în loc să permită jucătorilor să eșueze pur și simplu, dezvoltatorii de jocuri ar putea să ușureze acest proces, creând o experiență virtuală care dezamăgește în mod treptat jucătorul.
Dacă mulți consumatori europeni și asiatici sunt mai interesați de jocurile care apar într-un context istoric precis, cum ar fi Anno 1800, mulți jucători americani nu sunt interesați sau chiar nu au cunoștințele de bază pentru a se implica în istoria unui anumit joc. În America, istoria nu este predată la fel ca în alte țări și, în consecință, majoritatea americanilor ar fi mai interesați de setările istorice în linii mari, care sunt instantaneu recunoscute, cum ar fi Roma Antică, Războiul Civil American și Războaiele Mondiale. Jocurile bazate pe istorie nu se vând deosebit de bine în America, dar, dacă un designer de jocuri este dornic să creeze un joc istoric, ar trebui să încerce să captureze o tendință istorică în cultura populară. Un exemplu ar fi conectarea cu seriale precum The Tudors sau The Crown.
În cultura jocurilor americane, utilizatorul se așteaptă să fie tratat ca o celebritate într-un joc video. Cultura americană a care are la bază conceptul „clientul are întotdeauna dreptate” se extinde la jocurile video. Americanii își doresc, totodată, să-și personalizeze avatarul în mod cât se poate de rapid, astfel încât să se poată simți ca un individ anume în joc, diferit de toți ceilalți prin propria înfățișare. Odată făcut acest pas, vrea să simtă că are parte de atenție și că jocul se învârte în jurul său. Deși acest lucru se aplică mai mult unor jocuri specifice, care se concentrează pe narațiune și intrigă, este adevărat că mulți jucători americani doresc să se simtă înglobați de jocul în sine și totodată, dacă simt că jocul nu se ridică la standardele lor, nu au nicio problemă să treacă la un altul, chiar și cu un stil complet diferit.
Una dintre cele mai mari diferențe stă în faptul că industria jocurilor video din UE primește sprijin și finanțare din partea Uniunii Europene, în timp ce multe firme americane nu primesc atât de mult sprijin guvernamental. Programele UE, care sprijină dezvoltatorii de jocuri mici, independenți, permit crearea mai multor jocuri de nișă, indie, fără prea multă prioritate asupra profitului și a ceea ce se va vinde cel mai bine. Acest suport permite o cantitate mare de creativitate în industrie.