Evaluarea corespunzătoare a cheltuielilor este crucială pentru un bloc de locuințe, astfel, asociația este transparentă și gestionează resursele financiare într-un mod eficace. Prin această evaluare se observă fondurile care sunt alocate și cum se pot ameliora costurile, iar acestea fiind mult mai reduse pe viitor prin analizarea cheltuielilor.

Analiza cheltuielilor presupune verificarea unor acte și documente relevante pentru asociația de proprietari. Bugetul stabilit este posibil să fi fost diferit spre deosebire de cheltuielile pe care asociația le evaluează.

Astfel că, un expert în domeniu, un contabil, poate să te ajute cu menținerea bugetului pe viitor. Iar, în acest fel să nu mai cheltuiești la fel de mult. De altfel, locuitorii trebuie să fie informați cu situația prin care trece asociația, indiferent că este una bună sau nu.

Categorizarea cheltuielilor și stabilirea priorităților în bugetul asociației

Pentru a evita lucruri de genul acesta din a se mai întâmpla, stabilește-ți anumite priorități pe care trebuie să le respecți și în acest fel să te axezi pe acelea. Pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a realiza acest lucru sunt:

  • Istoria cheltuielilor asociației – analizează cheltuielile și înregistrările contabile care au fost făcute în trecut. Vor exista câteva categorii principale de cheltuieli, iar acestea te ajută să observi modul de atribuire a resurselor anterioare.
  • Cheltuielile trebuie împărțite în diferite categorii – pentru a putea fi organizat categorizează cheltuielile pentru a-ți ușura procesul. Categoriile pot să fie, ca de exemplu: asigurări, reparații clădiri, etc.
  • Învață să-ți prioritizezi cheltuielile – la întâlnirile cu locatarii trebuie să stabilești anumite lucruri pe care vreți să le implementezi sau îmbunătățești, iar acestea trebuie să fie cheltuielile tale principale, după restul.
  • Bugetul – asigură un buget special pentru aceste cheltuieli principale care să includă și cheltuielile recurente, astfel încât să nu mai depășești bugetul alocat pentru acestea.
  • Revizuirea bugetului – acesta poate să fie modificat oricând este nevoie, pentru renovări sau alte lucruri pe care locatarii le cer.

Metode de calcul și monitorizare a eficienței cheltuielilor comune

Există mijloace diferite care ajută supravegherea și calculul eficacității cheltuielilor, iar aceste mijloace sunt:

  • Cost-beneficiu – beneficiile aduse trebuie să fie pe măsura prețului, la acest aspect se referă mijlocul acesta. Observă dacă cheltuielile comune produc îmbunătățiri pentru locatari sau dacă trebuie să schimbi ceva. Pentru a vedea dacă acesta este eficient sau nu, calculează avantajele acestuia.
  • Discută despre renegocierea contractelor – poți apela să renegociezi contractele cu furnizorii actuali pentru a avea cheltuieli mai mici. Iar, compararea furnizorilor poate să fie o idee bună, mai ales în cazul în care găsești furnizori noi care îți oferă aceleași servicii, dar la un preț mai bun.

Așa că, asigură-te că găsești alternative care să nu consume nesemnificativ energie, încălzire sau apă. Prin achiziționarea unor produse noi care economisesc utilitățile, vei avea cheltuieli mult mai mici.

  • Performanța pe care o au furnizorii – poți să analizezi performanța acestora, să observi dacă asigură servicii de calitate înaltă și dacă respectă cerințele care se află în contract.

Pentru acest lucru ai nevoie de opiniile locatarilor care te pot ajuta cu acest aspect, iar dacă furnizorii nu au servicii de calitate, poți să cauți alți furnizori care să se ridice la așteptările locatarilor.

  • Folosirea Homefile – prin folosirea acestei aplicații vei putea ține legătura cu locatarii, cu membrii asociației de proprietari, vei vedea cine și-a plătit facturile, cine nu, vei observa o serie de aspecte cu ajutorul acestei platforme.

Așadar, cheltuielile într-un bloc de locuințe trebuie să fie urmărite, astfel să te asiguri că plătești tot ce trebuie și că îți prioritizezi anumite cheltuieli care sunt importante.

Află mai multe detalii despre aplicație de la un consultant Homefile la numărul 0770160206 sau completând formularul de contact pe homefile.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail