In prezent, tensiometrul este esential pentru orice familie. In definitiv, daca o persoana isi masoara si isi monitorizeaza tensiunea arteriala in timp util si actioneaza in mod adecvat pentru corectarea unei tensiuni necorespunzatoare, ea poate preveni consecinte grave de sanatate (cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral).

Prin urmare, este foarte important sa alegeti un tensiometru bun, iar in acest articol sper sa te pot ajuta.

Tensiometru – Cum functioneaza?

Tensiometrul este un dispozitiv special, cu o manseta care se umfla cu aer si este plasata pe brat sau la incheietura mainii, pentru a opri astfel fluxul de sange.

Pentru a masura presiunea, manseta se dezumfla treptat, iar tensiometrul raporteaza primul si ultimul ritm de puls. Presiunea „superioara” corespunde primelor batai de puls, in timp ce presiunea „de jos” este reprezentata de ultimele batai de puls.

Tipuri de monitorizare a tensiunii arteriale

Exista doua mari tipuri de aparate pentru tensiunea arteriala:

  • tensiometre mecanice (manuale)
  • tensiometre electronice (semi-automate sau automate)

Tensiometrul mecanic clasic vine cu o manseta, care se aseaza pe umar, si  pompa de aer care se actioneaza manual. Exista si o monitor pe care se afiseza valorile inregistrate. Pentru determinarea pulsului se foloseste stetoscopul.

Tensiometrul electronic semi-automat este cel mai frecvent intalnit dispozitiv pentru monitorizarea tensiunii arteriale, pentru ca se remarca prin calitate, o buna precizie, usurinta in utilizare si pret accesibil. Nu necesita stetoscop, dar pentru a pompa aer in manseta trebuie folosita manual pompa.

Tensiometrele electronice ruleaza complet independent. Nu e nevoie sa asculti bataile inimii sau sa pompezi manual aerul. Toate se fac automat, iar rezultatele se afiseaza pe un display digital. Acest tip de tensiometru este usor de folosit, mai ales de persoanele in varsta si de cei care calatoresc des. Are dimensiuni compacte.

Tensiometru de brat si tensiometru de incheietura

In functie de locul in care se pune manseta, exista tensiometre de brat si de incheietura. In ceea ce priveste precizia masuratorii, parerile sunt impartite. Medicii recomanda in general tensiometrele de brat, pentru ca modelele de incheietura masoara tensiunea la niste artere mai subtiri, comparativ cu cele de brat, care se aplica pe arterele mai groase si mai aproape de cord.

De asemenea, cand alegeti tensiometru trebuie sa fiti atent la dimensiunea mansetei. Dimensiunile acestora sunt astfel:

  • masura S: 18 – 2 cm
  • masura M: 22 – 32 cm
  • masura L: 32 – 45 cm
  • masura W: 22 – 42

Tensiometrele standard au mansete marimea M.

Cum sa cumperi un tensiometru de calitate pentru acasa?

Pentru a selecta un tensiometru bun pentru uz casnic, trebuie sa tii cont de urmatoarele criterii.

  • varsta persoanei care il va utiliza. Pentru persoanele in varsta sunt recomandate tensiometrele electronice care ofera masuratori precise si care sunt simplu de utilizat
  • prezenta unor anomalii cardiace sau a vaselor de sange. Daca o persoana a fost diagnosticata cu boli ale sistemului cardiovascular, pulsul sau poate fi neuniform, iar manseta pentru incheietura mainii nu se va potrivi corect. In aceasta situatie, cea mai buna varianta ramane tensiometrul mecanic manual cu stetoscop
  • De exemplu, pentru atleti si sportivi sunt recomandate tensiometrele automate, cu prindere la incheietura, pentru ca acestea sunt compacte si rapid de folosit.

Tineti cont de informatiile de mai sus si veti putea alege mai usor un tensiometru de calitate, adecvat si cu o buna acuratete.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail