Noul GuvernPSD-PNL-UDMR va avea 16 ministere, mai mic față de cel actual. Cele mai multe portofolii revin la PSD- 8, 6 la PNL și 2 laUDMR. Uniunea maghiară ia unele dintre cele mai importante ministere, deținute de liberali în actualul Guvern: Finanțele și Dezvoltarea.
Cum se împart cele 16 ministere în Guvernul PSD-PNL-UDMR, potrivit Antena3:
PSD:
- Ministerul Apărării
- Ministerul Economiei
- Ministerul Transporturilor
- Ministerul Sănătății
- Ministerul Agriculturii
- Ministerul Culturii
- Ministerul Muncii
- Ministerul Justiției
PNL:
- Ministerul de Interne
- Ministerul Educației
- Ministerul Afacerilor Externe
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
- Ministerul Mediului
- Ministerul Energie
UDMR:
- Ministerul Dezvoltării
- Ministerul Finanțelor
Potrivit surselor Antena 3 CNN, UDMR a obținut laNegocieri două ministere cu greutate, este vorba despre ministerul Finanțelor, unde ministru va fiTanczos Barna și ministerul Dezvoltării unde se întoarce Cseke Attila. PSD obține ministerul Transporturilor, unde va continuaSorin Grindeanu , iar PNL va prelua ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că vor continua demersurile de a avea o coaliţie majoritară în Parlament şi mandatul de prim-ministru să fie atribuit social-democraţilor, dar a precizat că există şi posibilitatea ca PSD să susţină un guvern minoritar format din forţele pro-europene.
”Am luat mandatul de la Consiliul Politic Naţional, de la colegii mei, să continuăm demersurile de a avea o coaliţie majoritară în Parlamentul României, în această structură, şi mandatul de prim-ministru să fie atribuit PSD, colegii nominalizând preşedinte partidului, dar, de asemenea, am vorbit şi posibilitatea ca PSD să susţină un guvern minoritar. Vreau să specific foarte clar că vorbim de un guvern minoritar format din forţele pro-europene, respectiv PNL, UMDR, fiind foarte clar că majoritatea în Parlamentul României va fi asigurată de întreaga coaliţie în formatul în care PSD va avea şefia Camerei Deputaţilor şi PNL şefia Senatului. În eventualitatea în care PSD va susţine un guvern minoritar, rămânând această opţiune ca la Camera Deputaţilor să fie un preşedinte desemnat de către PSD”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a mai spus că PSD nu pune nicio condiţie şi că important e ca România să aibă un guvern.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică după-amiază, în urma consultărilor cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare, că există premise ca ”în foarte scurt timp să avem o formaţiune guvernamentală definitivată în urma negocierilor”. El a arătat că negocierile continuă duminică după-amiază. ”Sunt optimist ca, imediat după votarea preşedinţilor celor două camere, să fiu în situaţia să fac o desemnare pentru poziţia de prim-ministru”, a afirmat el.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări, duminică, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor parlamentare, pentru desemnarea unui nou premier. Liderii PSD, PNL, UDMR şi Grupului minorităţilor naţionale, Marcel Ciolacu,Ilie Bolojan, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, au participat împreună la consultările cu şeful statului, în timp ce USR a mers separat, delegaţia fiind formată dinElena Lasconi, Cătălin Drulă şi Ionuţ Moşteanu.
Delegaţia AUR nu a intrat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, deoarece acesta este ”un preşedinte ilegitim”.
https://ziare.com/