Ne mai despart  puţine zile de marea Sărbătoare Pascală, aşa că  este momentul unei  purificări  spirituale complementare  Postului şi rugăciunilor  (ne referim la credincioşii care au respectat datinile), ce se poate realiza prin…artă. Şi nu oricare, ci o formă specială, caracteristică spectacolului de operă.  

 

Spectacol cu o mare încărcătură emoţională

Foto 1. Mezzosoprana Asineta Răducan

În acest final de săptămână vor fi două evenimente religioase deosebite, aşa încât vizionarea unei reprezentaţii de operă dedicate apropiatei Sărbători a Învierii  Domnului nu poate fi decât de bun augur.Vă propunem în atari împrejurări, stimaţi cititori,  să luaţi parte la un spectacol atipic ce reuneşte  creaţiile celebre semnate de doi clasici: Pietro Mascagni şi Ruggiero Leoncavallo. În fiecare an în preajma Paştelor, Opera din Braşov îşi invită spectatorii  la acest  spectacol cu o încărcătură emoţională desosebită.

Este vorba de „Cavalleria Rusticana” şi „Paiaţe”, titlurile unor opere de mai mică întindere  aparţinând celor doi  iluştri compozitori amintiţi mai înainte, exponenţi ai „verismului”, ultima epocă romantică italiană.

 

Reprezentaţie de excepţie dedicată  apropiatei Sărbători a Învierii Domnului

Sâmbătă, 23 aprilie 2016, de ziua Marelui Mucenic Gheorghe, şi cu numai 24 de ore înainte de Duminica Floriilor, iubitorii de frumos sunt  invitaţi, aşadar,  la o  reprezentaţie memorabilă găzduită de  Opera din Braşov. „Cavalleria Rusticana” şi „Paiaţe” au fost reunite în chip inspirat într-un singur spectacol, ce este programat în mod tradiţional chiar înainte de Săptămâna Mare.

Regia este semnată de dr. Cristian Mihăilescu, coregrafia aparţinîndu-i maestrei de balet Nermina Damian, la pupitrul Orchestrei aflânduse un invital special de peste hotare:  dirijorul italian Giuseppe Carannante.

Iar pe afiş se regăsesc nume cunoscute şi îndrăgite de public.

 

O zi cu totul specială evocată în . . „Cavalleria Rusticana”

 

Foto 2. Soprana Anda Pop

Acţiunea din „Cavalleria Rusticana” se petrece chiar în ziua de Paşte la sfârşitul anului 1890. Este principalul motiv pentru care a fost aleasă  înaintea marii Sărbători religioase de la finele săptămânii viitoare. Opera lui Mascagni are ca temă o dramă ce poate fi întâlnită în viaţa multor semeni: trădarea în dragoste. Oare, ce femeie îndură nepăsătoare chinul de a fi părăsită de bărbatul iubit, care brusc a făcut o altă alegere: şi-a găsit o nouă iubită, mai frumoasă, mai ademenitoare?

Ca atare, nici eroina  Santuzza din opera „Cavalleria Rusticana” nu-l poate lăsa aşa de uşor pe dragul ei Turiddu rivalei Lola.  În semn de răzbunare va face însă un gest care-l va pierde  pentru totdeauna, aruncându-l în braţele morţii!

În distribuţie figurează artişti cunoscuţi din Braşov şi oaspeţi tradiţionali: mezzosoprana Asineta Răducan, o prezenţă plină de forţă şi talent, valorosul tenor Cristian Bălăşescu (Opera Naţională Timişoara),  un alt invitat special, baritonul de mare impetuozitate Lucian Petrean  (din Cluj-Napoca) şi  distinsele mezzosoprane Gabriela Hazarian şi Cristina Roşu.

                                                 

„Paiaţe” sauviaţa, dincolo de aparenţe

 

În schimb în cealaltă lucrare, „Paiaţe”, Leoncavallo a dorit şi a reuşit să ofere spectatorilor o frântură din viaţa agitată a artiştilor ambulanţi, care dincolo de scenă se confruntă cu dureri şi bucurii, aceleaşi pentru toată lumea. Ca sub o lupă observăm comportamentul unor personaje măcinate de gelozie, ură, dar şi de dragoste – pasiuni vulcanice, de nestăpânit.

Publicul de pe…scenă  (fiindcă asistăm la o reprezentaţie în reprezentaţie, ca să sunem aşa) la început se amuză, dar treptat începe să-şi dea seama că  va asista la o dramă.  Aparenta comedie are un final tragic, generat de un conflict plauzibil, ce accentuează la paroxism  durerea unuia dintre personajele principale – patronul trupei ambulante, Canio, ce îşi ucide soţia infidelă, Nedda, dar şi pe iubitul  acesteia, tânărul Silvio.

Nefericitul criminal-încornorat  se adresează spectatorilor înainte de căderea cortinei zdrobit de durere, cu o replică devenită celebră: „Plecaţi  acum, comedia s-a sfârşit!”

Îi vom putea admira în această parte a spectacolului coupé   pe câţiva solişti îndrăgiţi, precum  prim-solista Anda Pop, o minunată soprană care revine în forţă pe marea scenă după un concediu prilejuit  de un fericit eveniment din viaţa sa (naşterea celui de-al doilea copil – un băieţel – prilej de a-i adresa felicitări!),  sensibilul tenorul Cosmin Marcovici (de la Opera Naţională din Iaşi), o prezenţă constantă la Braşov, excelenţii  baritoni Lucian Petrean (Cluj-Napoca) şi Adrian Mărcan, care la fiecare apariţie obţin ropote de aplauze şi ovaţii, precum şi tenorul Bogdan Mirică (debut).

 

Invitaţie de suflet

 

Foto 3. Baritonul Lucian Petrean

Oferiţi-vă, dragi prieteni, o seară specială înainte  de Florii şi de  Săptămâna Mare, pregătindu-vă sufleteşte de marele moment al Învierii Domnului nostru, Iisus Hristos! Săptămâna Mare oferă atât credincioşilor practicanţi, cât şi oamenilor de rând şansa de a fi mai buni şi mai înţelegători cu dumneavoastră înşivă şi cu cei din jur!

Conducerea  reputatei instituţii culturale din municipiul de sub Tâmpa, respectiv pianistul Ovidiu Mezei,  ne-a rugat să transmitem spectatorilor din judeţul Covasna  urările cuvenite în asemenea împrejurări, ţinând să precizeze:

„Le mulţumim prietenilor covsneni care apreciază reprezentaţiile Operei braşovene, onorându-ne de ani de zile cu prezenţa domniilor lor. Îi simţim ca pe nişte avizaţi iubitori de  spectacole de operă, operetă, balet, musical.

Tuturor le dorim multă sănătate, bucurii, şi le adresăm tradiţionala urare, Sărbători Pascale fericite!”

                                                                                                     Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail