Oricât a fost ea de mare, vacanţa de vară a trecut parcă prea repede pentru toată lumea, prilejuind sezonului autumnal posibilitatea de a ne desfăta în compensaţie cu o bogată recoltă…spirituală. Unele instituţii de cultură şi-au reluat deja activitatea, altele se pregătesc să înceapă în perioada apropiată. Este şi cazul Filarmonicii din Braşov, care pe 29 septembrie 2016 îşi deschide noua Stagiune muzicală cu un Concert Extraordinar la Sala „Patria” din municipiul de sub Tâmpa.
. . „Uvertură” de succes
Aşa cum am anunţat în ziarul nostru încă din 8 septembrie a.c., evenimentul inaugural de acum a fost precedat conform unei frumoase tradiţii de un Concert în aer liber susţinut în Piaţa Sfatului din Braşov, cu ocazia marii Sărbători religioase a Naşterii Maicii Domnului – protectoarea spirituală a bătrânului burg transilvan. Orchestra simfonică dirijată de Ovidiu Dan Chirilă a oferit, cu acel prilej, un frumos cadou muzical numeroasei asistenţe alcătuită nu doar din melomanii ce vin cu regularitate la concerte şi recitaluri, dar şi spectatorilor ocazionali, printre care s-au aflat mulţi turişti români şi străini aflaţi în trecere prin central oraşului.
Programul alcătuit judicios, varietatea şi notorietatea pieselor alese au încântat numerosul public ce a aplaudat cu generozitate prestaţia muzicienilor într-un spaţiu neconvenţional.
Stagiunea 139
Ajunsă la o cifră impresionantă – 139 – Stagiunea 2016-2017 ce stă să înceapă, se anunţă extrem de interesantă. După cum a precizat managerul Filarmonicii braşovene, dl. Liviu Mateş, pentru cotidianul „Mesagerul de Covasna” (partener media fidel al cunoscutei şi apreciatei instituţii de cultură din Ţara Bârsei), va fi un sezon bogat, cu zeci de concerte simfonice săptămânale, recitaluri, concerte de Cameră, lecţii-şcoală, manifestări oficiale. Se va continua procesul iniţiat anul trecut de înnoire a soliştilor, punându-se accent pe elementele tinere, aflate în plin proces de afirmare, dar şi pe etalarea celebrităţilor.
Pe lângă numele consacrate ale Filarmonicii braşovene, precum directorul artistic Iulian Rusu, dirijorii Ovidiu Dan Chirilă şi Cristian Oroşanu, concert maestru Dănuţ Manea, soliştii concertişti Anton Niculescu – violoncel, Horia Mihail – pian, Florin Ionescu Galaţi – vioară, vor fi invitaţi oaspeţi de seamă. Îi amintim doar pe câţiva, ca de pildă maeştri Ilarion Ionescu Galaţi, Cristian Mandeal, Sabin Păutza, Daisuke Soga, Michailis Economu, Gheorghe Zamfir, Răzvan Suma.
Şi fiindcă am amintit de marele naist Gheorghe Zamfir, am reţinut informaţia furnizată de amabilele noastre colaboratoare ce fac şi oficiile de P.R., Adina Carp-secretar muzical, Anna Niculescu- referent relaţii externe şi Anamaria Moldovan – ref. secretariat, că pe data de 1 Decembrie 2016, de Ziua Naţională a României, va avea loc un spectacol inedit. Pe scenă vor urca atât Orchestra simfonică braşoveană, cât şi o formaţie de muzică populară, care vor susţine un Concert Extraordinar, cu participarea de excepţie a maestrului Gheorghe Zamfir, muzicianul ce a făcut din instrumental său favorit, un „Flaut al lui Pan”, celebru în lumea largă.
Invitaţie la Sala „Patria”
Momentul inaugural al noii Stagiuni va avea loc pe 29 septembrie 2016, de la ora 19,00 în eleganta Sală Mare a Complexului multicultural „Patria”, ce fiinţează în locul fostului cinematograf braşovean cu acelaşi nume de lângă „Carpatex”, pe b-dul 15 Noiembrie, nr. 50A. Este o incintă care beneficiază după reabilitare de o foarte bună acustică, printre cele mai fiabile din ţară.
Aşadar, joi-seara Deschiderea se va face printr-un Concert Extraordinar susţinut de Orchestra simfonică, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, nume consacrat pe plan naţional şi internaţional, un oaspete drag iubitorilor muzicii din zona noastră.
În program figurează Richard Strauss – Burlesca pentru pian și orchestră, George Enescu – Rapsodia româna nr. 2 şi în încheiere Gustav Mahler – Simfonia I.
Maestrul dirijor Cristian Mandeal
În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, maestrul Cristian Mandeal şi-a exercitat nobila profesie atât în ţară, cât şi peste hotare. A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (între 1965 şi 1975) în principal pianul, dar şi dirijatul (cu prof. Constantin Bugeanu) şi compoziţia (prof. Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (cu celebrul Herbert von Karajan în 1980) şi München (îndrumat de nu mai puţin vestitul Sergiu Celibidache în 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977-1980), Cluj-Napoca (1980 -1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003.
Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul artistic al instituţiei la cote foarte înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. În acest răstimp a fost restaurată şi modernizată clădirea Ateneului Român (1991 – 2003). S-au realizat din venituri proprii dotări complexe în infrastructură şi în orchestră în valoare de multe sute de mii de euro. Repertoriul a fost constant îmbogăţit şi înnoit. Personalul artistic s-a bucurat de respect şi recunoaştere naţională şi internaţională, beneficiind timp de patru ani de o lege salarială specială. Au avut loc peste 30 de turnee atât în Europa, cât şi în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD şi DVD, printre care integralele Enescu şi Brahms. Au avut loc numeroase concerte-eveniment de răsunet şi o constantă participare la toate ediţiile Festivalului Enescu, atât prin implicarea tuturor formaţiilor muzicale ale instituţiei, cât şi prin participări individuale ale artiştilor de prim rang. A fost reînfiinţată Orchestra de Cameră a Filarmonicii, formaţie de elită a Orchestrei simfonice.
În străinătate maestrul Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte, fiind invitat a zeci de orchestre în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii.
A fost director artistic al „Northern Israelian Orchestra” – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor permanent la „Orchestra Haydn” din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor oaspete principal al Orchestrei „Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre – al Filarmonicii din Belgrad (Stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (din 2006 până în prezent).
Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute,în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat Opera „Oedipe” în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Preşedintele „Societăţii George Enescu” din Londra.
A realizat sute de minute de imprimări de Radio şi a înregistrat pe LP, CD şi DVD pentru Electrecord, BMG Ariola, AIX Record (SUA), Claves, Bis şi Nimbus. A realizat 3 CD-uri aniversare ale Filarmonicii „George Enescu” la 125, 135 şi 140 de ani. Un punct de mare interes, în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal, îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.
Este membru, dar şi preşedinte în juriile unor concursuri internaţionale de dirijat.
Cristian Mandeal a primit numeroase premii şi distincţii româneşti şi străine. Este Cetăţean de Onoare al oraşului Braşov şi Doctor Honoris Causa al Academiei din Cluj-Napoca.
Pianista Oxana Corjos
Tânăra pianistă Oxana Corjos, care are onoarea de a evolua în Concertul de inaugurare a noii Stagiuni de la Braşov, este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (clasa maestrului Dan Grigore). Oxana Corjos relevă prin fiecare apariţie scenică un remarcabil talent muzical, dublat de o tehnică pianistică desăvârşită. Crescând într-o familie de muzicieni, Oxana Corjos şi-a însuşit primele noţiuni muzicale din copilărie, studiind cu Ioana Minei şi Ana Pitiş.
A fost distinsă cu numeroase premii obţinute la concursurile organizate la Roma (1991), Senigallia (1981 şi 1983) şi Barcelona (1986). În anul 1992 a fost distinsă cu Premiul Cella Delavrancea.
A apărut în numeroase emisiuni de radio şi televiziune şi a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română cu lucrări de Bach, Mozart, Beethoven, Mussorgski, Debussy, R. Strauss, Prokofiev etc., unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles.
În paralel cu activitatea concertistică predă la Universitatea de Muzică din Bucureşti.
Considerată una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos este printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant – de la Bach şi Mozart şi ajungând la Rachmaninov şi Ravel – fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte de Brahms.
De-a lungul timpului, Oxana Corjos a avut prilejul de a colabora cu dirijori precum Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galaţi, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Balan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur, Nicolae Moldoveanu.
În ţară, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de cele mai reprezentative orchestre precum şi cu Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii George Enescu.
Turneele în Elveţia, Republica Moldova, Spania, Macedonia şi Italia au adus pianistei o serie de succese, publicul şi critica de specialitate apreciind la superlativ prestaţiile sale artistice. În ultimul an, Oxana Corjos a susţinut concerte alături de Orchestra Română de Tineret şi maestrul Cristian Mandeal atât în Bucureşti cât şi în sala Academiei Santa Cecilia din Roma, totodată fiind invitată să susţină Deschiderea /Închiderea Festivalului Toamna Muzicală Clujeană (2013/2016) cât și concertul de Deschidere al Festivalului Gustav Mahler de la Toblach (Dobiacco), iulie 2015.
Este laureată a concursurilor de la Senigallia, Barcelona, Roma şi distinsă cu Premiul „Cella Delavrancea” pentru activitatea meritorie desfăşurată în domeniul culturii şi cu Diploma de Merit „Incontri Internazionali di Musica Classica” Sorrento.
Salutări melomanilor covăsneni
Conducerea Filarmonicii braşovene ne-a rugat să transmitem prin intermediul cotidianului nostru cele mai bune urări covăsnenilor, invitându-i pe iubitorii muzicii culte să fie cât mai des cu putinţă prezenţi la manifestările organizate, ştiut fiind faptul că artiştii tind mereu să se autodepăşească, să se ridice la nivelul aşteptărilor unui public avizat şi exigent.
Mult succes!
…Le urăm talentaţilor artişti mult succes în noua Stagiune muzicală, multe împliniri profesionale şi…aplauze furtunoase la scena deschisă!
Horia C. Deliu