Cine are drum prin Piața „Mihai Viteazul” din Sf.Gheorghe vede că pe lângă starea deplorabilă în care se află clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor (aceasta nu se află în proprietatea municipalității), zona Grupului Statuar„ Mihai Viteazul” se dezintegrează cu fiecare placă de marmură ce se dezlipește de pe soclu, și cu fiecare placă crăpată sau căzută de pe trepte, precum și de pe pavajele adiacente acestora.
Și acest lucru nu se-ntâmplă de azi, de ieri, ci după 3-4 ani de la finalizarea lucrărilor care au fost executate de o firmă din București, și care au fost recepționate pe la jumătatea anului 2012.
În toți anii din urmă, municipalitatea a efectuat reparațiile atunci când a fost cazul, din banii de garanție depuși de firma executantă, care, puțini fiind, respectv 5% din valoarea contractului, s-au terminat.
Primarul Antal Arpad a declarat, recent, în cadrul unei conferințe de presă, că primăria va putea face reparații, din fonduri proprii, abia după încheiarea termenului de garanție de 10 ani dat de societatea care a efectuat lucrările din Piața „Mihai Viteazul”.
„Am cheltuit toți banii de garanție. Cred că mai avem un pic, o jumătate de an sau un an din garanție (…) și după aceea vom putea interveni mult mai serios pentru a face niște reparații acolo.”
Legislația, bat-o vina!
Întrebat dacă la degradarea zonei contribuie și faptul că scările din Piață s-au transformat în loc de joacă pentru copiii care se dau cu biciclete sau cu trotinete, inclusiv pe cele de marmură din preajma Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, Antal Arpad a declarat că „lucrurile sunt la mijloc”.
Spunându-ne „ce s-a întâmplat, că să înțelegem absurdul situației”, edilul a scos în evidență legislația privind achizițiile publice din anii din urmă, care a stat la baza atribuirii contractului de executare a lucrărilor de refacere a Pieței „Mihai Viteazul”.
„Când s-a făcut licitația era regula că, cu cât e prețul mai mic și garanția mai lungă, cu atât ai mai multe puncte. (…) Asta era regula la vremea respectivă- că vii și faci ceva din bani puțini, cu garanție foarte lungă, atunci câștigi licitația.(…) Se vedea de la o poștă că e neserioasă oferta, dar nu aveai posibilitatea să-l excluzi de la licitație, pentru că asta era normal, când vezi că este ofertă neserioasă”- a spus Antal Arpad.
Explicația cu legea de la acea vreme, „prost” făcută de legiuitor, să zicem că am înțeles-o.
Râmâne însă să aflăm cum e posibil ca un monument istoric precum Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care se află pe Lista monumentelor istorice din județul Covasna înscrise în Patrimoniul cultural național al României, să devină loc de joacă în văzul tuturor, fără ca vreo instituție abilitată să impună vreo măsură legală privind protejarea acestuia?
Cum e posibil ca Grupul Statuar „Mihai Viteazul” care se află în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, frumos luminat, să stea în beznă, noapte de noapte, fără ca în preajma lui să fie montat vreun corp de iluminat care să-l facă vizibil?
Sperăm, sau mai bine să spunem că suntem siguri că Grupului Statuar „Mihai Viteazul”, monument istoric, i se va da toată atenția ce i se cuvine din partea autorităților!
Maria CREȚU-GRAUR