Nici acest an, care este pe final, nu a adus mari „realizări” în ceea ce priveşte eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor, în judeţul Covasna.

Potrivit prefectului Gyorgy Ervin, există localităţi precum Aita Seacă şi Valea Zălanului unde, anul acesta, nu s-a eliberat nici un titlu de proprietate. De facto, oamenii şi-au intrat în drepturi, fiecare îşi lucrează parcela moştenită de la înaintaşii lui, dar de iure nu au acte”, a declarat György Ervin, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta  este de părere că lipsa banilor face ca acest proces să întârzie atât de mult, deoarece nici proprietarii, dar nici autorităţile locale nu dispun de fondurile necesare pentru măsurarea exactă, în conformitate cu legea, a suprafeţelor de teren.

Lorincz Kalman, primarul comunei Boroşneu Mare

În comuna Boroşneu Mare şi în acest moment, la două decenii de la începerea retrocedării proprietăţilor funciare, situaţia este destul de neclară. De la primarul Lorincz Kalman, care se află la cârma comunei de doar un an de zile, am aflat că membrii comisiei locale de fond funciar au început verificarea actelor emise de către predecesorul său, deoarece, se pare, au fost atribuite acte de împroprietărire către anumite persoane care nu aveau acest drept legal. „Abia după ce o să lămurim situaţia, în totalitate,  lucru care o să mai dureze până la sfârşitul lunii martie a anului viitor, vom trece la remăsurarea terenurilor în vederea emiterii titlurilor de proprietate” a precizat primarul Lorincz Kalman.

Alt caz menţionat de prefectul Gyorgy Ervin  este cel de la Ilieni, unde anumite suprafeţe de teren au fost cumpărate cu procese verbale „de buzunar”, iar unele  schimburi de teren sunt „greu de urmărit”,  situaţia s-ar putea rezolva într-o oră, dacă ar exista bunăvoinţă din partea celor implicaţi. „Prefectura nu are temei legal să intervină în treaba comisiilor locale (…) în timp ce comisiile locale pot reveni oricând asupra unui dosar, prefectura nu mai are acest drept. O decizie odată luată nu poate să fie schimbată, nici dacă ulterior apar noi acte”, a explicat György Ervin.

În ceea ce  priveşte suprafeţele forestiere,  situaţia este şi mai complicată. Potrivit legislaţiei actuale, dacă cineva are un hectar de pădure într-un bloc de mai multe hectare, pentru întabularea acelui singur hectar este necesar desenul întregului bloc.

Prefectul Gyorgy Ervin

Cu privire la acest aspect prefectul a declarat: „Proprietarul de teren forestier nu are cum să plătească măsurarea întregului bloc, ca să primească titlu de proprietate pe suprafaţa pe care o deţine. Dacă s-ar schimba legislaţia, precum propune majoritatea prefecţilor, în sensul că  pentru întabulare să fie de ajuns schiţa terenului în cauză, şi nu desenul întregului bloc, cred că într-un an am reuşi să rezolvăm toate cazurile, mai puţin cele aflate în proces”.

Să sperăm că într-un viitor nu foarte îndepărtat toţi proprietarii de terenuri, din localităţile judeţului Covasna, vor intra în posesia titlurilor de proprietate pe care le aşteaptă, de ani şi ani de zile.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail