Pandemia COVID-19, care de mai bine de un an bântuie lumea producând pagube și ucigând oameni, evident a adus mult rău cu ea. Cu toate acestea, s-au întâmplat și unele lucruri bune. Printre acestea am enumera progresul accelerat în dezvoltarea cercetării medicale și a noilor tehnologii, importanța digitalizării, un alt mod de a privi lumea în care am trăit până acum, și intrarea cu adevărat în era roboticii, unde Inteligența Artificială începe să se simtă la ea acasă.

Argumentăm ideea de mai sus prin două exemple din mass-media. Primul se referă la robotul Sophia, de fapt un android (robot cu chip uman, creat de om „după chipul și asemănarea sa”). O postare din 01.30.2021 pe site-ul Descopera.ro, cu titlul „Robotul Sophia va fi scos la vânzare. Patru versiuni vor fi disponibile”, ne lămurește situația Acest robot, creat de o companie din Hong Kong, Hanson Robotics, va deveni produs comercial începând cu anul 2021: „Din cauza pandemiei, industria de robotică a avut un progres semnificativ, iar robotul Sophia ar putea fi folosit în spitale, magazine sau aeroporturi”. Este promis în curând și robotul Grace „specializat în domeniul medical”, astfel că în viitor vom vedea tot mai des roboții în viața cotidiană, căci și alte firme din domeniul roboticii intră pe scena concurenței, precum s-a întâmplat cu vaccinurile anti-covid.

 

Un al doilea exemplu ni-l oferă sursa Evz.ro…/12 februarie 2021/ , unde este postat un articol cu titlul „Roboții lui Putin, gata de invazie. În aer, pe apă sau uscat…”, autor: Ovidiu Drugă. Astfel, aflăm că „Roboții lui Putin, gata de invazie. Războaiele mileniului III se vor da între armate de roboți ghidate de Inteligență Artificială. Fără nicio milă, armele robotizate vor distruge totul în calea lor. Putin știe asta. Drept urmare, armata rusă e implicată într-un gigantic efort de robotizare a tuturor forțelor, aeriene, terestre și navale”. În continuarea articolului sunt redate o serie de detalii tehnice ale „sistemului robotizat Udar”, precum și tehnica de luptă a acestuia: „Un robot ușor este montat pe sau în spatele vehiculului Udar și are un mecanism de decuplare automată simplificată de la transportator înainte de începerea îndeplinirii sarcinii atribuite”.

 

Cu cât se vor înmulți aceste exemple, cu atât mai mult omenirea va intra în era roboticii. Ar fi totuși de remarcat că în primul exemplu roboții sunt destinați zonei constructive, în timp ce în al doilea exemplu ei sunt destinați zonei distructive, căci omul este stăpânit de două tendințe contrarii: creare și distrugere. Nu știm, însă, care va fi rolul Inteligenței Artificiale în acest proces nesfârșit, dacă ea va sta mereu în expectativă, doar asistându-l pe om sau la un moment dat va interveni și va prelua controlul crezând ființa umană slabă și ilogică?! Și acest lucru se va produce probabil atunci când milioane de androizi se vor plimba liberi printre noi fiindu-ne greu să-i deosebim de semenii noștri. Roboții vor fi cu adevărat periculoși, când ei vor fi folosiți ca arme, pentru că atunci le va fi implantat „cipul distrugerii”. De fapt, orice unealtă inventată de om pentru a-l ajuta în crearea unui mediu de viață mai bun poate fi transformată rapid în „armă” sau unealtă a distrugerii.

 

Să sperăm că niciodată roboții, indiferent de forma și destinația lor, nu vor atenta la viața omului, ci vor fi folosiți doar în domeniul constructiv, deși adesea, după cum circulă vorba, „viața bate filmul”. Până una-alta, dragi cetățeni, „Bine ați venit în lumea robotizată!”, după cum ar spune androidul Sophia…

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail