Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) precizează că decizia Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a dispus admiterea în parte a cererii de suspendare a executării Ordinului CSA privind încheierea de asigurări obligatorii pentru locuinţe, reprezintă o primă fază procesuală şi nu este o decizie irevocabilă.
Printr-un comunicat de presă emis recent, CSA precizează că decizia Curţii de Apel Bucureşti nu suspendă obligaţia proprietarilor de locuinţe de a se asigura împotriva dezastrelor naturale.
De asemenea, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor precizează că „modificarea legislaţiei secundare emisă în aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor vizează atingerea obiectivului principal stabilit de legiuitor, respectiv protecţia fondului locativ din România împotriva riscurilor de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Prin măsurile adoptate, CSA a avut în vedere respectarea legislaţiei în vigoare şi aplicarea acesteia de către toate societăţile de asigurare în mod unitar, pentru implementarea cu succes a proiectului iniţiat şi finanţat de Banca Mondială”.
În comunicatul emis, CSA mai menţionează că „a avut în vedere acoperirea riscurilor de catastrofă la nivel naţional, fără a interzice încheierea asigurărilor facultative, în scopul protejării intereselor asiguraţilor, în situaţia în care unele produse de asigurări facultative similare existente în piaţă au condiţii diferite de la o societate la alta, altele decât cele prevăzute în Legea nr.260/2008”.
Totodată, CSA recomandă proprietarilor de locuinţe să verifice condiţiile contractuale ale poliţelor facultative. „Dacă acestea sunt de tip proporţional sau prevăd franşize pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală (cutremur, inundaţii şi alunecări de teren), atunci obligaţia de a-şi asigura locuinţele, conform prevederilor legii, nu este îndeplinită”, se mai arată în comunicat.
Pentru lămurirea oricăror probleme ce pot apărea în procesul de încheiere a unei poliţe de asigurare şi/sau în perioada de derulare a acesteia, CSA a pus la dispoziţia asiguraţilor serviciul TelVerde, care poate fi accesat gratuit la numărul 0-8008-25627.
La solicitarea Astra Asigurări, Curtea de Apel Bucureşti a decis, la începutul săptămânii trecute, suspendarea ordinului 15 din 2012, emis de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), prin care se arată că acei proprietari de locuinţe care au încheiate asigurări facultative, la expirarea contractului nu mai pot încheia asigurări facultative, ci trebuie să încheie neapărat asigurări obligatorii.
Recent, deputatul UDMR Covasna, Edler Andras, a adus în atenţie ordinul 15/2012 emis de CSA, arătând că acesta contravine legii, încalcă drepturile cetăţenilor şi favorizează o singură societate de asigurări. În acest sens, pe 6 septembrie, deputatul a transmis o adresă conducerii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), prin care îi solicită să revină asupra acestui Ordin. (A.A.C)