Într-un cadru festiv, voluntarii Crucii Roșii – subfiliala Sfântu Gheorghe i-au invitat, în cursul zilei de ieri, pe cei care au contribuit în ultimii ani la sprijinirea Societății, să ia parte la o masă festivă organizată cu ocazia Zilei mondiale a Crucii Roșii.

Pe data de 9 mai, Societatea Națională de Cruce Roșie și Semilună Roșie din România a aniversat 153 de ani de activitate umanitară. Cu această ocazie, în cursul zilei de ieri, la sediul subfilialei Sfântu Gheorghe a Societății a fost organizată o petrecere, la care au fost invitați să participe toți cei care în ultimii ani au contribuit, într-un fel sau altul, la buna funcționare a proiectelor și a activităților pe care voluntarii le-au avut, prin donații și sponsorizări. 

„Sărbătorim Ziua mondială a Crucii Roșii, o existență de 153 de ani. Suntem cam bătrâni dar totuși cred că ne facem treaba”

Prezentă la eveniment, președinta filialei județene a Crucii Roșii, Csiszár Eszter a ținut să mulțumească tuturor participanților pentru prezență: „Mă bucur foarte mult că ați putut acorda câteva clipe ca să vă prezentați în această zi frumoasă, însorită – ne ajută și Dumnezeu, când suntem împreună. Eu știu foarte bine că dumneavoastră sunteți foarte ocupați și mă bucur că în lumea asta nouă, axată numai pe bani, există și niște persoane care se gândesc și la oamenii nevoiași și la persoanele care au nevoie de ajutorul nostru. Vreau să vă mulțumesc, munca noastră este într-un fel neprețuită dar totuși cred că fără ajutorul vostru noi nu am putea face absolut nimic. Mulțumesc pentru că și anul trecut ați fost alături de noi și ne-ați ajutat cu ce ați putut, prin munca umanitară sau prin sprijin financiar.”

Moment de reculegere pentru trecerea în neființă a unui voluntar cu vechime…

Uitând pentru câteva momente de cadrul festiv și de motivul pentru care s-au întrunit, directorul Crucii Roșii, Papp Adolf i-a invitat pe cei prezenți să țină, alături de voluntari, un scurt moment de reculegere în memoria uneia dintre cele mai longevive voluntare, care de curând a trecut în neființă: „Doamna Csiki Piroska ne-a părăsit anul acesta, după un voluntariat de aproape 40 de ani”. În același timp, la troița din curtea sediului, voluntarii au lăsat o jerbă în semn de respect față de memoria acesteia.

25 de ani de voluntariat, Crucea Roșie a fost „oriunde, pentru oricine”

În urmă cu câteva zile, Principesa Margareta, Președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România a trimis un mesaj de felicitare și totodată mulțumire voluntarilor pentru munca depusă în dezvoltarea de proiecte la nivel național, acordarea de servicii umanitare în timp util comunităților vulnerabile, intervențiile în cazul dezastrelor, educația pentru sănătate și acordarea primului ajutor tuturor celor aflați în nevoie. Papp Adolf și-a exprimat mulțumirea față de mesajul primit: „Este ceva firesc, adică, dacă ne uităm puțin în istorie vedem că Regina Maria a fost unul dintre membrii, liderii cei mai importanți. Este de fapt simbolul Crucii Roșii române și noi salutăm ideea și tradiția de a readuce, nu aceeași mentalitate pentru că este imposibil, dar totuși o schimbare în care să așezăm lucrurile puțin altfel, (…) să schimbăm puțin, să arătăm tineretului că există diferite moduri de a aborda această problematică, care poate fi rezolvată și depinde de noi. Deci o problemă recunoscută și observată la timp și măsurile luate la timp ne costă pe noi toți mai puțin și nu mă refer numai la bani, dar ne costă ca și mentalitate și în ceea ce privește calitatea vieții pe care o avem. (…) După cum am spus, Crucea Roșie filiala Covasna, în ultimii 25 de ani, pentru că putem spune că în 1990 am resetat activitatea, am prestat diferite servicii, numeroase servicii, dar au fost cheltuiți aproximativ 3,5 milioane de dolari. Ceea ce este mai trist este că 5% din toată această sumă au fost din fonduri publice. Dar nu am venit ca să ne plângem, am venit să sărbătorim.”

Cei prezenți, majoritatea reprezentanți ai unor societăți și firme care de-a lungul timpului au contribuit în diverse forme la sprijinirea Crucii Roșii,  au fost „premiați”, oferindu-li-se daruri simbolice, și au fost răsplătiți cu ropote de aplauze. La final, aceștia au fost invitați să ia parte la masa oferită de reprezentanții societății și să petreacă împreună.

„Ca o idee generală, chiar dacă în mentalitatea anterioară, comunistă, toți eram egali și nimeni nu avea nevoie de ajutor, totuși văd niște oameni care fac sacrificii pentru comunitate, care înțeleg rolul și importanța de a-i ajuta pe semenii lor și care înțeleg că nu putem sta cu brațele întinse să primim ajutoarele pentru care alții muncesc, alții aduc sacrificii numai să ne ajute. Suntem o comunitate în care trebuie să ne ajutăm pe noi înșine (…) noi ceea ce facem, facem pentru o lume mai bună în care să avem loc toți și să fim atenți unii la alții. Cam acesta este mesajul zilei de astăzi și eu cred că acești oameni care reprezintă firme, instituții, persoane private, voluntari, au depus un efort extraordinar, dacă luăm în considerare modul în care funcționează lucrurile în țara noastră. Eu sunt mândru să spun acest lucru și consider că ziua asta este o zi împlinită.” – a mai spus Papp Adolf.

Cu peste 200 de tineri care fac voluntariat, președintele spune că singura problemă cu care societatea pe care o conduce se confruntă o reprezintă lipsa banilor, fără de care multe dintre acțiunile pe care voluntarii le întreprind în decursul unui an, nu ar putea fi realizate:  „Trebuie să asigurăm echipamente, tot felul de materiale pentru a derula orice activitate, pentru voluntari. Legea ne obligă să ne asumăm niște responsabilități față de voluntari, lucru care costă și fiind o organizație care se autosusține și care din bugetul public are un suport de nu mai mult de 4% pe an, nu este ușor deloc. (…) Dacă luăm în calcul și mijloacele de transport, atunci cheltuielile cu voluntariatul se ridică la 40-60-80 de mii de euro anual, acum depinde. Săptămâna viitoare organizăm concursul de prim ajutor, numai 10 corturi cât costă, plus dacă luăm stație de amplificare, mese, scaune, să nu mai vorbim de echipamentele necesare, de manechinele care costă 2-3 mii de euro…”.

Crucea Roșie este o societate care se autofinanțează iar sprijinul venit din partea sponsorilor și a binefăcătorilor reprezintă piatra de temelie în cazul multora dintre acțiunile întreprinse de voluntari.

Pregătirile pentru „sanitarii pricepuți” sunt în toi

Elevii ciclului gimnazial şi ai celui liceal îşi vor putea dovedi, peste câteva zile, abilităţile în acordarea primului ajutor. Ce-a de-a 53 – a ediție a concursului „sanitarii pricepuți” va avea loc pe data de 17 mai. . .

„Pregătirile merg foarte bine. Ceea ce ne încântă este că în fiecare an numărul elevilor crește, și ceea ce ne încântă și mai tare este faptul că elevii forțează profesorii să vină, deci vin profesorii și spun că nu ar fi venit dar există câte o echipă care îi presează, din ianuarie, cu întrebări: când va fi, cum va fi, când va începe, și asta ne bucură pentru că ăsta este scopul: de a schimba mentalități, de a normaliza lucrurile. Chiar dacă vorbim despre democrație, aceasta este de foarte multe ori înțeleasă greșit, unii cred că în democrație au numai drepturi și uită de obligații. Încercăm să facem cât se poate de bine și cât se poate de mult.” – a spus Papp Adolf.

Concursul care se va derula săptămâna viitoare este organizat de Crucea Roşie, Filiala Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna. Competiţia „Sanitarii pricepuți” este singurul concurs pentru sănătate și prim ajutor care se desfășoară în școlile din România. Acesta se adresează elevilor ciclului gimnazial și liceal și vizează însușirea cunoștințelor de bază și a deprinderilor practice pentru acordarea corectă a primului ajutor și a celor de prevenire a accidentelor, păstrarea și îmbunătățirea sănătății fizice și morale, promovarea ocrotirii mediului înconjurător, dezvoltarea sentimentului solidarității umane față de cei aflați în suferință și a respectului față de persoanele în vârstă, însușirea cunoștințelor de bază despre Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, despre istoria Societății Naționale de Cruce Roșie din România, despre Principiile Fundamentale ale Crucii Roșii. Grupele, care se compun din 5 elevi, trebuie să îşi aleagă un nume şi să fie însoţite de un profesor la concurs. Aceştia vor primi de la organizatori tricouri şi ecusoane personalizate, în urma achitării taxei de concurs în valoare de 10 lei per elev.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail