Societatea Națională de Cruce Roșie din România a lansat proiectul „Mese calde pentru copii defavorizați”. Prin intermediul acestui proiect 240 de copii vulnerabili din județele Covasna, Tulcea, Mehedinți și Vaslui vor beneficia de o masă caldă în fiecare zi, până la finalul anului școlar. . .

Sărăcia este cel mai invocat motiv al abandonului școlar, atât în mediul rural cât și în mediul urban. Imposibilitatea de a plăti rechizitele copiilor, hainele și încălțămintea, dar și lipsa hranei sunt factori care îi determină pe unii părinți să renunțe la școlarizarea copiilor lor. Crucea Roșie Română și-a propus să vină în sprijinul a 240 de copii nevoiași din județele Covasna, Tulcea, Mehedinți și Vaslui, prin asigurarea unei mese calde pe zi.

„Din data de 1 martie (a.c.) am lansat acest serviciu care se numește <<Mese calde pentru copii defavorizați>>. Este un program pe plan național ce include județele unde indicatorul de sărăcie este mai mare. Programul se adresează copiilor care trăiesc în familii defavorizate din punct de vedere social și financiar. Prin acest program oferim zilnic mese calde în județul Covasna, pentru 60 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, în localitățile Belin și Comandău, pe o perioadă de 76 de zile. Scopul acestei activități, în primul rând, este să le oferim acelor copii o șansă pentru o viață mai sănătoasă, pentru că alimentația este unul dintre aspectele care afectează organismul copiilor; pe o perioadă mai lungă, dacă nu au o nutriție corespunzătoare, deja apar problemele medicale și atunci, costurile pentru aceste persoane nu vor mai fi doar cele sociale ci și cele medicale. Poate ar fi mai bine să ne axăm pe o strategie de prevenție care ne-ar costa mai puțin în timp, și aici mă refer la bani publici, întrucât Crucea Roșie este o organizație nonguvernamentală care se auto-finanțează din fondurile pe care reușește să le strângă din donații, cotizații și alte surse legale. (…) De la stat încă nu avem bilanțul final pe anul 2015, însă pentru anul 2014, din veniturile noastre, numai 4,5% au fost din surse bugetare ca să zic așa.” – a explicat Papp Adolf, directorul Crucii Roșii, filiala Sfântu Gheorghe.

Condiția pentru ca acești copii să rămână în program este să frecventeze școala, să nu acumuleze absențe nemotivate și să aibă o situație școlară bună sau să manifeste interes pentru îmbunătățirea acesteia. În județul Covasna, proiectul se desfășoară deocamdată numai pe raza localităților Belin, de unde au fost aleși 40 de copii pentru a beneficia de mesele calde, și Comandău, de unde provin restul de 20 de elevi. Aceștia sunt însoțiți de profesorii-voluntari ai Crucii Roșii, subfilialele Comandău și Belin, zilnic după terminarea orelor, către localurile  autorizate pentru servirea meselor și înapoi.

„(…) Vorbim și de școală, vorbim despre prevenirea abandonului școlar, pentru că este o condiție ca acești copii care beneficiază de aceste mese calde să participe la activitățile școlare conform programului. În județul Covasna, aceste mese calde sunt oferite în localuri autorizate, este vorba despre restaurante, pentru că noi am considerat că este mai bine venit totuși, ca acești copii, pe lângă faptul că beneficiază de aceste mese să aibă și un spațiu unde să învețe cum să se hrănească într-un mod civilizat, întrucât poate acasă nu au ocazia aceasta. Aceste localuri sunt prevăzute cu grupuri sanitare, unde de asemenea pot exersa igiena zilnică de care cred că toți ar trebui să avem grijă pentru a nu contacta diferite boli. (…) Copiii nu sunt din aceeași clasă, tocmai de aceea am ales varianta servirii meselor în afara școlii pentru a evita o situație neplăcută. Copiii sunt copii și când aduci mâncare în școală nu poți spune că unuia îi dai și altuia nu, acest lucru ar fi, consider eu, o discriminare, întrucât copiilor nu le poți explica.” – a mai spus directorul Crucii Roșii, filiala Sfântu Gheorghe.

Bugetul alocat proiectului, la nivelul județului Covasna, se ridică la 54.720 lei, bani provenind din fondurile colectate în cadrul „Galei Crucii Roșii”, în perioda 2014-2015. Potrivit directorul Crucii Roșii, filiala Sfântu Gheorghe, costul pe care Societatea îl suportă, pentru o masă caldă, ajunge la aproximativ 12 lei/copil.

„În fiecare an Crucea Roșie are o Gală, difuzată pe postul de televiziune TVR1, în care sunt prezentate proiectele și se face o strângere de fonduri. Aceste fonduri din care se va finanța activitatea provin din cadrul Galei Crucii Roșii 2014-2015.”- a mai explicat Papp Adolf.

Copiii au fost selectați în funcție de mai multe criterii. Aceștia trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, iar veniturile familiilor din care aceștia provin să nu depășească 100 de lei, fără a se lua în considerare prestațiile sociale.

„Cei mai mici dintre copii termină programul până la ora 12, ei sunt cei care pleacă în prima tură, urmând ca la ora 13 să meargă ceilalți copii. (…) Zece voluntari sunt implicați în cele două comunități din Belin și Comandău, șase dintre ei activează la Belin și patru la Comandău. Ei au fost cei care ne-au ajutat cu selectarea beneficiarilor și cu realizarea dosarelor personale pentru familii, tot ei însoțesc copii de fiecare dată la școală și au grijă de ei până când îi încredințează părinților” – a explicat coordonatoarea proiectului, Lazar Andrea.

Programul va funcționa până la finalul celui de-al doilea semestru școlar, urmând ca inițiatorii să stabiliească dacă vor continua sau nu, și în anii următori, să le acorde câte o masă caldă elevilor defavorizați. Papp Adolf spune că există o posibilitate de continuitate a programului, după perioada de 76 de zile în care vor oferi mese calde copiilor defavorizați, în cazul în care se va găsi un sponsor care să susțină programul.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail