Joi s-a inaugurat primul punct de prim ajutor din judeţul Covasna, ce are în dotare un aparat EKG cu transmitere a datelor prin telefon către Spitalul Elias din București.

Punctul de prim ajutor din comuna Comandău a fost realizat în cadrul proiectului „Puncte de prim ajutor în zonele izolate” , şi este unic la noi în judeţ, alături de alte 10 puncte existente în ţară. Crucea Roşie a ales comuna Comandău pentru a face parte din acest nou proiect, deoarece este cea mai izolată localitate din judeţ, aflându-se la peste 1000 de metri altitudine, iar locuitorii nu puteau beneficia de servicii medicale rapide.

De joi, cei 1007 locuitori ai comunei pot apela la serviciile voluntarilor instruiţi de către Crucea Roşie, în caz de necesitate, putând face chiar şi un examen EKG cu transmiterea datelor de la distanţă către Spitalul Universitar Elias din Bucureşti. Inedit este faptul că răspunsul se primeşte aproape imediat – maxim 2 minute – astfel micşorând riscurile unui atac de cord şi chiar a unor apeluri nerelevante la apelul de urgenţă 112.

„ Prin introducerea  telemedicinei  în comuna  noastră, Comandău  fiind  prima comună din judeţ  unde va funcţiona acest sistem,  o să fim în legătură directă cu Bucureştiul, mai precis cu Spitalul Elias. Ştim foarte bine că cea mai apropiată localitate este Covasna, situată la o distanţă de 20 de kilometri de Comandău, şi ambulanţa care vine la noi face o oră dus-întors, deci noi, locuitorii comunei apreciem această iniţiativă şi dorim sănătate celor care au obţinut diplomele de voluntari în acordarea primului ajutor”, a declarat primarul comunei Comandău, Kocsis Bela.

Şi doctorii sunt mulţumiţi şi încântaţi de iniţiativa conducerii Crucii Roşii. Doamna doctor Mândru Camelia, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe a declarat că acest proiect este un real ajutor pentru locuitorii comunei.  „Am o părere bună despre proiectul acesta mai ales după demonstraţia pe care am vizualizat-o. Am constatat că într-adevăr se transmite în timp real, şi coroborând aceste informaţii, timpul de deplasare a unei ambulanţe din Covasna, care durează o oră,  şi faptul că un infarct miocardic este gestionabil benefic în 6 ore, cred că este foarte bine că diagnosticul se pune foarte repede.  Ambulanţa vine în timp util şi poate să ajungă şi până la spitalul judeţean Sfântu Gheorghe în timp util.”

Prezenţa Crucii Roşii într-o localitate este condiţionată de dorinţa voluntarilor de a ajuta şi de a-şi asuma responsabilitatea de a oferi servicii oamenilor din acel loc, respectând, totodată cele 7 principii pe care mişcarea le promovează: umanitate, imparţialitate, neutralitate, independenţă, voluntariat, unitate şi universalitate.

„Când vorbim de vieţi omeneşti,  cred că nimic nu e mai presus. Cei 10 voluntari care vor asigura serviciul punctului de prim ajutor 24 de ore din 24, vor face asta pe bază de voluntariat, iar eu cred că asta dă dovadă de un mare curaj”, a conchis directorul filialei Crucii Roşii Covasna, Papp Adolf.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail