Revista „Grai Românesc” ca „Foaie de spiritualitate ortodoxă a Episcopiei Covasnei şi Harghitei” a apărut în aprilie 1999. Încă de la început, s-a vrut a fi „o cronică despre trecutul şi prezentul bisericilor din Covasna şi Harghita şi credincioşii lor”, după cum se afirma atunci în editorialul publicaţiei (Cf.dr. Ioan Lăcătuşu, „Grai Românesc – Foaie de spiritualitate ortodoxă a Episcopiei Covasnei şi Harghitei -Un deceniu în slujba Bisericii strămoșești și a graiului românesc – 1999-2009”, în „Condeiul ardelean”, 2009). Au trecut anii …

De curând a apărut al doilea număr din 2016 al revistei „Grai Românesc”, publicaţie a Episcopiei Covasnei şi Harghitei, subintitulată  „Periodic de spiritualitate ortodoxă al Episcopiei Covanei şi Harghitei”. Începând cu numărul anterior, 1 din 2016, revista „Grai românesc” apare sub o nouă înfăţişare grafică, în format A4, practic într-o serie nouă. Imaginile color de pe toate paginile redau icoane, imagini ale mânăstirilor şi bisericilor din eparhie, fotografii ale unor evenimente cultural-religioase ori manifestări educative cu elevii şi tinerii.

Prin urmare, numărul apărut recent conţine articole substanţiale de factură religioasă şi de trăire duhovnicească, precum primul material semnificativ intitulat „Ziua de Naştere a Bisericii”, referitor la Duminica Rusaliilor sau a Cincizecimii, semnat de Preasfinţitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, care are şi calitatea de Preşedinte al Comitetului de Redacţie al revistei.

Conferinţa preoţească cu tema „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, ctitor de carte bisericească şi educaţia religioasă a tinerilor astăzi” este sintetic înfăţişată de pr.dr.Cristian Groza, care se oprește asupra ideilor de bază din conferinţa Preacucernicului Părinte Profesor Arhidiacon Ioan Ică jr., profesor la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu, conferinţă ţinută la Miercurea-Ciuc, în 26 mai 2016.

Pr.prof.Vasile Antonie Tămaş, în pagina intitulată „Tu eşti Petru!” scrie despre „tainica şi excepţionala zidire a Bisericii creştine”, pornind de la cunoscutul verset biblic „Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi biserica Mea” (Matei 16, 18). Pr.dr. Petru Cătinean îşi continuă interesanta disertaţie din numerele trecute în rubrica „Raţionalitatea credinţei”. Domeniul dificil  de care se ocupă, cel al dialogului dintre știință și teologie, este bogat argumentat, folosindu-se de o bibliografie specifică, ceea ce trezește curiozitatea și interesul lecturii.

Deoarece între categoriile de cititori, un loc distinct îl ocupă copiii şi tinerii, uneori chiar colaboratori, publicația „Grai românesc” consacră mai multe pagini tinerilor ortodocși. În numărul de față, materiale semnate de prof.dr. Cristina Gabriela Nemeș, pr.Cristian Cristinoiu, pr. Cristian-Anthonio Pintrijel se referă la concursuri și diverse activități cu elevii, la întâlniri de suflet cu tineri din alte eparhii, toate oferind un plus de bucurie în sufletele celor tineri.

Pagina cu titlul „Credință și continuitate”, semnată de pr.drd. Laurențiu-Gabriel Panciu, informează cititorii despre tabăra de religie de la Mânăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvorul Mureșului, la care au partricipat tineri din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, și despre o extraordinară seară românească, de fapt o întâlnire duhovnicească și literară organizată în parohia Chichiș, în ziua comemorării poetului Mihai Eminescu, la care a participat și Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

O pagină plină de culoare, prin imaginile înfățișate, este aceea cu informații de la hramurile mânăstirilor Făgețel și Valea Mare, de la Schitul Gura Izvorului și de la sfințirea bisericii din parohia Corbu. Deși nimeni nu și-a asumat responsabilitatea acestor însemnări, nefiind semnate, menționăm că sunt bine scrise, la obiect, chiar cu o anumită trăire duhovnicească transmisă cititorilor.

Două pagini, scrise cu rafinament intelectual și artistic de prof. Maria Stoica (Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sf. Gheorghe), aduc în fața cititorilor un model de conduită umană și profesională –doctorița Ioana Georgescu, îndrăgit și vrednic medic pediatru din Sf. Gheorghe.

În paginile revistei „Grai Românesc”, de-a lungul anilor, au fost prezentate cu regularitate noi apariţii editoriale, lucrări ale unor intelectuali din judeţele Covasna şi Harghita sau referitoare la zona episcopiei noastre. Astfel în numărul la care facem referire, dr. Ioan Lăcătuşu prezintă volumul „Profesioniştii noştri. Istoricul Gelu Neamţu la 75 de ani” şi monografia „Iarăş. Tărâm de vis. Repere monografice” de Constantin Aitean Taus, ambele apărute la Editura Eurocarpatica din Sf. Gheorghe. Pe o altă pagină a revistei, dr. Ioan Lăcătușu, cu sufletul îndoliat, semnează necrologul „ . . Cad stejarii din Carpații Românbiei”, in memoriam ing. Ioan Roman, un important cărturar astrist din Bălan.

Paginile finale înregistrează bogata agendă cuprinzând itinerariile pastorale ale Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, din perioada 3 aprilie 2016 – 30 iunie 2016.

Având în vedere formatul și multitudinea ilustrațiilor color, revista „Grai Românesc” ne dă impresia unui album bogat ilustrat, cu informații elocvente din domeniul religios, duhovnicesc. Această caracteristică atrage publicul cititor ortodox obișnuit, constituind un fapt meritoriu. Poate ar fi o idee ca, tot pentru credincioși, să se găsească, în revistele de o asemenea factură, pagini ori rubrici cu pilde, sfaturi, diverse învățături ale Sfinților Părinți redate într-un limbaj adecvat credincioșilor care frecventează sfintele lăcașuri. Desigur cine dorește informații de acest gen poate citi „Patericul” sau alte asemenea cărți. Totuși considerăm că este o idee care poate da frumoase roade duhovnicești. În concluzie, „Grai Românesc” este o revistă care împarte iubire în sufletele cititorilor ei și care poate determina creșterea spirituală înspre cugetul drept și înspre credința strămoșească.

 

Luminița CORNEA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail