p-antoniu-orfeuVolumul la care voi face referire în rândurile următoare este unul cu totul și cu totul deosebit. De ce? În primul rând nu se dorește să fie o carte de strictă specialitate. Este o carte pentru sufletul oricărui iubitor de muzică. Aceasta pentru că este „O istorie sentimentală a muzicii universale”. Cel mai frumos subtitlu! Titlul cărții este „Zodiile lui Orfeu”, iar autorul este un … actor. Da, actorul Paul Antoniu din Baia Mare care cu mulți ani în urmă a început să semneze, sâmbătă de sâmbătă, în pagina de cultură a cotidianului „Graiul Maramureșului” din Baia Mare, rubrica minunat numită „Zodia lui Orfeu”. Nu se putea un titlu mai inspirat, având în vedere că Orfeu, arhetip al cântărețului inspirat, este una din cele mai semnificative figuri ale mitologiei clasice din cultura occidentală, fiind portretizat în mai multe forme de artă precum poezie, film, operă, muzică și pictură.

 

Volumul lui Paul Antoniu, „Zodiile lui Orfeu. O istorie sentimentală a muzicii universale & Răspuns melomanilor”, a apărut la Casa de Editură „Viața creștină”, Cluj-Napoca, 2015, după ce, în anul 2009, apăruse, la Editura Galaxia Gutenberg, primul volum al lucrării „Zodiile lui Orfeu”. Ambele volume sunt deosebit de consistente ca informație și număr de pagini, fiecare depășind 800 de pagini.

Teodor Ardelean, doctor în filologie, un foarte bun cunoscător a tot ceea ce înseamnă „Limba română și ASTRA”, mărturisește în prefața volumului că acest al doilea volum este „o adevărată enciclopedie a muzicii lumii”, dar ne amintește cu satisfacție că primul volum a fost distins cu Diploma „Cartea anului”, acordată în toamna anului 2010, de către Consiliul Local și Primăria Baia Mare. Un fapt meritoriu!

Structura cărții cuprinde, în 790 de pagini ordonate pe ani, 200 de „Zodii” referitoare la muzicieni ori evenimente muzicale. Anii sunt 2009 până în 2013. Urmează Addenda cu însemnări sentimentale dar adevărate, semnate de Mircea Micu, Gheorghe Pârja, Anca Goja și alte scurte însemnări-amintiri ale autorului. Considerăm că este foarte important și mai ales necesar Indexul alfabetic cuprinzând două părți, prima „compozitori și interpreți” și a doua, „premiere, instituții, evenimente”, asemenea, Sursele de documentare.

Menționăm afirmațiile lui Paul Antoniu privitoare la geneza „Zodiilor” – ideea serialului „Zodia lui Orfeu” publicat în „Graiul Maramureșului” a plecat de la publicistul și scriitorul Radu Ghenceanu, care i-a remarcat de la început harul de scriitor. Debutul a fost în data de 4 septembrie 2004, continuând fără întrerupere și astăzi. Primele 200 au alcătuit substanța primului volum, iar următoarele 200 se află în cartea la care facem acum referire. Desigur va urma un alt volum, ceea ce suntem convinși că cititorii așteaptă.

Prin scrisul atractiv, pe sufletul tuturor, Paul Antoniu și-a cucerit cititorii, care au  așteptat în fiecare sâmbătă, de-a lungul atâtor ani, rubrica de istorie sentimentală a muzicii universale din publicația „Graiul Maramureșului”. Ecourile au fost mereu vii. Desigur din partea melomanilor interesați de a afla cât mai multe informații în domeniu.

Dar cum se motivează succesul „Zodiilor”? Prin talentul de scriitor al actorului de-o viață (35 de ani a fost actor numai în Baia Mare), dar mai mult prin dispoziția sufletească, prin dragostea pentru tot ce înseamnă muzică. Sufletul actorului Paul Antoniu a fost permanent învăluit de muzică. A simțit că e necesar să dăruiască preaplinul sufletului său, iar Dumnezeu l-a ajutat. De copil a deprins … acorduri muzicale, apoi tânăr fiind a cunoscut compozitori și cântăreți pe care i-a purtat mereu în suflet, cum au fost N. Kirculescu, Doina Badea, Horia Moculescu, Puiu Maximilian ș.a.

Redăm un scurt (din lipsă de spațiu) text pentru exemplificarea scrisului autorului prezentat: „Opera buffă în două acte intitulată „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Antonio Rossini, după bubuitoarea cădere din seara premierei  -20 februarie 1816- și-a revenit precum pasărea Phoenix, astfel că până azi, și cât o mai fi de azi înainte, a rămas și va rămâne mereu pe primul loc în topul operelor de acest gen, începând cu celebra uvertură (care se cântă și separat în sălile de concert) și până la ultimele acorduri. Aplauzele din final, furtunoase până la delir, capătă sonorități de potop cu grindină pe acoperiș de tablă”. Minunat! Cu har artistic și cu talent a ceea ce numim astăzi „interactiv” sunt scrise răspunsurile adresate melomanilor. Merită cu prisosință a fi citite. Mai trebuie să adăugăm caracterul educativ al „Zodiilor”?

Recomandăm lectura volumului „Zodiile lui Orfeu”, de Paul Antoniu, o carte de suflet care va aprinde o făclie ce ne va lumina calea trecerii prin această viață, „de atâtea ori trăită –vai!- orbecăind prin negurile urâtului”, după cum afirmă autorul în pagina de „Mulțumiri” unde se adresează semenilor sensibili la FRUMOS (noi îi numim sponsori) – acestora le adresează „o de-a dreptul îngenuncheată recunoștință”. Din tot sufletul, dorim autorului multă sănătate, pentru a putea să ne mai dăruiască cărți pe măsura talentului său. Doamne, ajută!

. . Luminița CORNEA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail