Problemele sociale cu care se confruntă oamenii, au repercusiuni grave şi asupra vieţii de cuplu. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul divorţurilor creşte de la an la an, iar numărul căsătoriilor scade.
Din păcate, pentru societatea în care trăim, divorţurile sunt tot mai frecvente. Astfel, la nivel naţional, în luna aprilie a acestui an, au fost întemeiate cu 4.216 mai puţine familii, faţă de luna aprilie a anului trecut, iar numărul divorţurilor a crescut cu peste 513, referindu-ne la aceeaşi perioadă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistitcă (INS).
Din cifrele Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Covasna rezultă că, la nivelul judeţului, anul trecut s-au înregistrat 327 divorţuri. Potrivit reprezentanţilor Oficiului Stării Civile Covasna, anul acesta, până în prezent au avut loc numai 180 de căsătorii. Datele INS arată că în perioada ianuarie-aprilie (a.c), 87 de cupluri s-au despărţit în judeţul Covasna.
Ofiţerul Stării Civile nu doar leagă destinele, ci le şi dezleagă
Începând de anul acesta, soţii care doresc desfacerea căsătoriei, prin acordul părţilor, nu mai sunt nevoiţi să se adreseze instanţelor judecătoreşti. Conform Legii Nr. 202 intrată în vigoare la data de 25 decembrie 2010, dacă ambii soţi sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi sau adoptaţi în timpul căsătoriei, pot divorţa direct la Starea Civilă sau la un notar public.
La biroul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat doar 13 divorţuri.
Divorţul – salvare sau eşec
Divorţul reprezintă o etapă dificilă în viaţa partenerilor care fac acest pas, însă uneori, poate reprezenta o soluţie, către o viaţă mai liniştită: „În zilele noastre divorţurile au devenit mult mai frecvente ca în trecut. Pe de o parte este bine că femeile agresate îşi fac curaj şi ies din calvarul unei căsnicii nereuşite. Pe de altă parte, graba cu care se renunţă la o căsnicie are urmări negative asupra celor care divorţează. Chiar dacă îşi refac viaţa, căsnicia destrămată îi va urmări în continuare pe parcursul a multor ani sau chiar toată viaţa. Repercusiunile sunt de natură afectivă şi materială. Şi acum urmează partea cea mai gravă, influenţa divorţului asupra copiilor, a explicat Zoor Richard, psiholog-psihoterapeut.
Când sunt şi copii la mijloc, situaţia se complică. Ei nu suportă uşor destrămarea familiei şi se pot simţi chiar împărţiţi între cei doi părinţi. Când însă este vorba de violenţa în familie, se poate spune că divorţul ar fi o soluţie. Copilul va fi astfel ferit de o atmosferă tensionată. Totuşi, nu pot fi uitate efectele grave ale divorţului asupra psihicului partenerilor. Nu de puţine ori, unul dintre cei doi recurgând la gesturi extreme, ca sinuciderea, pentru a-şi „curma” suferinţa sufletească. Numărul sinuciderilor din dragoste şi din cauza problemelor familiale a crescut foarte mult în ultima perioadă.
Nesiguranţa economică ce predomină în zilele noastre şi problemele sociale de care ne lovim zilnic, au efecte grave şi în viaţa de familie, dovada fiind numărul tot mai mic al cuplurilor care decid să-şi unească destinele şi creşterea alarmantă a numărului celor care decid să divorţeze.
Terapia de cuplu poate preveni divorţul
Intervenţia psihoterapiei de cuplu poate fi o soluţie pentru salvarea căsniciei. Cuplul care apelează la un psihoterapeut trebuie să ştie că acesta nu are o baghetă magică prin care să facă problemele să dispară ca prin minune. Ei trebuie să-şi dorească să lupte şi să salveze ce a mai rămas din căsnicia şi sentimentele lor: „Psihologia cuplului poate avea un rol foarte important în prevenirea sau după caz, gestionarea unui divorţ. Dacă un cuplu se prezintă la psiholog/psihoterapeut în momentul în care se conştientizează că sunt probleme în căsnicia lor, atunci şansele sunt mari ca să se îmbunătăţească viaţa de cuplu. În cadrul terapiei, soţii vor avea ocazia să vorbească despre problemele lor, vor învăţa să vorbească deschis, să se asculte reciproc, să afle rădăcina problemelor lor. După cum se ştie, multe căsnicii eşuează din lipsa comunicării eficiente dintre soţi.
„În cazul în care soţii sau unul din soţi au luat deja hotărârea de a divorţa, atunci şansele de a reveni asupra hotărârii în urma terapiei sunt mai mici. Şi atunci psihologul, alături de jurişti, care se ocupă de componenta materială şi legală a divorţului, poate avea rolul de mediator, de a-i ajuta să gestioneze emoţional cât mai bine divorţul şi să se ia deciziile cele mai bune privind viitorul copiilor”, ne spune Zoor Richard, psiholog-psihoterapeut.
Însă, din păcate, prea puţini oameni cer ajutor când se confruntă cu probleme de cuplu: „La cunoştinţele psihologului se apelează insuficient în oraşul nostru (Sfântu Gheorghe – n.r.). Sunt nenumărate cazuri în care în urma terapiei s-a îmbunătăţit viaţa de cuplu şi s-a evitat divorţul. Ar putea încerca şi alte cupluri aflate în dificultate. De asemenea, chiar dacă nu mai este cale de împăcare, tot ar fi bine să se apeleze la sfaturile unui psiholog, mai ales în cazul în care se decide viitorul copiilor (…) Un alt sfat ar fi că trebuie cântărită foarte serios atât decizia de a întemeia o familie, cât şi cea de a destrăma o familie”, afirmă Zoor Richard.
Cuplul care decide să apeleze la un psihoterapeut în astfel de cazuri, trebuie să ştie că o şedinţă terapeutică durează 50 de minute, cu o frecvenţă de 1-2 intâlniri săptămânale: „Durata depinde de la caz la caz. Există metode terapeutice de scurtă durată, 6-10 săptămâni şi metode psihanalitice cu o durată de 6 luni, 1 an sau mai mulţi ani. Depinde de formarea psihoterapeutică a terapeutului, de metoda care se potriveşte mai bine persoanei sau cuplului venit la terapie, de problemele cu care se confruntă cuplul, etc. Ştim bine că, de multe ori trebuie să ne întoarcem la trecutul unei persoane, chiar la perioada copilăriei sale ca să înţelegem lucrurile. Mai ales în cazul căsniciei, unde efectul modelului parental se manifestă foarte mult. Şi astea durează”, a încheiat Zoor Richard.
Ana Alina Costache