Proiectul cultural RomânIA Centenară, inițiat de către Cristina Chiriac, creatorul brandului Flori de ie, a fost lansat marți la Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN).

Realizat în parteneriat cu Departamentul Centenar din cadrul MCIN și cu Institutul Cultural Român, proiectul reunește o expoziție de costume populare centenare, dublată de o expoziție de artă fotografică menită a imortaliza aceste costume îmbrăcate de actrița Laura Cosoi realizată de artistul Emanuel Zainea și un film, semnat de Chriss Casper.

„Mai presus decât povestea acestor costume populare este aspectul vizual care transpune, efectiv, România veche, de acum 100 de ani, în prezent. Cred că România n-ar trebui iubită doar în timpul Centenarului, cred că România trebuie iubită în fiecare zi și cred că ceea ce facem noi, un grup de voluntari, este o dovadă că atunci când dorești să promovezi lucruri frumoase poți face și cu o valoare financiară foarte mică”, a declarat marți Cristina Chiriac, într-o conferință de presă susținută de inițiatorii proiectului RomânIA Centenară.

Potrivit acesteia, cele 10 costume populare de sărbătoare, vechi de 100 de ani, certificate și etnografiate, reprezentând toate regiunile României, împreună cu fotografiile realizate de Emanuel Zainea în Hărman, jud. Brașov, și filmul lui Chriss Casper vor fi prezentate, prin intermediul reprezentanțelor ICR, la Londra, Berlin, Paris, Viena, Beijing, dar și în Danemarca, Noua Zeelandă, ori Australia.

„Vrem să ajungem acolo unde românii au nevoie și simt dorul mai mult decât simțim noi, iar Centenarul trebuie celebrat de toți care iubesc și simt românește. Practic, este mărturia noastră vie că o bucată din trecut a rezistat timp de 100 de ani. Noi suntem mesajul străbunilor noștri, sângele lor care curge prin noi astăzi este dovada că cea ce au sacrificat ei în urmă cu un veac noi trebuie să fim demni să ducem mai departe. (…) 2018 este anul în care cel puțin odată în viață trebuie să ne aducem aminte că dacă existăm, existăm datorită generațiilor trecute”, a mai spus Cristina Chiriac.

Costumele fac parte din din colecția Flori de ie.

Colecția Flori de ie cuprinde peste 150 de costume tradiționale românești, unice, modele unicate, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac săi metalic. Piesele provin din toate colțurile țării și fiecare vine alături de propria-i poveste.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail