Preconizata creştere a salariului minim pe economie de la 700 la 800 lei, în acest an, nu poate să ducă la disponibilizări de personal în judeţul Covasna. Afirmaţia aparţine directorului executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, care e de părere că disponibilizarea de personal, doar ca efect al obligaţiei de a creşte salariul minim, va însemna, în cel mai rău caz, închiderea unor societăţi comerciale.
Potrivit acestuia, măsura creşterii salariului minim trebuie coroborată şi cu alte măsuri care să nu determine o reducere a numărului de angajaţi, ci, dimpotrivă, să contribuie la îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă. „Eu poate că sunt naiv, în momentul de faţă, dar cred că prin analizele care se fac, acest aspect vine în îmbunătăţirea ocupării. Faptul că trebuie să-i dai angajatului acel salariu mai mare, pe care oricum i-l dădeai, face ca munca la negru să se diminueze. Pe partea cealaltă, cred că pe lângă această măsură vor veni şi alte măsuri reale care să stimuleze mediul economic în aşa fel încât aceste sume să nu fie o povară pentru angajator”, a declarat Kelemen Tibor.
Directorul AJOFM Covasna a precizat că instituţia pe care o reprezintă are posibilitatea să stimuleze ocuparea locurilor de muncă, respectiv să sprijine angajatorii covăsneni prin acele forme de protecţie socială, de stimulare a ocupării sau de ajutor financiar pe care Agenţia le poate da, conform prevederilor legale.
Kelemen Tibor consideră că orice disponibilizare de personal, în judeţul Covasna, nu face altceva decât să reducă toate şansele de dezvoltare a acestuia. Ca urmare, singura soluţie o reprezintă creşterea acelor activităţi care aduc plus valoare.
„Eu sunt încrezător că angajatorii covăsneni au şansa reală ca să-şi păstreze personalul, cu toate greutăţile pe care le întâmpină”, a conchis directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna, Kelemen Tibor.
Maria Graur