Aproximativ 150 de cereri pentru ajutorul de minimis acordat crescătorilor de ovine, pentru comercializarea lânii, au fost înregistrate, momentan, în județul Covasna, conform datelor Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ).
Schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, prevăzută în Hotărârea de Guvern nr. 500/2017, a fost aprobată în data de 13 iulie (a.c.). Aceasta se bucură de interes din partea fermierilor covăsneni, după cum arată datele Direcției pentru Agricultură a județului Covasna.
Conducerea instituției a transmis, în urmă cu aproximativ o săptămână, un comunicat de presă pe această temă, iar până în prezent, în evidențele instituției s-au înregistrat aproximativ 150 de cereri pentru schema de ajutor de minimis.
Conform comunicatului instituției, sprijinul „se acordă crescătorilor de ovine, persoane fizice, care dețin atestat de producător, valabil până la data plății ajutorului de minimis, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, persoane juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii ovinelor”.
Potrivit aceleiași surse, pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să dețină o exploatație înregistrată în Registrul național al exploatațiilor; să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului, către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii.
„Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenții, și este de 1 leu/kg lână comercializată. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/ întreprinderi unice nu poate depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranșă anuală aferentă anului de cerere.” – se arată în comunicat.
Înscrierile în program se realizează până în data de 26 august (a.c.). Trebuie știut că DAJ Covasna are reprezentanți în fiecare zonă a județului, astfel încât cei interesați de schema de sprijin să nu fie nevoiți să se deplaseze la sediul DAJ din Sfântu Gheorghe.
Solicitanții trebuie să depună o cerere de înscriere în program, însoțită de următoarele documente: copie a B.I/ C.I. al/a solicitantului persoană fizică, sau, după caz, împuternicire/ procură notarială și o copie a B.I./C.I. al / a reprezentantului legal; copie a certificatului de înregistrare la ORC/ Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea; dovadă cont activ de disponibilități bancă/ trezorerie; declarație pe proprie răspundere, conform modelului prevăzut în anexa nr.2 la HG nr.500/2017; document care atestă că exploatațiile de ovine sunt identificate și înregistrate în RNE până la data depunerii cererii de înscriere în program.
„Pentru obținerea sprijinului până la data de 1 iulie 2018, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea programului de susținere a crescătorilor de ovine, pentru comercializarea lânii, au obligația să depună la direcțiile județene pentru agricultură, documente justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținută: factura/ fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.” – se arată în comunicatul de presă al DAJ Covasna.
Pentru informații suplimentare, cei interesați se pot adresa instituției, la telefon: 0267/351.829.
Ana Ciorici Costache