Fermierii covăsneni au votat câteva propuneri legislative referitoare la formele de spijin pentru fermieri, în cadrul şedinţei Asociaţiei Crescătorilor de Bovine a judeţului Covasna de săptămâna trecută, cu scopul de a fi înaintată Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Şedinţa crescătorilor de bovine la care au participat atât fermieri, membri ai Asociaţiei, cât şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, directorul Direcţiei pentru Agricultură (DA), Konczei Csaba şi conducerea Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ), a avut loc în urma întâlnirii cu conducerea MADR din data de 15 iulie a.c., şi are ca scop modificarea unor propuneri legislative cu privire la acordarea de subvenţii şi premii fermierilor cu rezultate deosebite.

Modificările vizează criteriile pentru „vaca defavorizată”, care va avea denumirea de „spijin voluntar cuplat”, cerându-se eliminarea punctului 1 în care se cere încheierea obligatorie a unui contract cu un procesator. Prefectul judeţului este de părere că „trebuie să trăiască şi producătorii mici, nu numai cei mari”, aşadar încurajează şi susţine aceste modificări pe care fermierii doresc să le înainteze MADR.

S-a discutat despre vârsta maximă a vacilor de lapte, care în momentul de faţă este de 8 ani. Fermierii au căzut de acord că această vârstă este potrivită pentru vaca Holstein, despre care se ştie că nu este foarte longevivă şi s-a cerut modificarea vârstei pentru rasa autohtonă, Bălţata Românească , la 12 ani datorită rezistenţei sale la exploatare.

Se doreşte, totodată, modificarea punctului 3 ce se referă la numărul vacilor pentru care se solicită sprijin. În momentul de faţă acest număr este între 10 şi 250 de capete, însă fermierii au decis că acest număr să fie redus între 5 şi 200 de capete, deoarece fermele înscrise vor trece printr-un proces de examinare, în urma căruia este posibil să se aprobe un număr mai mic de vaci decât cel deţinut de fermier. „Nu toate fermele cu 5 vaci vor putea să se înscrie la premiere, deoarece vor trebui să stea în control şi să demonstreze că mama şi bunica vacii înscrise au lactaţia încheiată. (…) Vacile de lapte înscrise trebuie menţinute minim 6 luni după înscriere”, a explicat dr. Ştefan Codleanu.

Un alt punct pe care fermierii au dorit să-l modifice este numărul 7, ce se referă la numărul de litri de lapte pe care vaca înscrisă îl dă. În momentul de faţă, legea prevede ca vaca premiată trebuie să dea minim 5.000 de litri de lapte echivalent maturitate, însă, fermierii doresc ca pentru vaca autohtonă Bălţata Românească, numărul litrilor să fie 3.700, întrucât aceasta nu este la fel de productivă ca vaca Holstein, cunoscută pentru cantitatea mare de lapte dată.

Totodată, în cadrul şedinţei s-a discutat şi despre sprijinul voluntar pentru taurine de carne, fermierii venind cu o singură modificare, cerând ca efectivul total de animale să fie cuprins între 5 şi 200 de capete, vârsta maximă a vacilor să fie de 14 ani.

„Am făcut aceste propuneri cu scopul de a proteja fermierii din zona pe care o reprezentăm, cu un specific deosebit faţă de alte regiuni. Sperăm că demersul nostru va fi apreciat în mod pozitiv”, se arată în scrisoarea semnată de către preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de bovine din Covasna, Otvos Moise.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail