Analiștii financiari bancari susțin că Legea dării în plată (cedarea garanției pentru stingerea datoriei față de creditor, în forma sa actuală, fără limite de aplicare și criterii sociale) poate determina un efect negativ asupra creditării prin prisma impredictibilității cadrului legislativ și reducerii drepturilor contractuale și de proprietate ale creditorului, potrivit unui sondaj derulat în rândul membrilor de către Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România (AAFBR).

 

„67% dintre analiștii chestionați consideră că s-ar putea reduce creditarea într-o măsură semnificativă din cauza restrângerii numărului de clienți eligibili ori creșterii prudenței creditorilor. Numai 10% consideră că efectele ar fi minime, deoarece Legea se referă la un număr redus de cazuri de clienți aflați în dificultate financiară. 53% dintre analiști consideră că Legea dării în plată produce efecte puternic negative, din punct de vedere macroeconomic, al investițiilor ori al prosperității generale a populației”, se spune în comunicat.

Pentru 30% dintre analiști efectele estimate sunt moderate, prin prisma încetinirii temporare a unor sectoare economice.

În viziunea a peste 80% dintre analiștii chestionați, rolul disponibilității creditării imobiliare asupra populației și a economiei în general este important, pornind de la calitatea condițiilor de locuit ale populației, până la efectul de mobilizare macroeconomică (sectorul imobiliar, materiale de construcții, etc.). Numai 20% dintre analiști consideră componenta de resurse financiare disponibile pentru consum ca fiind mult mai importantă. Cu toate acestea, 47% dintre analiști consideră că efectele asupra stabilității sistemului financiar bancar per ansamblu ar fi moderate, datorită capitalizării puternice a băncilor locale. 43% dintre analiști însă consideră că ar exista pierderi financiare semnificative, cu urmări negative în solvabilitatea unor instituții private.

De asemenea, 50% dintre analiștii chestionați se așteaptă la blocarea pieței imobiliare și a sectorului construcțiilor, precum și la reducerea încrederii consumatorilor. O proporție egală estimează doar efecte limitate în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare.

Potrivit Asociației Analiștilor Financiar Bancari din România, potențialele efecte ale proiectului de act normativ depind semnificativ de forma finală a legii și de normele metodologice ce vor fi emise pentru aplicarea ei, astfel încât de lege să beneficieze categoria socială vizată. Cu toate acestea, incertitudinea care marchează legislația primară / secundară face aproape imposibilă vizualizarea unui rezultat probabil, care depinde semnificativ de măsurile prudențiale ale instituțiilor financiar-bancare și gestionarea ulterioară a situației.

„Situația curentă de piață este marcată de incertitudine și neîncredere, ceea ce determină un potențial disruptiv considerabil, posibil a fi neutralizat numai printr-o abordare metodică și echilibrată din partea instituțiilor financiar-bancare, cu o monitorizare atentă a evoluției reale a riscului transferat către acestea de forma curentă a legii. O abordare necorelată cu riscul real și fragilitatea realității economice actuale, combinată cu o legislație vagă, pot genera o spirală de efecte în cascadă cu un rezultat economic final semnificativ negativ. Dacă măsurile de compensare a riscului adoptate de instituțiile bancare depășesc posibilitățile populației acestea vor conduce la o încetinire notabilă a creditării, care va genera o scădere a prețului imobilelor. Aceasta va genera, la rândul sau, creșterea ratei de abandon a creditului și va conduce inevitabil la creșterea portofoliului imobiliar al băncilor scos către vânzare, determinând o presiune suplimentară de scădere a prețurilor locuințelor / materialelor de construcții, generând astfel un cerc vicios cu efecte asupra întregii economii’, subliniază comunicatul citat.

AAFBR este o asociație profesională fără scop lucrativ, înființată în luna ianuarie 2008 și care reunește în rândurile sale peste 70 de profesioniști care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de asigurări și din piața de capital, companii din economia reală.

AGERPRES . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail