Fiind o prietenă bună și constantă a Fundației culturale„Mihai Viteazul”, am primit invitație la Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „CRĂCIUNUL LA ROMÂNI”, ediția a XXVI-a.
Pe când locuiam la Cahul am onorat invitațiile la mai multe ediții ale Festivalului, prezentându-ne cu cete de colindători. Acum, fiind stabilită în Brăila, am reușit să fac UNIREA a două ansambluri din Republica Moldova, cu Fundația „Mihai Viteazul. Este vorba de Ansamblul Folcloric „Pelinița” din comuna Pelinei, raionul Cahul și Grupul Folcloric „Cimbrișor” din satul Gălești, raion Strășeni. Am colaborat cu neobosita doamnă Maria Peligrad și cu doamnele Nina Munteanu și Vera Isac, prietene de mai mulți ani. Drumul e deschis, dragele mele, bătătoriți-l cu colinde și obiceiuri de iarnă din zonele respective. Să fie într-un ceas bun și de lungă durată!
Mă bucur nespus când vin la Sf. Gheorghe: îmi revăd prietenii, îmi fac prieteni noi, ascult colinde românești din diferite zone: jud.Covasna, din com. Tupilați, jud.Neamț, din Strășeni, din Cahul. Seara de colinde la biserica din Sf. Gheorghe a fost minunată, și pentru o oră am fugit cu gândul la timpurile când eram copil.
A doua zi s-a început cu colinde cântate de toți participanții la Catedrala Ortodoxă. A urmat programul Festivalului: parada portului popular, colinde la statuia lui Mihai Viteazul, unde au venit români să le asculte. Apoi s-a încins Hora Unirii. La Prefectură, la Consiliul Județean Covasna ne-au primit și tratat cu drag. De suflet a fost întâlnirea cu familia Gheorghincă, stăpâna casei fiind tot basarabeancă din satul Ignăței, Rezina.Tuturor le-au plăcut colindele din com.Pelinei.Mulțumiri și închinăciuni vouă, frați români!
Grupul de la Cahul a avut un coordonator de mare ispravă,dl Andrei Cochior, căruia îi mulțumim din suflet pentru grija ce ne-a purtat-o.

Concertul de gală s-a început sâmbătă după masă și s-a desfășurat la Sala de sport a Colegiului Național„Mihai Viteazul”.Cei care au spart gheața au fost copiii de la grădiniță. Bravo lor ,educatoarei, părinților și bunicilor! Conform desfășurătorurlui, în scenă s-au prezentat cetele de colindători, corurile, prezentând colinde de suflet.
Încerc să închei, gândindu-mă la aplauzele încontinuu oferite la final celor care au pregătit acest spectacol, celor care au susținut acest spectacol, la acei oameni care pentru trei ore au încercat să ne ducă în copilărie cu acele frumoase colinde, care sunt ca o alifie pentru suflet și care ne fac mai buni, ne fac conștienți, că a mai trecut un an și să pășim în anul care vine, 2017,cu multă bucurie și cu mulțămire sufletească.
VENIȚI LA FESTIVAL ȘI VĂ VEȚI CONVINGE!
Masa festivă s-a încheiat cu o horă a românilor din Sf. Gheorghe, Tupulați, Strășeni, Cahul. Vorba dlui dr. Ioan Lăcătușu: „Doina, noi de mult suntem în hora culturii, acum suntem la propriu în horă”.
„SĂ VĂ FIE CASA CASĂ,
SĂ VĂ FIE MASA MASĂ,
IAR NAȘTEREA LUI HRISTOS
SĂ VĂ FIE DE FOLOS!”

Prof. Doina Focșa, Brăila

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail