O idilă copilărească de acum 89 de ani, guverne schimbate, criză economică și literatură pentru satele din Ardeal – toate astea vin din Crăciunul anului 1932 – așa cum ni-l dezvăluie o fotografie imortalizată atunci, pe treptele școlii din Voinești, Covasna.

Din ea ne privesc încă emoționați, chiar și după atâtea decenii, elevii Școlii Primare din localitatea Voinești. Elevii au interpretat sceneta ,,Răsplata păcatosului” de Octavian Prie. Piesa de teatru a avut loc în anul 1932, de Crăciun. Elevii sunt așezați pe treptele școlii îmbrăcați în diferite costume. Din spatele elevilor, ne privește calm, cu un zâmbet abia schițat, învățătorul.

Fotografia este donația lui Mircea Toma, veteran de război, care apare în fotografie pe când avea zece ani. Probabil marcajul cu pixul îl indică chiar pe el, costumat în uniformă de pompier. Pe verso donatorul a scris:

,,Încă de mic copil dădeam semne de istețime, să spună Țica Cojocar, o călcasem pe călcâî, Hmmm ce ziceți? Să nu zâmbiți!”.

Ne gândim că este posibil ca pe fetița așezată în primul rând, pe capătul din dreapta al băncii, să o fi chemat chiar așa cum ne sugerează donatorul, Țica Cojocar, și care, dacă ar mai fi în viață astăzi, ar fi avut 99 de ani.

Criză și instabilitate

Anul 1932 fusese unul dificil pentru România, cu probleme economice prelungite cauzate de Marea Criză și cu instabilitate politică. În vară căzuse guvernul lui Nicolae Iorga și avuseseră loc alegeri generale, câștigate cu greu de Partidul Național Țărănesc condus de Iuliu Maniu. Acesta încheiase un controversat pact de neagresiune electorală cu Garda de Fier. Noul guvern nu rezistase însă prea mult, în ianuarie 1933 fiind deja înlocuit. Tăierile salariale și concedierile  – denumite curbe de sacrificiu – dau naștere la nemulțumiri și mișcări sociale, la greve, în urma cărora au fost arestați și capi comuniști ca Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu.

La 1 mai 1932 avusese loc, în stațiunea balneară Covasna, la doi pași de școala imortalizată în fotografia noastră, întâlnirea ASTREI (Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român), cu ocazia căreia se desfășurase și un festival de cântece populare și piese de teatru de Vasile Alecsandri.

Literatură pentru elitele românești din mediul rural

Octavian Prie, născut în 1875, la Sibiu, este un publicist, dramaturg și om politic român transilvan, cu un doctorat în 1906 la Universitatea din Budapesta (cu tema Curentul etimologic în filosofia română). A fost profesor de limba română, maghiară și germană la liceul din Blaj (1904). A contribuit la înființarea Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale din anul 1920, la Cluj, în calitatea sa de secretar general al Resortului Instrucțiuni publice și culte. A scris piesa de teatru Răsplata păcătosului, o încercare de punere în scenă a episoadelor ce însoțesc momentele nașterii Domnului, în 1912, special pentru a fi interpretată de elevi. În 1928 a publicat lucrarea Un sat românesc din Ardeal în străvechile sale întocmiri și obiceiuri, o reconstituire a istoriei satului natal cu metode de investigare de istorie orală și etnografie.

Piesele de teatru ale lui Octavian Prie au avut succes în lumea trupelor de amatori, cum este cazul și aici, cu elevii din Voinești. Cu toate limitările și criticile, producția literară a lui Octavian Prie, cu ale sale personaje inspirate din realitățile satului ardelean (preotul, învățătorul, notarul etc), a avut o bună circulație printre elitele românilor din perioada interbelică, în special a celor din mediul rural.

https://muzeu.mncr.ro/

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail